Kış Lastiği Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir? - Teknoloji Güncesi
Sürüş Önerileri

Kış Lastiği Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kış aylarının soğuk hava, kar ve buz gibi zorlayıcı olabilen doğa şartları karşısında araç güvenliğini sağlamak son derece önemlidir. Kış lastiği, kış aylarında güvenliğin yanı sıra araç performansının optimize edilmesinde de önemli bir rol üstlenir. Araca uygun kış lastiklerini seçmek hem konforlu bir yolculuk yapmak hem sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlamak anlamına gelir. Bu aşamada ise devreye “Kış lastiği nasıl seçilir?” sorusu girer. Kış lastiği seçilirken göz önünde bulundurulması gereken belirli faktörler vardır. Bu faktörler değerlendirilerek seçilen kış lastiği özellikleri ile beklenen faydayı sağlayacaktır.

Kış lastiği faydaları dolayısıyla tüm araçlarda kullanılması gereken parçalardan biridir. Aracın yere temasını lastikler sağladığından, doğru lastik seçimi son derece önemlidir. Özellikle kış aylarında kış lastiği kullanmak geniş bir yelpazede kazanın önlenmesini sağlayabilir. Uzun dönem kiralama ve kurumsal kiralama hizmetleriyle araç kiralama sektörünün önde gelen ismi olan …, tüm araçlarında periyodik olarak lastik değiştirme işlemi uygular. Bu sayede araç, sürücü ve yolcu güvenliğinin sağlanmasına katkı sunar.

Kış Lastiği Nedir?

Özellikle soğuk hava, kar, buz ve don gibi kış şartlarına uygun olarak tasarlanan lastikler kış lastiği olarak adlandırılır. Kış lastikleri, kış şartlarında daha iyi yol tutacak ve sürücünün daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlayacak şekilde üretilir. Bunun için kış lastiği üretiminde, düşük sıcaklıklarda dahi lastiğin esnekliğini koruyacak bir kauçuk kullanılır.

Kış lastiğinin yumuşak kauçuk bileşimi kaygan yollarda, derin sırt deseni ise karlı yollarda aracın daha iyi yol tutmasını sağlar. Kış lastiklerinde bulunan özel desenler ise suyu ve sulu karı lastiğin altından atarak daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşanmasına katkıda bulunur.

Kış Lastiği ve Normal Lastikle Farkları Nelerdir?

Kış lastiği ve normal lastik arasındaki temel fark, lastiğin hamurunda kullanılan kauçuk bileşenleridir. Ayrıca, kış lastiği ve normal lastik arasında görsel farklılıklar da bulunur. Kış lastiklerinin dişlerinde, karlı ya da çamurlu yüzeylere daha iyi tutunmayı sağlayan kılcal yarıklar vardır. Normal lastiklerde ise dişlerin üzerinde kılcal yarıklar yoktur. Kış lastikleri +7 derecenin altındaki, normal lastikler ise +7 derecenin üstündeki hava sıcaklıklarında kullanılırlar.

Kış Lastiği Hangi Mevsimde Kullanılmalıdır?

Kış lastiği sadece karda mı kullanılır?” sorusu, sürücülerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Kış lastiği denilince çoğu kişinin aklına karla kaplanmış yollar gelse de, kış lastiğinin kullanımını yalnızca bununla sınırlamak doğru değildir. Sıcaklıklar +7 derecenin altına düştüğü anda kış lastiği kullanılması gerekir. Peki, kullanılmadığı zamanlarda kış lastiği nasıl saklanır?

Kış lastiklerini saklayacağınız ideal ortam; serin ve kuru olmalı, düzenli olarak olarak havalandırılmalıdır. Ortamda lastiklere zarar verebilecek aşındırıcı kimyasallar bulunmamalıdır. Sıcaklık değişimi lastiklerde çatlamaya ve sertleşmeye neden olabileceğinden, kış lastikleri varsa kendi özel saklama poşetlerinde yoksa hava geçirmeyen paketlerde ağzı kapatılıp saklanmalıdır. Lastiklerin üst üste koyulması gereken durumlarda, üstlerine çok fazla yük bindirmemeye özen gösterilmelidir.

Buzda duran kış lastiği

Kış Lastiği Nasıl Seçilmelidir?

Kış lastiği seçerken göz önünde bulundurulması gereken en çarpıcı noktalardan biri, bölgesel iklim koşullardır. Yaşanılan bölgenin iklim koşullarına uygun kış lastiğini seçmek, kullanım konforunu ve güvenliği artırmayı sağlayacaktır. Kış lastiği satın almadan önce üretim yılını kontrol etmek ve son beş yıl içerisinde üretilmiş olan kış lastiklerini tercih etmek önemlidir. Ayrıca, yalnızca kar üzerinde değil, bununla birlikte kuru ve ıslak zeminlerde de etkisinde bırakan bir fren ve çekiş performansına sahip kış lastiklerini seçmeye özen gösterilmelidir.

Kış lastiği seçerken hız ve yük endeksleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bir lastiğin maksimum hız sınırlamasını belirleyen hız endeksini ifade etmek için genellikle harfler kullanılır. Sayılarla gösterilen yük endeksi ise lastiğin taşıyabileceği ağırlık miktarını belirtir. Üreticinin belirttiği hız ve yük endekslerine uygun seçim yapmak, araç güvenliği ve performansı açısından çok önemlidir. Yine araç üreticilerinin tavsiye ettiği boyutlarda kış lastiği seçmek, yakıt tasarrufu sağlamaya ve lastik ömrünün uzamasına destek sunar.

Kış Lastiği Seçerken Hangi Metriklere Bakılır?

Kış lastiği seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli metrik vardır. Bunlar; karlı ve buzlu zemin performansı, sırt deseni ve blok yapısı, soğuk hava performansı, yanak yüksekliği ve yanal stabilite, hız indeksi, yakıt verimliliği, gürültü seviyesi, lastik boyutu ve uyumluluk ile kar lastiği ikonu olarak sıralanabilir. Bu metriklerin göz önünde bulundurulması sayesinde, her araç özelinde ihtiyaçlara ve kullanım koşullarına en uygun seçimi yapma imkânı elde edilebilir.

Buzda duran kış lastiği

Kış Lastiği Cezası Nedir?

Şehirlerarası karayolları taşımacılığında kullanılan ticari araçların kış lastiği takma zorunluluğu vardır. 1 Aralık ila 1 Nisan arasındaki 4 aylık süre içerisinde kış lastiği takma zorunluluğuna uyulmaması hâlinde, araç sürücüleri kış lastiği cezası öderler. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlamakta olup kış lastiği takma zorunluluğu olmayan araçlar denetlenmez. Yapılan denetlemelerde, aracına kış lastiği takmadığı tespit edilen sürücülere kış lastiği cezası kesilir. 2023 yılı Kasım ayında İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamayla ticari araçlar için 1 Aralık tarihinde başlayacak olan kış lastiği zorunluluğunun 25 Kasım’a çekildiği duyurulmuştur. Mevsim koşullarına ve hava durumuna göre bu tür değişiklikler yapılabileceğinde zorunlu kış lastiği uygulamasına tabi araçlara sahip olan kişilerin bu tür duyuruları takip etmesi önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu