Adblue Nedir? Adblue Ne İşe Yarar? - Teknoloji Güncesi
Araç

Adblue Nedir? Adblue Ne İşe Yarar?

 

Adblue Nedir? Adblue Ne İşe Yarar?

Yeni model bir dizel aracınız yoksa ya da aracınız benzinliyse Adblue ile henüz tanışmamış olabilirsiniz. Günümüzde birçok yeni dizel araç Adblue isimli bir sıvı ile dolu gelmektedir. Eğer aracınız Adblue kullanıyorsa arada sırada bu sıvıyı doldurmanız gerekebilir. Bu noktada kendinize ”Adblue nedir?” sorusunu sormanız gayet normaldir. Dizel egzoz sıvısı olarak da bilinen Adblue, Euro 6 emisyon kapsamına uygun dizel araç sahiplerinin bildiği, dizel motorların azot oksit emisyon seviyelerini düşürmek için aracın egzoz sistemine otomatik olarak püskürtülen bir sıvıdır.

Adblue Nedir?

Adblue, temelinde üre ve deiyonize su karışımıdır. “Adblue hangi araçlarda var?” sorusunun cevabı gayet basittir. 2016 yılından itibaren üretilen tüm dizel araçlarda bulunmaktadır. Adblue dizel araçların Euro 6 emisyon standartlarını karşılamak için emisyon miktarını düşürmeyi kolaylaştırır.

Son yıllarda çevresel kaygılar nedeniyle araç üreticilerinin uymaları gereken birçok kural getirilmiştir. Euro 6 kuralları da dizel motor üreticilerinin uymaları gereken Avrupa Mevzuatının bir parçasıdır. Uygulamanın ana amacı azot oksit emisyonunu düşürmektedir. Kısaca SCR olarak bilinen seçici katalitik indirgeme teknolojisi ile kullanır. Bu teknoloji her ne kadar son yıllarda dizel araçlarda sıkça kullanılsa da aslında uzun yıllardır mevcut olan bir teknolojidir. Bu sistem ile egzoz sistemine yeterli miktarda sıvı püskürtülerek zararı olan emisyonlar kimyasal reaksiyon ile nötr hale getirilmektedir.

Adblue Ne İşe Yarar?

“Adblue ne işe yarar?” sorusu son yıllarda birçok kişinin merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Adblue dizel motorlu araçların zehirli gaz emisyonunu düşürmeye yarar. Otobüslerde, kamyonlarda ve tırlarda uzun yıllardır kullanılan bir sistemdir. Adblue, egzoz sistemine püskürtüldüğünde zehirli azot oksit ile tepkimeye girerek onu oksijene ve nitrojene dönüştürür. Ortaya çıkan bu iki gaz egzoz borusundan dışarı atılır. Her ne kadar Adblue azot oksit emisyonunu sıfıra indiremese de önemli ölçüde düşürülmesini sağlar.

Adblue Nedir? Adblue Ne İşe Yarar? 2

Adblue Işığı Yandıktan Sonra Araç Kaç Km Gider?

Yeni nesil dizel araçların benzin tankı gibi bir de Adblue tankı bulunmaktadır. Bu tankların büyüklüğü otomobil markalarına göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak tam dolu Adblue tankıyla 10 bin kilometreye yakın yol yapılabilmektedir.

Adblue Nedir? Adblue Ne İşe Yarar? 3

Adblue dolumları genellikle düzenli olarak bakımlarda servisler tarafından gerçekleştirilir. Ancak Adblue bitmesine yakın benzin uyarısına benzer bir ışık yanar. Bu ışık genellikle mavi renkte olmaktadır. Bu noktada “Adblue ışığı yandıktan sonra kaç km gider?” sorusu önem kazanmaktadır. Araçlar Adblue ışığı yandıktan sonra ortalama olarak olarak 2000 km daha yol alabilmektedir. Ancak ışık yandıktan sonra vakit kaybetmeden Adblue tankının doldurulması önerilir.

Sıvının bitmesi durumunda seçici katalitik geçirme sistemi arızalanabilir ve bu sistemin tamiri oldukça maliyetlidir. Ayrıca araçta performans kaybı meydana gelir. Adblue tankı tamamen boşaldığında araç tekrar çalışmayacaktır.

Adblue Nasıl Doldurulur?

Adblue Nedir? Adblue Ne İşe Yarar? 4

Adblue kapağı genellikle dizel kapağının hemen yanında yer verilmiştir. Farklı litrelerde Adblue bidonları bulunmaktadır. Adblue bidonlarını benzin istasyonlarından, servislerden ya da e-ticaret sitelerinden almak mümkündür. Şişenin içerisinde yer alan plastik hortum ile Adblue deposu kolay bir şekilde doldurulabilmektedir. Artan Adblue’yi bir yıla kadar saklamak mümkündür. Dizel tankına Adblue doldurmak ya da Adblue tankına dizel doldurmak ciddi zararlara yol açabilmektedir.

Dizel deposuna doldurulan Adblue tankın kendisine, pompasına ve enjeksiyon sistemine zarar verir. Adblue deposu dizel ile doldurulduğunda ise seçici katalitik indirgeme ve Adblue sistemi zarar görür. Bu nedenle bir tankı yanlış bir sıvı ile doldurduğunuzda aracınızı asla çalıştırmamanız gerekmektedir. Yanlış doldurulan tankın araç çalıştırılmadan önce tamamen boşaltılması ve doğru sıvı ile doldurulması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu