Belediye Zabıtası Trafik Cezası Yazabilir Mi? Yetkisi Var Mı?
Genel

Belediye Zabıtası Trafik Cezası Yazabilir Mi? Böyle Bir Yetkisi Var Mı?

661

Merhaba sevgili okurlar. Yeni bir yazıyla yine karşınızdayım. Bu kez alıştığınız üzere teknolojik bir konu değil hukuki bir konu işleyeceğim. Malum sitemizin adı tecrubeliyim.com ve biz de edindiğimiz tecrübeleri sizlerle paylaşıyoruz. Buradan hareketle başımdan geçen ve tecrübe edindiğim bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Umarım sizin başınıza gelmez ama en azından böyle bir olayla karşılaşırsanız ne yapmanız gerektiği hakkında bir fikriniz olur. Her zaman olduğu gibi aklınıza takılanları, görüş ve önerilerinizi sayfanın en altında bulunan yorum bölümünden iletebileceğinizi hatırlatıyor ve konuya giriyorum.

Gelelim asıl meseleye: Birçok araç kullanıcısı, özellikle şehir merkezlerinde Belediye Zabıtalarının Ceza yazmasıyla karşılaşmıştır. Peki Belediye Zabıtası Trafik Cezası yazabilir mi? Belediye Zabıtasının böyle bir yetkisi var mıdır? Öncelikle başımdan geçen olayı kısaca anlatayım. İş yerime arabamla gittiğim bir gün “Yükleme ve Boşaltma Harici Park Yasaktır” yazan bir yere aracımı park ettim. Gün içerisinde arkadaşlarımın beni Belediye Zabıtalarının aracıma ceza yazdığını söyleyerek uyarmasıyla aracımın yanına gittim. Aracımın ön camına tutuşturulmuş ceza tutanağını elime aldım, tutanağın “Uygunsuz Park” gerekçesi ile yazılmış 89 TL tutarında İdari Yaptırım Karar Tutanağı olduğunu gördüm. Zabıta ekipleri henüz olay yerinde olduğundan kendilerine bu uygulamanın hukuksuz olduğunu Belediye Zabıtalarının ceza yazma yetkilerinin olmadığını söyledim. Hatta Zabıta Müdürüne kadar giderek durumu anlattım ve cezanın iptal edilmesini aksi takdirde Mahkemeye Başvuracağımı söyledim. Ancak kendileri ısrarla ceza yazma yetkilerinin olduğunu, daha önce de itiraz edenlerin olduğunu ve davayı kendilerinin kazandıklarını belirterek talebimi reddettiler.

Bunun üzerine Bulunduğum ildeki Sulh Ceza Mahkemesine başvurarak aşağıdaki iki nedenden cezanın iptalini istedim.

  1. Öncelikle düzenlenen tutanak Trafik Ceza Tutanağı değil, bir İdari Yaptırım Karar Tutanağıdır. İdari yaptırım cezaları ise Kabahat işlenmesi nedeniyle düzenlenir. Ancak kanunlarımız “Uygunsuz Park” adı altında bir kabahat öngörmemiştir. Dolayısıyla yazılan ceza Usulsüzdür.
  2. İkinci olarak ise Belediyenin Trafik ile ilgili Görev ve Yetkileri “Karayolları Trafik Yönetmeliği“nin 16. Maddesinde sayılmış ve bu maddenin son bölümünde “Belediyeler bu madde ile görev verilen hizmetlerin denetimi dışında, trafiği denetleyemez ve hiçbir halde trafik suç ve ceza tutanağı düzenleyemezler.” denilmiştir. Bu madde hükmünce Belediye Zabıtalarının Trafik Cezası yazma yetkisi yoktur ve yazılan ceza kanunsuzdur.

Bu iki maddeyi gerekçe göstererek başvurduğum Sulh Ceza Mahkemesi vermiş olduğu aşağıda bulunan kararla, 2. Maddede belirttiğim husustan dolayı beni haklı buldu ve cezayı iptal etti. Mahkemenin vermiş olduğu kararı aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

Belediye Zabıtası Trafik Cezası
Belediye Zabıtası Trafik Cezası

(Resmi Büyütmek İçin Üzerine Tıklayın)

Burada dikkat edilmesi gereken husus, kesinlikle ben yapmadım, ben etmedim, oranın yasak olduğunu bilmiyodum gibi konulara girmeyin. Direkt olarak konuya yetkisizlikten giriş yapın. Ayrıca düzenlenen ceza tutanağının Trafik Ceza Tutanağı mı yoksa İdari Karar yaptırım tutanağı mı olduğuna dikkat edin. Bana yazılan ceza İdari Yaptırım Karar Tutanağı idi ve altında bizzat Belediye Zabıta Memurlarının imzası vardı. Ancak tutanakta Polis Memurlarının imzası varsa işiniz biraz zor.Yazmış olduğum itiraz dilekçesinin bir suretini de en kısa zamanda buraya yükleyeceğim.

Yapmanız gerekenler basit. Öncelikle cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde görevli mahkemeye başvurmalısınız. Bu başvurudan sonra Mahkeme Belediye’den savunma isteyecektir. Belediye’nin konuyla ilgili savunması size tebliğ edilecektir. Bu savunma size tebliğ edildikten sonra duruma göre ek savunma da yapabilirsiniz. Örneğin aracınızın park etmesiyle ilgili fotoğraf yoksa bunu da lehinize kullanabilirsiniz.

Son olarak belirtmek istediğim husus ise; eğer mahkeme sizi haksız bulur da cezayı onaylarsa, cezaya ek olarak bir de mahkeme masraflarını da ödemeniz gerekir. Mahkeme masrafı deyince korkmayın 20-30 lira posta masrafından bahsediyoruz. Bence bunu göze almaya değer.

En başta dediğim gibi. Umarım başınıza böyle bir olay gelmez. Şimdilik hoşçakalın, takipte kalın.

Mehmet ORÇAN

Kendi çapında bilişim sektörüyle ilgilenen, insanlara yardımcı olmayı seven, insanlardan bir insan...

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu