Ehliyet Sınıfları Nelerdir ? - Teknoloji Güncesi
Araç

Ehliyet Sınıfları Nelerdir ?

Seyahatinize karar vermeden önce …’nun sunduğu araç kiralama seçeneklerini keşfedin.

Genç yaşlı her insanın ehliyet aldıktan sonraki hayali araç kullanmaktır. Farklı araçlar için tanımlanmış olan ehliyet sınıfları, kişinin sahip olduğu ehliyetin kapsamında bulunan araçları kullanma kabiliyetine ve bilgisine sahip olduğunu ifade eden oldukça önemli bir evraktır. Ehliyet sınıfları nelerdir ? konusundan bahsederken bisikletten iş makinasına farklı harf ya da harf ve rakamlar ile ifade edilmiş 17 çeşit ehliyet sınıfı ele alınabilir. Ehliyet alabilmek için ise farklı araçlar için farklı yaş aralıklar söz konusudur. Motorlu bisiklet için 16 yaş gerekliliği varken minibüs ya da otobüs kullanacak sürücülerin ehliyet alabilmek için 24 yaşında olması beklenir.

2021 Ehliyet Sınıfları ile Hangi Araçları Kullanılır ?

En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur. Yeni ehliyet sınıfları ile kullanılabilecek diğer araçlar aracın özelliklerine göre de sınıflandırılmıştır. 125 cc’ye kadar olan motosiklet ehliyeti A1 olarak tanımlanmışken 35 kw’i geçmeyen motosiklet için ehliyet sınıfı A2, 35 kw’i geçenler için ise A ile ifade edilmiştir. M, motorlu bisiklet kullanabilmek için gerekli ehliyet sınıfıdır.

C1 sınıfı 7500 kg’a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg’luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır. Minibüs için D1 ehliyeti gereklidir. F traktör, G sınıfı ise iş makinesi kullanımı için gereklidir. Bunun yanında engelli sınıfı olarak tanımlanan H sınıfı kaldırılmış, engel sınıfının kişilerin ehliyetine eklenmesine karar verilmiştir.

Ehliyet Sınıfları ve Yaşları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Farklı ehliyet sınıfları için farklı yaş aralıklar mevcutken bazı ehliyetler için ayrıca deneyim gereklidir. Ayrıca otomatik vitesli araç kullanıcılar için otomatik vites gibi bir ehliyet sınıfının olması kullanım alanının sınırlanmış olması gibi görünse de otomatik araç tercih edenler için anlamlı bir sınıflandırmadır.

Ehliyet sınıfları ve yaşları da 16 yaşından 24 yaşına kadar varan bir aralığa sahiptir. 16 yaşında alınabilecek ehliyet sınıfları; M, A1, B1 olup kapsamı 125 CC’ye kadar motorlu ve 4 tekerlekli motosiklettir. 18 yaşında ise A2, 35 KW’i geçmeyen motosiklet; B, BE sınıflarına giren römorklu-römorksuz otomobil ve kamyonet; C1, C1E ile ifade edilen 7500 kg’dan 12000 kg’a kadar yük taşıyabilen kamyon ve çekici; F sınıfı, traktör ve G sınıfı, iş makinası ehliyetleri alınabilir.

Ehliyet Aldıktan Sonra Hangi Ehliyet Sınıfı Kaç Sene Geçerlidir ?

Ehliyetlerin geçerlilik süresi 5 ila 10 yıl arasından değişir. 10 yıl geçerli olan ehliyet tipleri arasında M ve A, A1, A2 ile sınıflandırılan motosikletler ve bisikletlerin yanında diğer araç ehliyet sınıfları arasında yer alan otomobil ve kamyonet kullanmaya uygun sınıf B, B1, BE; traktör kullanmak için geçerli olan F ve iş makinası kullanımı için gerekli olan G sınıfı ehliyetler de 10 yıl geçerliliğe sahiptir. Diğer yandan kamyon ve çekici kullanımına uygun olan C, CE, C1, C1E sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süresi 5 yıldır. Diğer 5 yıl geçerli ehliyet tipleri ise D, DE, D1, D1E olup minibüs ve otobüs kullanımına uygun olan ehliyet sınıflarıdır.

Kiralık Araç Alırken Ehliyet Sınıfları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yeni ehliyet sınıfları hangi araçları kullanır ?” sorusu hem araç sahiplerini hem de araç kiralama konusunda plan yapanlar için kritik bir sorudur. Araç kiralarken kiralanacak aracın ehliyet sınıfı, kiralayanın yaş sınırı ve kiralayanın ehliyetinin geçerli süreye sahip olması ise yasal bir gerekliliktir. M ve A1 gibi bazı ehliyetler sadece ehliyet sınıfı kapsamındaki araçlar için geçerli olurken bazı ehliyet sınıfları benzer araç kategorisindeki ehliyet sınıflarını kapsar şekilde tanımlanmıştır. A2 geçerli olduğu araç sınıfında yer alan M ve A1’i, A ise M, A1 ve A2’yi kapsamaktadır.

G sınıfında yer alan iş makinası sadece M sınıfını kapsarken başka ehliyet sınıfına sahip olanlar iş makinası kullanamazlar. Diğer yandan en kapsamlı ehliyet sınıfına sahip olanlar ise CE ve DE sınıfı ehliyete sahipleridir. Kendi araç kategorisi içinde yer alan ehliyetlerin yanında motorlu bisiklet ve traktörü de kapsar. Dolayısı ile tek bir ehliyeti olan sürücü, kiralayacağı araca göre 10 ya da 5 yıl geçerli ehliyete sahip olduğunda kapsamdaki farklı araçları da kiralayabilme avantajına sahip olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu