Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler - Teknoloji Güncesi
Araç

Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

Uzun yola çıkmadan önce hazırlık yapmak son derece önemlidir. Sürücü ve yolcular genellikle yolculuk süresince ihtiyaç duyabilecekleri ve onlara konfor sağlayacak eşyaların listesini yaparlar. Ancak yapılması gerekenler sadece bununla sınırlı değildir. Sürücülerin uzun yola çıkmadan önce aracın durumunu da kontrol etmeleri gerekmektedir.

Yolculuk esnasında yaşanabilecek aksaklıklar yolcuların yolda kalmasına neden olabilir ve esasen uzun sürecek olan yolculuğu iyice geciktirebilir. Yola çıkmadan önce aracın durumunu bilmek ve ihtiyaç varsa uzun yola çıkmadan önce bakım ihtiyacını karşılamak yolculuğun problemsiz ve keyifli bir şekilde geçmesini sağlar. Araç kiralama hizmeti alındığında araçların kontrolleri profesyonellerce yapılmış olduğundan büyük bir konforla yola çıkılması mümkün olur.

Araç kontrolleri aceleye getirilmemeli ve detaylı bir şekilde yapılmalıdır. Aracın durumu kadar yolculuğun yapılacağı mevsim de önemlidir. Yolculuğun yapılacağı mevsime göre yapılacak kontroller değişiklik gösterir. Uzun yol her zaman düşünüldüğü kadar eğlenceli olmayabilir. Sıcak yaz aylarında araçta genellikle soğutma sistemi ile ilgili problemler çıkar. Kış mevsiminde ise en çok problemin görüldüğü parça aküdür. Ancak kontrol edilmesi gerekenler soğutma sistemleri ve akü ile sınırlı değildir.

Aracın Sıvılarını Kontrol Edin

Aracın emek vermesinda yer alan birçok sıvı bulunmaktadır. Motor yağı, soğutma sıvısı, benzin, fren hidroliği ya da ön cam yıkama sıvısı bunlardan bazılarıdır. Araç ile uzun yol yapmadan önce bu sıvıları kontrol etmek gerekmektedir. Uzun yol sırasında klima ünitesinin aşırı ısınmasından aracın su kaynatmasına kadar birçok problem meydana gelebilir. Örneğin birçok sürücü sadece kış aylarında meydana gelen donmaları önlemek için antifriz kullanmaktadır. Ancak antifiriz sıcak yaz aylarında aracın su kaynatmasını ve hararet yapmasını engeller. Bu nedenle yaz mevsimi de olsa araçta yeteri kadar antifiriz olduğunda emin olmak gerekir.

Fren, Kayış ve Hortum Kontrolü

Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler 2

Uzun yola çıkmadan önce araç bakımı yaparken ne olursa olsun kontrol edilmesi gerekenlerden birisi de frenlerdir. Fren pedalına bastığınızda frenlerden tiz bir ses gelmesi normal değildir. Fren balatalarının ince olması önemli bir problemdir. Balataların 6,4 milimetreden daha ince olması durumunda balataların değiştirilmesi gerekir. Yeni bir fren balatasının kalınlığı 13 mm civarındadır.

Frenler dışında kontrol edilmesi gereken bileşenler araçta yer alan kayışlar ve hortumlardır. Kayışlar ve hortumlar kaputun altında aracın farklı bileşenlerini birbirine bağlar. Örneğin alternatör kayışının yıpranması durumunda arabanın aküsünün bitme riski bulunur.

Lastik Kontrolü

Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler 3

Güvenli seyahat için lastiklerin sorunsuz nitelik taşıması olmazsa olmaz gerekliliklerdendir. Uzun yola çıkmadan önce tüm lastiklerin önerilen basınca sahip olduğundan emin olmak gerekmektedir. Yapılan araştırmalara göre lastik basıncının idealden 1 PSI daha düşük olması aracın kilometrede %0,4 daha fazla yakıt tüketmesi anlamına gelmektedir. Aracın lastiklerinin basıncı ideal seviyede olsa da yüzeylerinin de kontrol edilmesi gerekir. Lastik üzerinde yer alan kanalların erimiş olması aracın yol tutuşunu olumsuz yönde etkiler. Yüzeyleri erimiş lastiklerle yola çıkmak özellikle virajlarda ve yüksek hızlarda çok ciddi tehlikelere yol açabilir.

Lastiğin inik olmasının yanı sıra çok şişik olması da çeşitli zafiyetlere neden olabilmektedir. Lastiğin normalden fazla şişirilmesi aracından stabilitesinin düşmesine ve virajlarda daha fazla savrulmasına yol açar. Ayrıca lastiğin yüksek basınçlı olması asfalta tutunan lastik yüzeyinin daha az olmasına neden olarak çekiş problemlerinin görülmesine yol açar.

Diğer Güvenlik Önlemleri

Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler 4

Uzun yola çıkmadan önce tavsiye edilenlerden birisi de araçta yer alan güvenlik önlemlerinin kontrol edilmesidir. Stepne, akü takviye kablosu ya da yedek su şişesi gibi araç arıza yaptığında kullanılabilecek ekipmanların araçta olması gerekmektedir. Güvenli seyahat için yolculuğun kendisi kadar aracın yolda kalma ihtimaline de hazırlanmak gerekmektedir. Bu nedenle araç içerisinde yolcuların ihtiyacını karşılayacak kadar atıştırmalık ve su da bulundurulmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu