Çocuk Oto Koltuğu Nedir? - Teknoloji Güncesi
Sürüş Önerileri

Çocuk Oto Koltuğu Nedir?

Okul yolu boyunca çocuklarıyla paylaştığı keyifli anların ya da ailecek çıkılan araba yolculuklarındaki eşsiz maceralarının tatsız bir durum yüzünden bozulmasını hiçbir ebeveyn istemez. Böyle bir durumla karşılaşmamak, çocuklarının güvenliğini ve konforunu sağlamak için tüm trafik kurallarına uyulsa, arabalar çok dikkatli sürülse bile kimi zaman alınan tedbirler yeterli gelmeyebilir. Örneğin okul yolundayken trafikteki diğer sürücüler, yayalar ya da yolda aniden karşılaşılabilecek çeşitli unsurlar aniden fren yapılmasına neden olabilir; kimi durumlardaysa çarpışmayla sonuçlanabilecek kazalar yaşanabilir. Bu gibi durumlarda çocukların karşılaşabileceği riskleri en aza indirmek için çocuk koltuğu kullanımı gündeme önemli bir gereklilik olarak gelir.

Çocuk Oto Koltuğu Çocuğumu Nasıl Korur?

Çocukluk, son derece özelsas bir dönemdir. Fiziksel gelişimin devam ettiği bu dönemde çocukların ve elbette bebeklerin sağlıklarının korunması için çeşitli tedbirlerin alınması önemlidir.

Araba çocuk koltuğu, çarpma ya da ani fren durumunda kademeli yavaşlama sağlayarak aracın mevcut hızıyla ilerleyen çocukların ve bebeklerin bedenlerinin durmasına destek sunar. Bu esnada çarpma ya da durma etkisi bedenin tek bir kısmına yönlenmez; kalça, kemiği, sırt ve omuz olmak üzere bedenin daha güçlü bölgelerine homojen şekilde dağıtılır. Dolayısıyla araba koltuğu çocuklar için çarpma etkisini azaltmış olur. Araba bebek koltuğu modellerinin yanı sıra 4-12 yaş oto koltuğu gibi farklı yaş grupları için çocuk oto koltuğu modelleri bulunmaktadır.

Çocuk Araba Koltuğu Nasıl Kullanılır?

Arabanın emniyet kemerine bağlanan ve ISOFIX ile sabitlenen olmak üzere temelde iki ayrı çocuk araba koltuğu modeli bulunur. Tercih edilen model özelinde çocuk koltuğu kullanımı değişir. Ayrıca araçta ISOFIX sisteminin bulunup bulunmaması da bağlanabilecek çocuk oto koltuğu seçimi sırasında belirleyicidir.

Emniyet Kemerine Bağlanan Araba Çocuk Koltuğu Kullanımı

Çocuk oto koltuğu modellerinin sırt kısmında emniyet kemerinin geçmesi için simetrik olarak konumlandırılmış iki adet boşluk bulunur. Minderin altına gizlenmiş olabilecek bu boşluklar koltuğun arka kısmından görülebilmektedir. Emniyet kemeri, öncelikle bir taraftaki kolçaktan dolandırılıp aynı taraftaki delikten geçirilir ve koltuğun sırt kısmından dolandırılarak diğer taraftaki delikten içeri alınır. Daha sonra diğer taraftaki kolçaktakine benzer şekilde buradaki kolçağa da dolandırılan emniyet kemeri, aracın kilitleme mekanizmasına takılır.

Emniyet kemeri ile bağlanan çocuk oto koltuğu sarsılarak test edilmelidir. Çocuk koltuğu bu sırada sabit durmuyorsa montaj işleminin en baştan tekrarlanması tavsiye edilir. Yapılan araştırmalara göre çocuk koltuklarının büyük kısmı yanlış bağlanmaktadır. Yanlış bağlanan çocuk koltukları ise çocukların güvenliğini yeterince sağlayamaz.

ISOFIX Araba Çocuk Koltuğu Kullanımı

ISOFIX, uyumlu araba çocuk koltuğu modellerinin emniyet kemeri yerine doğrudan aracın şaftına bağlanmasını sağlayan bir montaj sistemidir. 2013 yılında üretilen araçlar için zorunlu hâle getirilmiş bir standart olan ISOFIX, çocuk araba koltuğu modellerinin emniyet kemerine göre daha sağlam bir şekilde sabitlenmesini sağlar. Ayrıca koltuğun yanlış bağlanma ihtimali emniyet kemeri yöntemine göre daha düşüktür.

ISOFIX sabitleme noktaları, arka koltukta görünür olarak ya da koltuğun iç kısmına gizlenmiş şekilde bulunabilir. Çocuk koltuğu bağlama noktalarından bu sabitleme noktalarına tam olarak oturtulduğunda bir ses duyulur. Ayrıca çocuk koltuğunun bağlama noktaları üzerinde montajın doğru ve tam olarak gerçekleştiğini gösteren işaretler de bulunur.

araç kiralama hizmetlerinden yararlanarak ISOFIX bağlantı sistemine sahip kiralık aracınızla çocuklarınızı hem okul yolu yolculuklarınızda hem de diğer seyahatlerinizde daha güvenli bir şekilde taşıyabilirsiniz. İnternet sitemizden her bütçeye ve ihtiyaca uygun araçların yer aldığı filomuzu inceleyebilir, kısa ya da uzun süreli kiralama hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çocuk oto koltuğu Isofix bağlantısı

Araba Çocuk Koltuğu Kullanımı Mecburi mi?

2022 yılı Ağustos ayında Resmi Gazete’de piyasaya çıkan yönetmelik ile birlikte Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 150’nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi güncellenmiş, emniyet kemeri bulundurulmasının ve kullanılmasının zorunlu olduğu araçlarda ayrıca çocuk bağlama sistemlerinin bulundurulması ve kullanılması zorunlu hâle getirilmiştir. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtildiği üzere M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı araçlarda 150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altındaki çocukların seyahat sırasında ağırlıklarına uygun çocuk bağlama sistemleriyle taşınması gerekir. 135 cm’den uzun çocuklarsa ön koltukta oturmamak şartıyla çocuk bağlama sistemi yerine araçtaki emniyet kemerlerini kullanabilirler. Buna uyulmaması durumunda 78/1-a kapsamında cezai işlem uygulanır.

Bununla birlikte, çocuk oto koltuğu önemli bir güvenlik unsuru olduğundan ebeveynlerin çocuklarını ve bebeklerini seyahat sırasında bu koltuklarla güvence altına alması önemli bir husustur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu