Rölanti Ne Demek? Rölanti Ayarı Nedir?
Rölanti hakkında çok fazla söylenti bulunmaktadır. Bazı kişiler rölantideyken aracın daha az yakıt tükettiğini ya da havayı kirletmediğini korumak için çaba sarfetmektadır. Bazı kişilere göre ise aracın rölantide olması motora zarar vermektedir. Halk arasında rölantiye dair doğru bilinen birçok yanlış bulunmaktadır. Bunlardan bazıları rölantinin zararsız olduğu, havayı kirletmediği ya da yakıt tasarrufu sağladığıdır. Ancak durum bunun tam tersidir.
Hava kirliliği dünyada giderek daha da ciddileşen bir problem haline gelmektedir. Yılda milyonlarca kişi hava kirliliğine bağlı sağlık problemleri yüzünden hayatını yitirmektedir. Rölantide bırakılan araçların hava kirliliğine büyük etkisi bulunmaktadır. Yol açabileceği potansiyel zararlar nedeniyle “Rölanti ne demek?” sorusunun yanıtlarının doğru bilinmesi önem taşımaktadır.
Konu İçeriği
Rölanti Ne Demek?
Rölanti kelimesi, Fransızca ağır hareket anlamına gelen “ralenti” kelimesinden gelmektedir. “Rölanti nedir?” sorusunun cevabı kısaca “Motorun çalıştığı en düşük devirdir.” şeklinde verilebilir. Aracı çalıştırdıktan sonra gaz pedalına basılmadığında araç rölantide çalışır. Motor rölantide çalışırken araç hareketsiz bir şekilde durmaktadır. Düz vitese sahip araçlarda vites boştayken ya da araç herhangi bir vitese alındığında debriyaja basılmaya devam edilmesi, aracın stop etmeden rölantide çalışmaya devam etmesini sağlar. Debriyaj pedalını serbest bırakmadan aktarma organlarına hareket iletilmez.
Rölanti Ayarı Nedir?
“Rölanti ayarı ne demek?” sorusunun cevabı basitçe motor rölanti devrinin düzenlenmesidir.
Her aracın rölanti devri farklıdır. Bazı modellerde rölantideyken motor devri 500’dür. Bazı araçlarda ise 1000 devir/dakikaya kadar çıkabilmektedir. “Rölanti ayarı nedir?” sorusuna “Rölanti devri, aşırı yüksek ya da düşük olan araçlarda rölantinin normal değere çekilmesidir.” yanıtı verilebilir.
Eski model araçlarda motor rölanti ayarı karbüratör üzerinden yapılmaktadır. Ayar vidasından motora giren hava miktarı düzenlenerek rölanti ayarı gerçekleştirilebilir. Bu ayar benzinli araçlar için geçerlidir. Çünkü dizel araçlarda enjektöre giden yakıt miktarı ile rölanti ayarı otomatik olarak yapılmaktadır. ECU bulunan yeni araçlarda ise rölanti ayarı için gaz pedalı ve gaz kelebeği arasında bir sensör yer almıştır. Bu sensör sürekli olarak ölçüm yaparak rölanti ayarının otomatik olarak yapılmasını sağlar.
Rölanti Devri Neden Yüksek Olur?
Rölanti devrinin yüksek olmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Karbüratörü bulunan araçlarda kapış pompasının arızalı olması bunlardan bir tanesidir. Motor soğutma sisteminde yer alan sorunlar, yakıt basınç regülatörünün basıncının çok düşük olması, gaz kelebeğinin ve kelebeği düzenleyen sistemlerde meydana gelen arızalar, şarj dinamosu arızası gibi çeşitli arızalar rölanti devrinin normalden yüksek olmasına yol açmaktadır. Özellikle araç kiralama ile ilgilenenlerin yolculuğa çıkmadan önce rölanti devrinin yüksek olmasına yol açacak durumları kontrol etmesi tavsiye edilir.
Rölanti Devrinin Yüksek Olması Neye Sebep Olur?
“Motor rölanti devrinin yüksek olması neye sebep olur?” sorusuna farklı yanıtların verilmesi mümkündür. Örneğin baskı balatanın normalden daha erken bitmesi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir. Rölantinin yüksek olması aşırı yakıt tüketimine, motorun daha çok ısınmasına, kalkışların daha sert olmasına, vites geçmeme problemlerine yol açmaktadır.
Rölanti Düşüklüğü Neden Olur?
“Rölanti düşüklüğü neden olur?” sorusunun cevabı da rölanti yüksekliğine neden olan durumlarla paraleldir. Gaz kelebeğinde, rölanti valfinde ya da konum sensöründe meydana gelen arızalar rölanti düşüklüğüne yol açabilmektedir. Ayrıca su sıcaklık seviyesini kontrol eden hareket müşüründe meydana gelen problemler de rölantinin düşmesine yol açabilmektedir.
Rölanti Düşüklüğü Neye Sebep Olur?
Rölanti olması gerekenden düşük olduğunda en sık karşılaşılan durum ilk ateşlemede aracın stop etmesidir. Aracın ısınması ile stop etme problemi de ortadan kalkar. Ancak bu sefer de araç sarsılabilir. Araçta meydana gelen aşırı sarsıntı yolculuğun daha konforsuz hale gelmesine neden olurken hem de aracın iç parçalarına da zarar verebilir. Bu nedenle aracın rölanti ayarının düzgün bir şekilde yapılması gerekmektedir.