Android Root Nasıl Yapılır - Tüm Cihazlar için - Teknoloji Güncesi
Akıllı TelefonAndroid

Android Root Nasıl Yapılır – Tüm Cihazlar için

Son model gelişmiş bir android işletim sistemli akıllı telefonunuz var ve sağda solda dolaşan “telefonu rootladım”, “rootladım üstüne bir de rom çaktım, telefon süper oldu, şarjı daha uzun gidiyor acayip hızlandı” ya da “telefon mefta oldu”,”brick oldu”, “soft brick oldu” gibisinde sözler duymuş olabilirsiniz. Peki bu root dediğimiz olayın ne olduğunu biliyor musunuz? Eğer bilmiyor ve öğrenmek istiyorsanız hatta elinizdeki telefonu rootlamak olarak dilimize yerleşen aslında yönetici haklarına sahip olma anlamına gelen işlemleri yapmak istiyorsanız doğru yere geldiniz. Sağda solda bu konu üzerinde bir çok makale bulabilirsiniz ki bu makalelerin çoğu marka ve modele yönelik olarak kaleme alınmış yazılardır.  Bu makale ise size herhangi bir model deki telefonu ya da tablet vb. bir cihazı rootlamak için gerekli tüm bilgileri içermektedir.

Öncelikle burada anlatılanları yaptığınız taktirde cihazınızın garanti kapsamı dışına çıkabileceğini(piyasa da hali hazırda rootlu satılan modellerde varken) ve tecrubeliyim.com olarak bundan sorumlu tutulamayacağımızı bilmenizi isteriz. Fazla da üzerinde durmayın çünkü bu işlemi geri alabilirsiniz.

Root dediğimiz olay yönetici haklarına sahip olma işlemidir dedik ancak piyasada İngilizce den Türkçe’ ye kelime kelime çeviri gibi yanlış işler yapıldığından dolayı bunu kelime anlamı olan kök olarak görüyoruz. Google Play üzerindeki uygulamaların isminin yanında parantez içinde “Kök”, “Kök Gerekli”ve “Kök Gerekir” gibi ifadeler görmüşseniz, işte bu uygulamalar rootlanmış telefonlara yönelik yapılmışlardır.

Birisi bana anlatsın Android Root Nedir?
Android Root Nedir?

 

Root ne kazandırır

Cihazınızı rootlarsanız, cihazınızda erişime kısıtlı olan neredeyse her ayara ulaşarak programların çalışmasını kendinize göre düzenleyebilirsiniz.  En basit şekliyle bu yetkiyi kullanan uygulamalar aracılığı ile arka planda çalışan tüm uygulamaları görebilir, pilinizi sürekli boşaltan uygulamaların siz istemediğiniz sürece çalışmasının önüne geçebilir, cihazınızın görünümünü istediğiniz şekillerde değiştirebilir (bu değişiklik hayal gücünüzle sınırlı, tüm renkler yazı tipler vb.), google play aracılığı ile indirdiğiniz ve sizden bir ton izin isteyen uygulamaların sahip olduğu izinleri tekrar gözden geçirebilir istediklerinizi sınırlayabilir, hatta kaldırılamayan sistem uygulamalarını bile kaldırabilirsiniz.  Bu ve bunlara benzer aklımıza gelmeyen daha bir çok şeyi kontrol altında tutabilirsiniz. Akıllı cihazların en büyük sorunlarında birisi de şarj meselesidir ki bu sizden habersiz arka planda çalışan, otomatik olarak cihazın başlangıcında çalışan uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Android Root işlemi sonrasında gerekli yazılımlar ile bu sorunların üstesinden gelebilir ve cihazınızın günlük olarak tükettiği pil kapasitesine bir 4-6 saat kadar ek yapabilirsiniz.

Root ne kaybettirir

Kaybettireceği ilk şey cihazınızın garantisi olacaktır. Ancak unroot dediğimiz işlemle ya da root kaldırma dediğimiz işlemle bu sorundan da etkilenmeyebilirsiniz, çünkü ülkemizde henüz tam olarak bu işe hakim bir teknik servis kadrosu yok. Root yapılmış ve kaldırılmış bir cihazı anlamak hiç de kolay değildir. Root kaldırma işlemini en kolay şekli ile recover mode (kurtarma modunda) üzerinden telefonun fabrika ayarlarına sıfırlanması yoluyla zahmetsizce yapabilirsiniz. Ancak bu yöntemle hali hazırdaki uygulama ve ayarlarınız kaybolacaktır.

Uygulama ve programlarınızı kaybetmeden root yüklemesini kaldırmak için aşağıda bahsedilen 2 numaralı yöntemde yer alan bilgileri deneyebilirsiniz.

Root’lamaya karar verdiyseniz Google üzerinde telefonunuzun marka ve modelini yazarak bir çok makaleye ulaşabilirsiniz ki bu makale de onlardan birisi olabilir. Bizim burada ele alacağımız yöntem diğer yerlerde gördüğünüz marka ve modele göre yapılan yöntemlerden değil, genele yönelik olarak neredeyse tüm Android cihazları kapsayan bir yöntemdir.

Lafı fazla dolandırmadan Android telefonlar nasıl rootlanır bakalım, bunun için iki yöntemden basedeceğiz,

Not: Bu işlemleri yapmadan önce cihazınız yedeğini almanızı şiddetle tavsiye ederiz.

GÜVENLİ ROOT YÖNTEMİ 1

Bu yöntemde internet bağlantısı olan cihazınız yeterlidir. Başka herhangi bir cihaz bilgisayar vb. kullanmadan kolaylıkla telefonunuzu rootlayabilirsiniz.

Framaroot
Framaroot

 

XDA Developer gurubunun geliştirmiş olduğu bir Android uygulaması olan Framaroot ilk yöntemimizin temelini oluşturuyor. Yöntem gayet basit öncelikle;

  1. Uyumlu cihazlar listesinden cihazınızın bu program ile uyumlu olup olmadığına bakabilirsiniz. Açılan sayfada Ctrl+F tuş kombinasyonu ile cihazınızın modelini yazarak arama yapabilir ve cihazınızın listede olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. (Bazen bu listede olmayan telefonlar da başarılı bir şekilde rootlanabilmektedir) Cihazınız bu listede mevcutsa;
  2. Framaroot programını indirmek için  açılan sayfanın en alt kısmında yer alan programın son sürümünü indirip telefonunuza kuruyorsunuz.

Daha sonra cihazınızda programı çalıştırıyor ve ekranda ki iletileri izliyorsunuz. Eğer telefonunuz uyumlu ise işlem tamamlandıktan sonra telefonunuzu yeniden başlatınca artık root dünyasına adım atabilirsiniz.

Diğer root yönteminde ise bir de bilgisayar gerekiyor. Hali hazırda minimum gereksinim ve sorun çıkmaması açısından Win7 ve üzeri bir Windows sürümü kullanmanız yararınıza olacaktır. Burada bahsedilen programlardan oneclickroot isimli program WinXP üzerinde çalışmıyor.

GÜVENLİ ROOT YÖNTEMİ 2

Root yöntemi 1 ile işinizi halledememişseniz, bu 2. yöntemde bahsedeceğimiz iki ayrı programın bilgisayarınıza kurulması ile akıllı cihazınızı rootlayabilirsiniz. Bu işlemleri yapmadan önce cihazınızda USB hata ayıklama ayarının aktif olması gerekmektedir. USB hata ayıklamanın nasıl açılacağını bilmiyorsanız buradan öğrenebilirsiniz.

1. KingoRoot

Öncelikle Cnet Sunucularından ya da doğrudan  programımızı indiriyoruz. Programı bilgisayarımıza kurup çalıştırdıktan sonra cihazımızı bilgisayara bağlıyoruz ve bilgisayarımızda cihazımızı tanıyan sürücüler yüklenmemişse programın gerekli sürücüleri otomatik olarak yüklemesini bekliyoruz.

Not: Cihazınızı program görmemişse sürücülerinizin yüklenmesinde bir sorun olmuş demektir. Telefonunuzun modeline göre resmi internet sitelerinden gerekli Android USB sürücülerini yüklemeniz gerekmektedir.

kingoroot_installing_driver kingoroot_succesfull

Sürücüler yüklendikten sonra cihazın bağlantısını bilgisayardan kesip tekrar bağlamanızı istiyor. Cihazı tekrar bağladığınızda öncelikle cihazınızın özelliklerini gösterip root durumunu söylüyor, yani cihazınız hali hazırda rootlu ise ya da rootsuz ise bunu bize iletiyor. Daha sonra program üzerinde yer alan ROOT tuşuna dokunarak cihazımızın rootlanması bekliyoruz. Bu işlem cihazdan cihaza değişklik göstermekle birlikte 10 saniye ile 3dk arasında bir zaman alabiliyor.

Eğer cihazınız hali hazırda rootlu ise isterseniz cihazınızı tekrar eski haline dönderebiliyorsunuz. Yani cihazınızı rootlanmamış ilk günkü haline dönderebilirsiniz, bu işlem sırasında uygulama ve ayarlarınız olduğu gibi korunacaktır.

Cihazınız aşağıda yer alan listede olmasa bile (programın şu anki sürümü daha fazla cihazı tanıyor olabilir) android sürümünden dolayı cihazınız rootlanabilir olabilir, bu yüzden önce programı bilgisayarınıza kurup cihazınızı bilgisayara bağladıktan sonra programın cihazınızı tanımasını bekleyin ve sonrasında cihazınız için başka yöntemlere başvurun.

Desteklenen Tüm Cihazlar

Samsung

Samsung Galaxy Note 3 (N9006)
Samsung Galaxy Note (i9220)
Samsung Galaxy Note II (N7100)
Samsung i500
Samsung i535
Samsung i699
Samsung i777
Samsung i879
Samsung i939
Samsung i959
Samsung i9000
Samsung i9001
Samsung i9100
Samsung i9105
Samsung i9152
Samsung i9300
Samsung i9308
Samsung S5830
Samsung S5660
Samsung i9500
Samsung S7562

HTC

HTC 920E
HTC Wildfire S
HTC Wildfire
HTC Vision
HTC Thunderbolt
HTC Tattoo
HTC Sensation
HTC Salsa
HTC Runnymede
HTC Rhyme
HTC Rezound
HTC Raider 4G
HTC Primotd
HTC Primotds
HTC One X
HTC One V
HTC One S (S3)
HTC One S
HTC One
HTC Mytouch 4G Slide
HTC Mytouch 4G
HTC Mytouch 3G
HTC Magic
HTC Legend
HTC Incredible S (G11)
HTC Incredible 2
HTC Incredible
HTC Hero 200
HTC Hero
HTC EVO Shift 4G
HTC EVO 4G
HTC EVO 3D GSM
HTC EVO 3D CDMA
HTC Droid Eris
HTC Dream
HTC Desire Z
HTC Desire S
HTC Desire HD
HTC Desire
HTC Chacha
HTC Aria
HTC Amaze 4G

LG

LG Optimus Black (P970)
LG  Optimus 2X (P990)
LG Optimus One (P500)
LG Optimus 3D (P920)
LG Optimus G2X (P999)
LG Optimus Pro (C660)
LG Optimus Hub (E510)
LG Optimus Sol (E730)
LG Optimus LTE (LU6200)
LG Optimus L3 (E400)
LG Optimus Net (P690)
LG Optimus 2X SU660
LG Optimus 3D Max P720
LG Optimus L3 E405
LG Optimus L5 E615
LG Optimus L5 II Dual E455
LG Optimus L5 E610
LG Optimus L9 P760
LG Optimus LTE SU640

Sony

Sony Xperia Z Ultra C6802
Sony C1504 Xperia E
Sony Xperia ZL C6502
Sony Xperia P(LT22i)
Sony Xperia Acro S(LT26w)
Sony Xperia TX (LT29i)
Sony Xperia S (LT26i)
Sony Xperia Z (L36h)
Sony Xperia Arc S (LT18i)
Sony Xperia Arc (LT15i)
Sony Xperia Neo (MT15i)

Google

Google Nexus 5
Google Nexus 4
Google Galaxy Nexus (GSM)
Google Nexus S
Google Nexus One

Motorola

Moto Defy Me 525
Moto Defy Me 525+

Huawei

Huawei A199
Huawei C8650
Huawei C8810
Huawei C8812
Huawei C8812e
Huawei C8813
Huawei C8813D
Huawei C8813Q
Huawei C8815
Huawei C8825D
Huawei C8950D
Huawei G510
Huawei G520
Huawei G520 T10
Huawei G610C
Huawei HN3
Huawei MT1
Huawei P6 C00
Huawei P6 T00
Huawei P6 U06
Huawei T8620
Huawei T8830
Huawei T8830 Pro
Huawei T8833
Huawei T8951
Huawei U8833
Huawei U8860
Huawei U9508
Huawei Y210C
Huawei Y210S
Huawei Y300C
Huawei Y320T
Huawei Y500
Huawei U9200
Huawei U9200E
Huawei U9500

Alcatel

Alcatel One Touch 995
Alcatel One Touch D918
Alcatel One Touch D918d
Alcatel One Touch Evolve
Alcatel One Touch Fierce
Alcatel One Touch Fierce 1
Alcatel One Touch Hero
Alcatel One Touch iDol S
Alcatel One Touch Idol X
Alcatel One Touch POP C5
Alcatel One Touch Scribe Easy
Alcatel One Touch Snap LTE
Alcatel OT 991
Alcatel OT 997d
Alcatel OT iDol
Alcatel OT iDol Ultra
Alcatel OT Scribe HD
Alcatel OT Star 6010 Silver
Alcatel POP C3

Lenovo

Lenovo A60
Lenovo A60+
Lenovo A390
Lenovo A630
Lenovo A690
Lenovo A706
Lenovo A800
Lenovo A820
Lenovo A830
Lenovo A850
Lenovo iDeaphone K860
Lenovo K800
Lenovo K900 New
Lenovo Lephone S560
Lenovo Lephone S880
Lenovo P700
Lenovo P700i
Lenovo P780
Lenovo S720
Lenovo S820
Lenovo S890

Micromax

Micromax A25
Micromax A50 Ninja
Micromax Ninja A54
Micromax A57 Ninja 3.0
Micromax Viva A72
Micromax Viva A73
Micromax Viva A73
Micromax A87 Ninja 4.0
Micromax A88
Micromax Ninja A89
Micromax A90
Micromax A90s
Micromax Ninja A91
Micromax A111 Canvas Doodle
Micromax A115 Canvas 3D
Micromax Funbook Infinity P275

Acer

Acer Iconia Tab A100
Acer Iconia Tab A101
Acer Iconia A1-810
Acer Iconia A1-811
Acer Iconia A200
Acer Iconia A211
Acer Iconia A500
Acer Iconia A501
Acer Iconia A700
Acer Iconia B1-A71
Acer Liquid E1 Dual V360
Acer Liquid Z110 Duo
Acer Liquid Z2
Acer Liquid Z3

Asus

ASUS Nexus 7 2013
ASUS Nexus 7
ASUS Transformer Pad TF300T
ASUS Transformer Pad TF300TG
ASUS Eee Pad Transformer TF101
ASUS Transformer Prime TF201
ASUS Transformer Prime TF700T
Asus Memo Pad ME172V
ASUS MeMO Pad Smart ME301T
ASUS PadFone 2
Asus PadFone Infinity 2

Yukarıda bahsedilen liste dışında bir de şu markaların cihazları da bu program tarafından desteklenmekte:

Advan,ainol, allview, alps, amoi, archos, benq, bird, blu,celkon, delli cloudfone, evercoss, fujitsu,foxconn,garmin asusi gigabyte, gionee,haier, hp, nokia, konka, philips, pantech, panasonic,sharp, walton

[/tab]  [/tabs]

 

Aslında bu işlem daha çok yazılımsal bir işlem olduğu için donanımdan bağımsız olarak Android 2 ile Android 5.0 L yani Lollipop sürümü de dahil olmak üzere bu işletim sistemini çalıştıran pek çok cihazı otomatik olarak root’luyor. Başka yöntem arayışına girmeden bu yöntemi denemenizi öneririz.

 2. Oneclikroot Türkçe karşılığı 1 tıkla Root

Bu yöntemde 1. basamaktaki yöntem ile tamamen aynı; bir önceki yöntem işinizi görmemişse bir de bu programın sizin cihazınızı tanıyıp tanımadığına bakın. Programa şuradan ulaşabilirsiniz

 

Oneclick Root
Oneclick Root

 

Programın kullanımı gayet basit, programı kurduktan ve gerekli sürücü tanımlamaları yapıldıktan sonra cihazınızı ekran görüntüsünde yer alan “Next Step” tuşuna basarak basit bir şekilde rootluyorsunuz. Resmin sol sekmesinde gördüğünüz “Unroot” kısmı ile telefonunuzu eski haline döndürebilirsiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu