Diyarbakır’da Gezilecek Yerler : Tarih, Doğa, Kültür - Teknoloji Güncesi
Gezi & Tatil

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler : Tarih, Doğa, Kültür

Yalnızca Anadolu’nun değil dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri Diyarbakır. Tarihi 9 bin yıl öncesine dayanan bu kadim şehir birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olmanın zenginliğini taşıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin hazinelerinden biri olduğunu reddetmek mümkün değil, Diyarbakır’ın gezilecek yerleri o denli fazla ki her bir destinasyon ayrı bir keşif imkanı sunuyor. Siz de Diyarbakır gezilecek yerler listesi yapmayı düşünüyorsanız size özel hazırlamış olduğumuz bu mini Diyarbakır gezi rehberi içeriğinden ilham alabilir, araç kiralama hizmetlerinden yararlanarak hızlı ve konforlu yolculuklar yapabilirsiniz.

Diyarbakır’da Gezilecek En Keyifli Yerler

Diyarbakır’da keyifli bir gezinti yapmak kesinlikle rastlantıdan ibaret değil. Her noktası Diyarbakır’ın cazibe noktaları arasında yer alıyor. Hanlar, camiiler, müzeler, tarihi yapılar ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken destinasyonlar yerli ve yabancı turistlerin Diyarbakır gezilecek yerler listesine girmeye değer özellikler taşıyor.

Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi

Sivil mimari örneklerinin en beğenileni olma niteliği taşıyan Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, Suriçi’nde bulunuyor. Osmanlı döneminden günümüze dek varlığını sürdüren konak, Diyarbakır kültürüne dair birçok unsuru gözler önüne seriyor.

Sülüklü Han

Sülüklü Han

Diyarbakır gezi rehberi listelerinin olmazsa olmazıdır Sülüklü Han. Suriçi’nde uğrayabileceğiniz bu otantik destinasyonda kahvenizi yudumlayabilir, tarihe tanıklık eden handa geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

On Gözlü Köprü

On Gözlü Köprü

Dicle Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlayan ve Diyarbakır’ın simgelerinden biri olan On Gözlü Köprü, Diyarbakır’ın gezilecek yerleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Dicle’nin güzelliği, köprünün otantik görünümüyle birleştiğinde burada geçirilen zaman keyfiyle hafızalara kazınıyor. Her ne kadar On Gözlü Köprü cazibe notalarından olsa da tarihe tanıklık eden sütunlara sahip olması bu destinasyonu Diyarbakır’ın görülmesi gereken tarihi yerleri arasına da sokuyor.

Diyarbakır’ın Tarihi Yerleri

Diyarbakır, tarihi destinasyonları ile bir liste yapmak o kadar da kolay değil. Daha önce de belirttik, bu şehir tarihin farklı dönemlerinin bir açık hava sergisi gibi. Kale, surlar, antik dönemden kalma izler, camiiler, kiliseler ve daha nicesi Diyarbakır’da sizleri bekliyor.

Diyarbakır Surları

Diyarbakır Surları

Şehrin simgesi Diyarbakır Surları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Surlar oldukça uzun, uzunluk bazında dünya sıralamasında Çin Seddi’nin hemen ardından geliyor. Bazalt taşından inşa edilen surlar tüm görkemi ile ziyaretçileri karşılıyor.

Diyarbakır Ulu Camii

Diyarbakır Ulu Camii

Müslümanlar tarafından fethedildikten sonra Martoma Kilisesi, Diyarbakır Ulu Camii olarak anılmaya başlanmıştır. Bu camii, Anadolu topraklarındaki en eski camii olma unvanına sahip olmakla birlikte Mardin ve Harput Kapılarını da birleştirmektedir. Son halini Melikşah zamanında almış Diyarbakır Ulu Camii; Diyarbakır tarihi yerler keşifleri yapmak isteyenlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Behram Paşa Camii

Behram Paşa Camii

Mimar Sinan’ın eserlerinden biri, hem de en görkemlileri arasında gösteriliyor. Diyarbakır gezilecek yerler listelerinin olmazsa olmazı Behram Paşa Camii İznik çinileri ile de beğeni topluyor.

Diyarbakır tarihi yerler dendiğinde hepsinin görülmeye değer olduğuna şüphe yok. Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Hüsrev Paşa Hanı, Diyarbakır Kalesi, Diyarbakır Atatürk Köşkü, Latifiye Medresesi, Asur Sarayı ve Artuklu Sarayı ziyaret edilmesi gereken tarihi destinasyonlardan yalnızca bazıları.

Diyarbakır’ın Doğal Güzellikleri

Evet Diyarbakır tarihi yerler muazzam güzellikte ve benzersiz özelliklere sahip. Aynı durum Diyarbakır’ın cazibe merkezleri için de geçerli. Es geçilmemesi gereken bir diğer unsur da Diyarbakır’ın doğal güzellikleri…

Hevsel Bahçeleri

Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır Surları ve tüm endamıyla salınan Dicle arasında bir cennet bahçesini andırır Hevsel Bahçeleri. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kuş cenneti olarak bilinir; 180’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapmanın yanı sıra birçok memeli hayvan da Hevsel Bahçeleri’ni evi olarak benimsemiştir.

Şeyhandede Şelalesi

Şeyhandede Şelalesi

Güneydoğu’nun saklı cennetlerinden biri Şeyhandede Şelalesi. Diyarbakır’da gezilecek yerler arasına kesinlikle dahil edilmeli. Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan bu doğa harikası doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin gözdesi olma özelliğini taşıyor. Rotasını Diyarbakır’a çevirenler ise Şeyhandede Şelalesi’nde benzersiz anılar biriktirebiliyor. Doğa yürüyüşü deneyiminizi mükemmelleştirecek bu lokasyonda aldığınız keyfi yeniden yaşamak isterseniz Türkiye’de doğa yürüyüşü rotaları hakkında hazırlamış olduğumuz blog yazımıza da göz gezdirebilirsiniz.

Birkleyn Mağaraları

Birkleyn Mağaraları

Hem doğal bir güzellik hem de tarihi öneme sahip. Doğu seferi sırasında Büyük İskender’in ordularını Birkleyn Mağaraları’nda konaklattığı söylenmektedir. Mağaralar Diyarbakır ve Bingöl arasında uzanır, en uzunu 900 metredir. İkinci mağara ise Asur kral kabartmalarını ve yazıtlarını merak edenleri şaşırtacak özelliklere sahiptir!

Diyarbakır Kaç Günde Gezilir?

Diyarbakır o kadar zengin ve eşsiz bir şehir ki bu soruya verilebilecek tek bir yanıt yok. Diyarbakır’ın gezilecek yerleri listelerine kısa bir bakış atmak dahi mümkün değil. İçeriğimizde geçiremediğimiz onlarda doğal güzelliğe sahip bu şehir; sayısız tarihi destinasyonlarla çevrili. Şehrin her noktası ayrı bir cazibe merkezi. Önerimiz Diyarbakır’ı mümkün olduğunca keşfetmek için araç kiralamanız olacak, Diyarbakır Havalimanı araç kiralama hizmeti aldığınızda sabahları erken yola çıkarsanız 4 gün gibi bir sürede Diyarbakır’ın güzelliklerini, en azından büyük kısmını keşfetmiş olacaksınız. Şimdiden iyi yolculuklar dileriz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu