Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır? - Teknoloji Güncesi
Araç

Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır?

Araç kliması otomotiv sektöründeki en iyi keşiflerden birisi olarak kabul edilmektedir. Özellikle araç klima sıcak yaz aylarında yolculukları daha konforlu hale getirmektedir. Araç kliması doğru bir şekilde çalışmadığında verimsiz hale gelir. Yakıt sarfiyatı artarken aracın içerisi olması gerektiği kadar serinlemez. Sıcak yaz aylarında bu durum özellikle uzun yolculukları zorlayıcı hale getirebilmektedir. Bu nedenle araç klima bakımı oldukça önemlidir.

Araç kiralama yapacak olanların da kiralamadan önce klimayı kontrol etmesi tavsiye edilmektedir. Araç klima arızası eğlenceli ve konforlu bir yolculuğu konforsuz bir deneyime çevirebilmektedir. Klima bakımının doğru ve düzenli olarak bir şekilde yapılması sistemin de problemsiz bir şekilde emek harcamasını sağlar. Araç kliması ısıtma ve soğutma fonksiyonlarını eksiksiz yerine getirdiğinde konfor ve sağlık özelindeki endişeler de minimize edilebilir.

Klima Bakımı

Aracın klima bakımı en az rutin bakımları kadar önemlidir. Klimanın, kompresörün ve gaz basıncının ideal seviyede emek harcaması için yılda üç defa klima bakımının yapılması gerekmektedir. Klima yaz aylarında kullanıldığı için sürücüler tarafından genellikle yaz aylarına girerken yılda bir kez bakım yaptırılmaktadır. Ancak yılda bir kez yapılan bakım yeterli değildir.

Polen filtresi olarak bilinen araç klima filtresi dışarıdan tozu temizleyerek içeriye temiz hava girmesini sağlar. Bu filtre düzenli olarak olarak değiştirilmediğinde dolar ve klima performansını önemli ölçüde düşürür. Klima gazı ile yağın da değiştirilmesi gerekmektedir. Kullanılan gaz ile yağın uyumlu olması son derece önemlidir. Aksi takdirde aracın klima sisteminde problemler meydana gelebilir.

Düzenli Çalıştırma

Klimanın doğru ve sağlıklı bir şekilde emek harcamasını sağlamak için düzenli olarak bakımlarının ihmal edilmemesi önemlidir. Bununla beraber klimanın doğru bir şekilde kullanılması da gerekir. Araç klima ayarı birçok sürücü tarafından yanlış yapılmaktadır. Bu nedenle klimanın performansı düşmektedir. Öncelikli olarak klimanın doğru bir şekilde çalışmaya devam etmesi için haftalık olarak emek harcaması gerekmektedir. Kış aylarında bile olsa haftada bir kez en soğuk ve en hızlı fan ayarında çalıştırmak klima gazı basıncını optimum seviyede tutmaktadır. Bu şekilde ayrıca klima kompresörü de daha az mekanik problem çıkarır. Klimada defrost özelliği olan araçlarda bu özelliğinde her hafta 10 dakika kadar çalıştırılması sistemdeki nemi uzaklaştırmayı sağlar.

Klimadan Su Damlaması

Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır? 2

Araç kliması soğutma ya da ısıtma yaparken bazen su damlatabilmektedir. Bu araç içerisinde evaporatörden gelen yoğuşmadır ve tamamen normaldir. Aracın yolcu tarafının zemininden su geldiğini görürseniz bu yoğuşma giderinin tıkandığını gösterir. Zaman içerisinde suyun olduğu yerde meydana gelen mantar ve küf tahliyeyi tıkayabilmektedir. Bu gibi durumlarda tahliyenin aracın alt tarafından temizlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde aracın içerisinde su problemi ile karşılaşılması mümkün olabilir. Üstelik tahliyenin tıkalı olması bununla beraber klima performansının düşmesine de yol açmaktadır.

Soğutma Sıvısı

Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır? 3

Araç içi klima sistemlerindeki sorunlardan birisi de soğutma sıvısının az olmasıdır. Bu durumda klima çalışsa bile araç içi yeterince soğumaz. Soğutucu sıvı araçta kullanılan diğer sıvılar gibi zamanla azalmaktadır. Bu nedenle sıvının periyodik olarak doldurulması gerekmektedir. Klima soğutma suyu yaklaşık olarak her 2 – 3 yılda bir yenilenmelidir. Soğutma sıvısının çok azaldığı ya da tamamen bittiği durumlarda yenilenmesinin servis tarafından yapılması gerekmektedir. Bu nedenle çok azalmadan yenilemek daha konforlu bir çözüm olacaktır.

Sıvının çok hızlı bir şekilde azalması ise klima sisteminde bir sızıntı olduğunun göstergesidir. Bu gibi durumlarda klima sisteminin kapsamlı bir şekilde incelenmesi gerekir. Klima soğutma sıvısı çevreye zararı olandır. Bu nedenle sıvının sızmasına buna neden olabilecek özelarların kısa sürede tespit edilmesi ve çok fazla sızıntı meydana gelmeden tamir edilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu