Araç Lastikleri Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Araç lastikleri için kesin bir kullanım ömrü vermek mümkün değildir. Çünkü lastik aşınmasında çok farklı faktörler etki gösterebilir. Lastiğin tasarımı, sürücünün araç kullanım alışkanlığı, yol durumu, hava durumu şartları gibi birçok faktör lastik ömrünü yakından etkiler.
Lastik, güvenli bir sürüş için olmazsa olmazlar listesinde yer alır. Bununla birlikte yanlış ya da yıpranmış araç lastiği kullanımı da oldukça yaygındır. Hatta trafikte bulunan her 10 araçtan birinin lastiklerinin trafiğe çıkmaya uygun olmadığı düşünülmektedir. Lastiklerin aşınmış olması sürüş güvenliğini riske attığı gibi yakıt tüketimini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle lastiklerin düzenli olarak olarak kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir.
Konu İçeriği
Araç Lastik Ömrü Ne Kadardır?
Her ne kadar “Lastikler kaç yılda bir değiştirilmeli?” sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün olmasa da yaklaşık bir süre zarfı belirlemek mümkündür. Lastik üreticileri, bir lastik takımının ortalama olarak olarak altıncı senesinden sonra değiştirilmesini tavsiye etmektedir. Çünkü bu sürede lastiğin yüzeyi güvenli sürüş için elverişsiz hale gelecek kadar aşınır. Lastik yüzeyinde yer alan tırtılların durumuna bakılarak karar verilmelidir. Bazı durumlarda ise bu aşınma çok daha erken meydana gelebilir. Diğer taraftan sürüş güvenliğini sağlamak için lastik tırtılları erimemiş olsa bile altıncı yıldan itibaren değişiklik gerçekleştirilmelidir. Lastiğin üretim tarihi lastiğin yanağında yer verilmiştir. Bu tarihi kontrol ederek bir öngörüde bulunmak mümkün olabilmektedir.
Araç Lastik Ömrü Yasal Sınırı Nedir?
Araç lastiği ömrü için yasal sınır aslında lastiğin yaşından bağımsız olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle ömür ile ilgili yasal bir sınırdan bahsetmek imkansızdır. Araç lastiğinin durumu kanalların derinliği ile belirlenir. Yasal olarak araç lastiği kanallarının derinliği 1,6 mm’nin altına inmemelidir. Lastiğin aşırı aşınması aracın yol çekişini olumsuz yönde engeller, fren mesafesinin uzamasına yol açar ve daha kolay kaymasına neden olur. Bu nedenle lastiklerin aşınması durumunda vakit kaybetmeden lastiklerin tamamının değiştirilmesi gerekmektedir. Lastiği aşınmış olan araçların trafiğe çıkarılmaması güvenlik için alınabilecek etkili tedbirlerdendir.
Araç Lastikleri Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Mevsimlik lastik kullanımı sürüş güvenliği açısından önemli faktörlerden bir diğeridir. Mevsim şartlarına uygun lastik kullanımı trafikte hem sürücünün kendisi hem de trafikte yer alan diğer aktörler için güvenlik sağlar. Ülkemizde 1 Kasım ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmak yasal olarak zorunlu tutulmaktadır. Ancak bu kural sadece yolcu ve yük taşımacılığı yapılan araçlar içindir. Binek araçlarda böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak binek araç sahiplerinin hava sıcaklığı 7 derecenin altına düşmesi durumunda kışlık lastik kullanımı tavsiye edilir. Hava sıcaklığı tekrar 7 derecenin üzerine çıktığında ise tekrardan yazlık lastik kullanımına geri dönmek mümkündür. Kısacası “Araç lastiği ne zaman değiştirilmesi?” sorusunun cevabı hava sıcaklığında gizlidir.
Araba Lastiklerinin Kullanım Ömrünü Artırma
Araç lastik ömrü uzatmak kulağa gerçek olamayacak kadar güzel gelse de aslında mümkündür. Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Lastik ömrü uzatabilecek öneriler;
- Lastik hava basıncını doğru ayarlamak,
- Aracın rot, balans ve fren ayarını yaptırmak,
- Araca uygun lastik tercih etmek,
- Lastiklerin yük endekslerine uygun hareket etmek,
- Belirli aralıklar ile lastiklerin yerini değiştirmek,
- Mevsimsel lastik kullanmak,
- Lastik parlatmak için petrol bazlı kimyasallar kullanmaktan kaçınmak,
- Araç iki haftadan uzun süre kullanılmadığında takoza almak şeklinde sıralanabilir. Bu noktalara dikkat edildiğinde araç lastik ömrü uzatmak mümkün hale gelir.
Lastikte 1 TL Testi Nedir?
Para testi olarak da bilinen 1 TL testi, lastiğin diş derinliğini ölçmek için gerçekleştirilen bir testtir. Yasal olarak lastiğin yılı yerine diş derinliğinin kontrol edilmesi nedeniyle yapılması önemli bir testtir. 1 TL’nin etrafında yer alan halka yaklaşık olarak 4 mm’dir. 1 TL’nin dişe yerleştirilmesi sonucunda altta kalan kısımdaki dış halkanın görülmeye başlaması diş derinliğinin 4 mm’den az olduğunu göstermektedir. Araç kiralama ile binek araç alacak olan kişilerin kiralama sırasında bu testi yapması önerilir.