Immobilizer Nedir? Ne İşe Yarar? - Teknoloji Güncesi
Araç

Immobilizer Nedir? Ne İşe Yarar?

Yaklaşık olarak son 20 yılda üretilen araçlarda immobilizer anahtar özelliği bulunur. Bu özellik sayesinde araba hırsızlığı vakalarında önemli azalma meydana gelmiştir. “Immobilizer nedir?” sorusuna verilecek en basit yanıtlardan biri, elektronik güvenlik devresi olduğu yönündeki tanımlamadır. Anahtarın içerisinde yer alan çip, aracın motor kontrol ünitesi tarafından kontrol edilerek arabanın emek vermesi sağlanır. Bu içeriğimizde değişen teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza giren “immobilizer” kavramı hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Immobilizer Nedir?

Günümüzde tüm araç segmentleri immobilizer özelliğine sahiptir. Bu sistem sayesinde aracın motoru kendi anahtarı olmadan çalışmaz. Sistemde özel bir dijital koda sahip akıllı anahtar yer alır. Akıllı anahtarın içinde verici çip bulunur. Bu çip aracın güvenlik kodunu şu demek oluyor ki daha bilindik şekliyle aracın şifresini içerir. Anahtardaki kod ile immobilizer kodunun eşleşmediği durumlarda motor kontrol ünitesi yakıt sisteminin ya da ateşleme devresinin emek vermesinı engeller. Bu şekilde araç düz kontak yapılsa dahi hareket ettirilememektedir. Düz kontak yapıldığında her ne kadar araç marş basıyor olsa da ateşleme yapmadığı için çalışmayacaktır. Günümüzde Almanya, İngiltere, Kanada veya Avustralya gibi ülkelerde araçlarda immobilizer özelliğinin bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.

Aracın kendi anahtarı ya da anahtar içindeki çip, barındırdığı kodu aracın motor kontrol ünitesine göndermektedir. Anahtar içindeki vericinin sahip olduğu kod ile aracın kendi kodu eşleştiğinde araç problemsiz bir şekilde çalışır.

Immobilizer Ne İşe Yarıyor?

Immobilizer Nedir? Ne İşe Yarar? 2

Sunduğu özellikler sayesinde “Immobilizer ne demek?” sorusuna basit bir şekilde ‘motor kilidi’ yanıtını verebiliriz. 1994 yılında Frang Marugg tarafından icat edilmiş olan bu sistem devletimizde çipli oto anahtarı olarak da bilinmektedir. Son derece yüksek güvenlik sağlayan bu sistem anahtarın kodunu saniyenin 10’da 1’i hızla kontrol ederek aracın çalışıp çalışmayacağına karar vermektedir. Anahtarların çiplerinin kopyalamasını önüne geçmek için son yıllarda immobilizer sistemini daha güvenli hale getirme emek harcamaları yapılmaktadır.

Günümüzde yaygın şekilde kullanılan immobilizer sistemlerinde anahtar tek bir koda sahiptir ve motor kontrol ünitesi sürekli olarak aynı iki kodu karşılaştırmaktadır. Bu anahtarın içinde yer alan çipin kopyalanması durumunda sistem çalıştırılabilir hale gelir. Kopyalanma imkanının bulunması immobilizer sisteminde bir güvenlik açığına neden olduğundan araba üreticileri sürekli değişen güvenlik kodlarına sahip immobilizer sistemleri üzerinde çalışma yapmaktadır.

BMW’nin iki katmanlı güvenlik adını verdiği sisteminde bir tane kalıcı ve bir tane değişken kod yer alır. Araç motoru her çalıştığında sistem ikinci kodu değiştirir ve değişen kodu anahtarın içine gönderir. Araba hemen sonra bir kez daha çalıştırıldığında motor kontrol ünitesi ilk olarak anahtarın değişmeyen ilk kodunu ondan sonra ise ilk çalıştırmadan sonra anahtara atanan ikinci kodu okur. İki kod da birbirini doğruladığında araç çalışmaya ortaya çıkar. Bu şekilde ikinci kod sorgulaması yapıldığı için herhangi birisi ateşleme sistemine kısa devre yaptırsa bile aracı çalıştıramaz.

Immobilizer Arızası Durumunda Ne Yapılmalı?

Bu yeni güvenlik sistemi ile beraber hayatımıza yeni bir soru daha eklenmiştir: “Immobilizer arızası nedir?” Immobilizer arızası çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Bazı araçların gösterge panelinde kırmızı anahtar simgesi bulunurken bazılarında immobilizer yazısı çıkar. Bu simge ya da yazı araç çalışırken kısa bir süre yanar ve araç çalıştığında söner. Ancak arıza durumunda sabit olarak yanmaya devam eder. İmmobilizer arızasında aracı çalıştıramazsanız. Bu durumda varsa yedek anahtarı denemek bir çözüm olabilir.

Olası bir immobilizer arızasında yolda kalmamak için araba kiralama durumlarında yedek anahtarı sormanız tavsiye edilir. Yedek anahtarın çalıştığı durumlarda ana anahtarınızda problem var anlama gelir. Ancak yedek anahtarında aracı çalıştırmadığı durumlarda motor kontrol ünitesinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Her iki durumda da aracınızın servisine giderek problemin çözülmesini sağlayabilirsiniz. Güvenli sürüşler dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu