HTTP/3 Neler Getiriyor
Http/3 kavramına geçmeden önce Http nedir onunla ilgili kısa bilgiler ile devam edelim.
Konu İçeriği
HTTP Nedir Ve Nasıl Çalışır?
HTTP, internet sitelerinin dosyalarını kullanma ve kullanıcılara veya tarayıcılarına aktarma şeklini düzenleyen bir dizi kuralı kapsar. Bu protokol ile tarayıcınız internetteki sunuculara bağlanan bir ‘client / istemci’ rolünde olur.
Chrome kullanıyorsanız F12 tuşuna tuşuna basıp Network Sekmesine geçerseniz o an yapılan iletişimleri görebilirsiniz. Sayfayı yenilerseniz Network sekmesinde gelen giden istekleri inceleyebilirsiniz. İşte burada yapılan istekler HTTP üzerinden gerçekleşir.
Çok uzun süredir HTTP/2 sürümünü kullanıyoruz. Şu an Firefox nightly sürümü ve Chrome Canary sürümlerinde test olarak HTTP/3 kullanılmaktadır.
HTTP/2 ve HTTP/3
HTTP/2 ve HTTP/3 arasındaki en önemli fark TCP ve QUIC protokollerine dayanır. HTTP/3, çoğu bağlantı için kayda değer bir performans artışı vaat eden QUIC’ ne geçiş yapmaktadır. Bu protokoller arasındaki farkın özeti, ”el sıkışması” ile alakalıdır.
Wireshark vb. programlarla ağ analizi yapmışsanız farketmiş olabilirsiniz. Bazı paketler sync olarak işaretlenir ve ilk kez bir yerle bağlantı kurulmaya çalışıldığında bir kaç kez bu sync paketlerini görürsünüz. Yani bizim cihazımızdan çıkan paket hedef sunucuya merhaba der, sunucu merhaba der, sonra bağlantı şifreli, güvenli vb. durumlarda bu sync paketleri bir kaç kez daha gider gelir. İşte bu arada git gellerden oluşan bir gecikme söz konusudur.
Aşağıdaki basit animasyon ile TCP üzerinden HTTPS ve QUIC üzerinden HTTPS isteklerinin el sıkışma yani bu sync sürecini nasıl gerçekleştirdiği görülüyor.
HTTP/3 ve Web Sunucuları
Peki web geliştiricilerin ve sunucu yönetimi yapanların ekstra birşey yapması gerekiyor mu? Hayır, özel bir şey yapmanıza gerek yok sadece bu protokolün tamamlanmasını bekleyin yeterli.
SONUÇ
HTTP/3 e geçiş sağlandığında. Bize neler sağlayacak?
Şu an ki gelişmeler ışığında.
- Web sitelerinin yüklenme süreleri en az %3.6 oranında hızlanacak
- Youtube vb. stream tarzı hizmet sunan siteler için bu hızlanma %15 civarı olacak.
- Online hizmetler daha iyi bir hale gelecek.
- Şu zor günler yaşadığımız pandemi sürecinde online yapılan hizmetlerin kalitesi biraz olsun artacak.