Antifriz Nedir? Nasıl Kullanılır? - Teknoloji Güncesi
Araç

Antifriz Nedir? Nasıl Kullanılır?

Araçların uzun yıllar boyunca, konforlu ve güvenli bir şekilde kullanılması için araç bakımı konusunda gereken özen gösterilmelidir. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken en çarpıcı nokta, araç bakımlarının düzenli olarak olarak yaptırılmasıdır. Göz ardı edilmemesi gereken diğer konu ise motorun bakımı ve korunması amacıyla antifriz kullanılmasıdır. Özellikle kış aylarında popülerliği artan bir ürün olan antifriz; motorun düzgün bir şekilde emek harcamasını, soğuk havalarda donmanın ve aşırı sıcaklıklarda aşırı ısınmanın engellenmesini sağlayan özel bir sıvıdır.

Araç kiralama sektörünün öncü isimlerinden … uzun dönem kiralama ve kurumsal kiralama hizmetleri sunar. Farklı marka ve model kiralık araba seçenekleri sayesinde her bütçeye hitap eder. … araç filosundaki tüm kiralık arabaların düzenli olarak olarak bakımdan geçirilmesi konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi sağlar. Siz de … ile iletişime geçerek ulaşım ihtiyacınız olan şeyleri güvenli, konforlu ve ekonomik bir şekilde karşılayabilirsiniz.

Antifriz Nedir?

Antifriz motor sıcaklığının düzenlenmesi için türü doğrultusunda, doğrudan ya da suyla karıştırılarak radyatöre koyulan bir sıvıdır. Motor soğutma sisteminde dolaşarak motorun aşırı soğuk ya da aşırı sıcak hava koşullarında zarar görmesini engellemeyi sağlar. Antifrizin temel bileşeni olan etilen glikol, suyun donma noktasını düşürür ve kaynama noktasını yükseltir. Böylece radyatördeki suyun donması, kaynaması ya da buharlaşması önlenir.

Arabada antifriz radyatöre konur ve bu işlem antifrizin arabaya faydaları sayesinde düzgün çalışan bir motor için temel gerekliliklerden biri olarak kabul edilir. Arabaya antifriz koyulmazsa yanmadan kaynaklanan ısı, motoru hızlı bir şekilde ve aşırı ısıtır. Bunun sonucunda motor arızaları ortaya çıkabilir. Antifrizin diğer bir faydası ise suyla temas eden soğutma sistemi bileşenlerini yağlaması ve metal bileşenlerin paslanmasını önlemesidir.

Antifriz Niçin Kullanılır?

Antifriz motorun sağlıklı bir şekilde emek harcaması ve motorda meydana gelebilecek aşınmaların önlenmesi için kullanılır. Antifriz arabanın radyatörüne doğru oranda eklenmez ya da düzenli olarak olarak değiştirilmezse aşırı ısınmaya ya da donmaya bağlı olarak motorda ciddi özelarlar meydana gelebilir. Bu nedenle, periyodik araç bakımı sırasında antifriz seviyesi kontrol edilmeli, gerekli durumlarda değiştirme ya da ekleme işlemleri yapılmalıdır.

Antifriz Arabaya Nasıl Konur?

Arabaya antifriz koyma gibi prosedürler söz konusu olduğunda aracın bakım kitapçığından faydalanmak, süreci doğru ve güvenli bir şekilde tamamlamak için önemli bir unsurdur. Bu nedenle, antifriz koymadan önce araç bakım kitapçığı incelenmeli ve burada paylaşılan bilgilere göre uygulama yapılmalıdır. Diğer yandan antifriz koyarken dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar vardır. Bunlardan biri antifrizin radyatöre motor soğukken eklenmesidir. Motor soğuyunca basınç azaldığı için antifriz ekleme işlemi daha güvenli bir şekilde yapılabilir.

Kaputu açtıktan sonra radyatörde ve hortumlarda çatlak ya da sızıntı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hasarlı parça tespit edilirse ilk adım bunların değiştirilmesi ya da onarılması olmalıdır. Daha sonra radyatör kapağı sökülür, radyatörün tahliye tapası gevşetilir ve soğutma sıvısı tahliye edilir. Tapa sıkılıp radyatöre su doldurulur, akabinde 10 dakika süreyle motor çalıştırılır. Motor soğumaya bırakılır ve yeniden tahliye edilir. Daha fazla miktarda su eklenip, radyatöre radyatör iç temizleyicisi doldurulur. Tahliye sırasında suyun berraklaştığı görülene kadar bu işlem tekrarlanır. Radyatör tercih edilen antifriz türü doğrultusunda ya sadece antifrizle ya da antifriz ve su karışımı ile doldurulduktan sonra radyatör kapağı yerine takılır.

Antifriz Arabaya Ne Zaman Konulmalıdır?

Antifrizin sadece kış mevsiminde kullanılması gerektiği konusunda yaygın ve yanlış bir kanı vardır: Antifriz dört mevsim kullanılmalıdır. Kış mevsiminden önce aracın antifriz seviyesini kontrol etmek ve gerekli durumlarda araca antifriz eklemek gerekir. Ayrıca aracın genel bakımı sırasında antifriz seviyesi kontrol edilir, ihtiyaç görülürse antifriz konur.

Araçta kullanılan antifriz zaman içinde korozyon önleyici özelliğini kaybedebileceği için belirli aralıklarla tamamen değiştirilmelidir. Antifriz seviyesinde ani bir düşüş ya da sıvı sızıntısı fark edilmesi hâlinde bu durumun nedeni araştırılmalı, gerekirse antifriz eklenmeli ya da sızıntı giderilmelidir. Aracın normal çalışma koşullarında antifriz seviyesi genellikle sabit kalır. Düzenli olarak araç bakımı yaptırmanın, antifriz seviyesini kontrol etmenin ve gerekli durumlarda antifriz eklemenin motoru sağlıklı bir şekilde emek harcamasını sağlayan önemli unsurlar olduğu unutulmamalıdır.

Antifriz Nedir? Nasıl Kullanılır? 2

Antifriz Çeşitleri Var mıdır? Nasıl Seçilmelidir?

Antifrizler farklı renklere ve özelliklere sahip olarak üretilirler. Genellikle kırmızı, yeşil ve mavi renklere sahip olan antifrizlerin içerikleri organik ya da inorganik olabilir. Hazır antifriz, genellikle suyla karıştırılmadan doğrudan kullanıma uygun hâlde satılan bir tür antifrizdir. Organik antifrizlerin içerikleri diğer seçeneklere göre işlevini daha uzun süre korur, ancak sisteme daha geç nüfuz eder. Silikat ve fosfat gibi maddeler içeren inorganik antifrizler bir süre sonra işlevini yitirdiğinden daha sık değiştirilmeleri gerekebilir. Aşınmaları önleme ve içeriğin daha uzun süre kullanılmasını sağlama amacıyla geliştirilen hibrit antifrizler daha yeni bir değişen teknolojinin ürünüdürler.

Antifriz seçerken araç üreticisinin tavsiyeleri, antifrizin türü, karışım oranı, konsantrasyonu, korozyon önleyici özellikleri ve belirli standartlara ve sertifikalara sahip olup olmadığı gibi unsurlar değerlendirilmelidir.

Antifrizin Arabaya Faydaları Nelerdir?

Antifriz soğuk hava koşullarında suyun donmasını ve aşırı sıcak hava koşullarında motorun aşırı ısınmasını önler. Ayrıca motorun içindeki metal parçaların korozyona uğramasını önleyip motorun ömrünü uzatır. Motorun sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayarak araç performansını artırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu