Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır? Biterse Ne Olur? - Teknoloji Güncesi
Araç

Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır? Biterse Ne Olur?

Günümüzde manuel vitesli araçlar yerini yavaş yavaş otomatik vitesli araçlara bırakmaya başlasa da trafikte manuel vitesli araç sayısı hiç de az değil. Otomatik vitesli araçların genelde daha pahalı olduğu ve daha kolay arıza yaptığı düşüncesi birçok sürücünün tercihini manuel vitesli arabalardan yapmasına neden olmaktadır. Manuel vitesli araçlarda vites değişimi sırasında debriyaja gereksinim duyulur. Baskı balata da tam olarak bu noktada devreye girer. Baskı balata ömrü olan bir parçadır ve yanlış kavrama ile bu ömür kısalabilmektedir. Debriyaj ile dönen milin hareketi aynı doğrultuda olan diğer mile iletmek ya da bu hareketi kesmek için kullanılır. Bu yazımızda “Baskı balata nedir?”, “Baskı balata ömrü ne kadardır?” ve “Baskı balata bittiği nasıl anlaşılır?” sorularının yanıtları sizleri bekliyor.

Baskı Balata Nedir?

Baskı balata motor ve vites kutusu arasında bulunur. Debriyaja basılması ile beraber motorun gücü baskı balata ile vites kutusuna aktarılır ya da hareket kesilir. Bu nedenle manuel araçlarda bulunan en önemli parçalardan birisidir. Balata sayesinde motorun hareketi şanzımana kaymadan aktarma yapılır. “Baskı balata biterse ne olur?” sorusu burada önem kazanır. Zamanla aşınma olduğunda şanzımanda titreme, kaçırma ve gürültülü çalışma gibi durumlar ortaya çıkar. Benzer belirtiler fark edildiğinde baskı balatanın test edilmesi gerekmektedir. Oto kiralama hizmetleri öncesinde araçlar düzenli olarak olarak kontrol edilir ve bakımları yapılır. Baskı balata testi de kontrol süreçlerinde gerçekleştirilir.

Baskı Balata Ömrü Ortalama Ne Kadardır?

Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır? Biterse Ne Olur? 2

Krank mili hareketini volan ile şanzımana ileterek aracın ilerlemesini sağlar. Bu iletimi sağlayan, kesen ve yeniden başlatan parça ise debriyajdır. Sürücülerin kullanım alışkanlıklarına göre debriyaj ömrü değişiklik gösterir. “Debriyaj balatası bittiği nasıl anlaşılır?” hakkında bilgi sahibi olmak sürücülerin bakım süreçlerine doğru zamanda başvurmasını sağlar. Debriyaj balatası bittiğinde volan ile şanzıman arasındaki hareket iletimi sekteye uğrar. Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km’ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km’nin altına inebilir. Baskı balatanın bitmesi debriyajın da ömrünün kısalmasına neden olur.

Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Özellikle yeni sürücülerin “araç motor suyu neden eksilir?” gibi en çok merak ettiklerinden biri de “Baskı balata arızası nasıl anlaşılır?” sorusudur. Çünkü yanlış kullanımda baskı balata ömrü önemli ölçüde kısalabilmektedir. Baskı balata bittiğinin anlaşılması küçük bir test ile mümkündür. Öncelikli olarak debriyaj pedalın düzgün hareket edip etmediği kontrol edilmelidir. Debriyajın sertliği araçlara göre değişiklik gösterse de bastığınızda hafif bir zorlanma olması gerekir. Ancak yapışkan bir şeye bastığınızdaki gibi bir his oluyorsa baskı balata bitmiş anlama gelir. Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz. Araç hareketsiz ve el freni çekiliyken debriyaja sonuna kadar basın, vitesi bire alın ve gaza hiç dokunmayın. Bunu yaptığınızda aracınız ileri gitmeye çalışır ve sonunda stop eder. Aracın kavramaya yapmadığı, motorun titrediği ama stop etmediği durumlarda baskı balatanın değiştirilme zamanı gelmiş anlama gelir.

Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır? Biterse Ne Olur? 3

Baskı Balatası Biterse Ne Olur?

“Baskı balata yanarsa ne olur?” çok merak edilse de böyle bir endişe duyulmamalıdır. Çünkü balata yüksek ısıya dayanıklıdır. Balatanın yanması olarak düşünülen durum aşırı ısınma sonucu duman çıkmasından kaynaklanır. Diğer taraftan baskı balatası ömrünün de bir sınırı bulunur. Baskı balatası bittiğinde kavrama noktası daha yukarı çekilir. Ayrıca kavrama aralığı da kısalır. Bununla beraber debriyaj ise anormal bir şekilde sertleşir. Araç ilk kalkışlarda titreme yapar. Baskı balata bittiğinde motor güç üretir ve devir artar ancak hızlanma olmaz. Özellikle aracın içi dolu olduğunda hareket zorlaşır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu