Google sizi nasıl izliyor? İzlenmemek için yapmanız gerekenler - Teknoloji Güncesi
GenelGoogle

Google sizi nasıl izliyor? İzlenmemek için yapmanız gerekenler

Günümüzde çevrimiçi reklamcılık dediğimiz şey bu izlemelerin esasını oluşturuyor. Reklam şirketleri; internet kullanıcılarının hangi siteleri gezindiğini arşivleyerek, bizlere daha cazip ve ilgi alanlarımız ile uyuşan reklamlar gösterme çabasındalar. Mutlaka karşılaşmışınızdır; bir alışveriş sitesinde bazı ürünlere yönelik aramalar yaptığınızda, gezindiğiniz sitelerde bu ürünlere yönelik reklamlar görürsünüz. İşte bu sizin izlendiğinizin ve hakkınızda bilgilerin depolandığının bir kanıtıdır.

Google’ ın ne tür bilgileri elinde tutup arşivlediği tam anlamıyla net değil, ancak şu bir gerçek; bu bilgiler diğer internet servisleri ile paylaşılıyor. Günümüzde Google servisleri olmadan internet üzerinde bir şeyler yapmak gerçekten zor bir hale gelmiş durumda.

google

Google’ ın İzleme Listesi

Google Adsense –Dünyanın en çok kullanılan tık başına kazanç sağlanmasını sağlayan bir reklam ağı. Aynı zamanda mobil sayfalarda da kullanılıyor. Bu ağ sayesinde Google sizin ziyaret ettiğiniz tüm web sitelerini kaydedebiliyor ve özellikle bu sayede davranışa yönelik reklamlar görüyorsunuz.

Google Analytics – Yine çok popüler bir internet servisi. Webmasterların sitelerine entegre ettikleri kodlar sayesinde ziyaretçileri hakkında bilgiler topladığı bir servis. Bu servis sayesinde birisi arama servisi ile bir şeyler arayıp sitenize geldiğinde hangi arama kelimesi ile geldiğinizi, tarayıcınızın sürümü, ülke bazında yeriniz, işletim sistemi türü vb. bilgilerinizi görebiliyor.

Google Android – Şu an piyasada ki en geniş kitleye ulaşmış mobil işletim sistemi. Google play üzerinden bir uygulama indirmeye çalıştığınızda zaten hangi yetkileri verdiğinizi ve ne tür bilgilerinize erişebildiğini görebilirsiniz. Bu konu hakkında Akıllı Telefon mu Casus Telefon Mu? (tecrubeliyim.com) isimli  ve İnternet Sitelerini Andropid Uygulamasına Dönüştürün isimli makalelere göz atabilirsiniz.

Google App Motoru – Uygulamaların Google sunucularında çalışmasını sağlayan bulut servisi. Uygulamanızı bu servis üzerinde çalıştırıyorsanız ya da bu servis üzerinde çalışan bir uygulama kullanıyorsanız zaten her tür etkileşiminiz kayıt altındadır.

Google Apps (Uygulamalar) – Bunlar bildiğimiz pek çok gözde servisler aslında : Gmail, Google takvim, Google Haritalar, Drive, Google Earth, Picasa, veya Google Siteleri bunlardan bir kaçı.

Google Arama – Dünyada en çok kullanılan arama motoru. Küresel arama verilerinin %90 ‘ nı onun üzerinden gerçekleşiyor. Bu verilerin içerisinde webmaster’lar tarafından yapılan kişisel arama siteleri de dahil. Herhangi bir Google hesabı kullanıyorsanız varsayılan olarak arama geçmişiniz açık olarak geliyor ve aradığınız her şey kaydediliyor. Öyleki 8-10 yıl önceki aramalarımı hala görebiliyorum. Bana kalsa güzel bir özellik.

Google Chrome – Google’ ın internet tarayıcısı, son birkaç yılda pazardaki yerini bayağı bir yukarılara taşımış durumda. Aynı zamanda Chromebook da git gide popülerliğini artırıyor.Bu tarayıcı hali hazırda Google oturumu ile daha fonksiyonel özelliklere sahip olabiliyor. Chrome oturumu oluşturup açtığınızda yaptığınız her tür etkileşim kayıt altında.

Google DNS – DNS servisinizi Google servislerine atamışsanız, şirket sizin ziyaret ettiğini her internet sitesini ve etkileşimde bulunduğunuz her servisi ekstra bir çaba harcamadan öğrenmiş oluyor.

Google Plus – Genelde web sitelerinde bir modül olarak karşımıza çıkıyor. Google’ ın sosyal ağ oluşturma amaçlı geliştirdiği ve gelişmeye devam eden servisi.

Google Fonts – Bedava sunulan, özellikle internet siteleri için tasarlanmış doğrudan erişilebilen font servisi.

YouTube – Kuşkusuz dünyanın video paylaşım lideri. Kullanıcılar doğrudan erişebildiği gibi 3. parti internet siteleri aracılığı ile de gömülü videolar ile karşınıza çıkabiliyor.

İzlenmemek için Neler Yapabilirsiniz.

Burada kısaca değineceğimiz bu izlenmeme konusunu ilerleyen zamanlarda daha geniş ele alacağım. İşte sizlere basit birkaç öneri:

  • Google arama yerine alternatiflerini kullanabilirsiniz. Mesela Startpage veya DuckDuckGo kullanabilirsiniz.
  • Google DNS ‘ leri yerine OpenDNS veya başka bir güvendiğiniz DNS sağlayıcı hizmetini kullanın
  • Google Chrome yerine Firefox ya da başka bir tarayıcı kullanın
  • Tarayıcınızdaki çerezleri (cookie) arada sırada temizleyin aynı şekilde internet geçmişinizi de temizleyebilirsiniz.
  • Google hesabınızı kullanmadığınız zamanlarda, hesabınızdan çıkış yapın veya diğer internet aktiviteleri için farklı bir tarayıcı kullanın. Ya da ilerleyen zamanlar da ele alınacak olan tarayıcı profil yönetimi makalemi bekleyin.
  • İllaki Google arama servisini kullanacağım diyorsanız, arama geçmişini Google Arama Geçmişi sayfasından gerekli ayarlamaları yaparak kapatarak, en azından sürekli bir arşiv kaydı oluşturulmasının önüne geçebilirsiniz.

Harun Kocaman

Baba Matematikçi ve Bilgisayar ve Bilişim Yüksek Mühendisi

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu