USB Bellekler için Gerçek Kapasite Testi (Programsız) - Teknoloji Güncesi
Genel

USB Bellekler için Gerçek Kapasite Testi (Programsız)

Son zamanlarda Çin menşeili ve ebay benzeri yerlerden yapılan alışverişlerin artması ile sık sık karşılaşılan sorunlardan birisi de aldığınız ürünün orijinal özellikleri taşıyıp taşımaması. Aslında düz bir mantıkla fiyatına bakarak gerçek kapasitesini anlamanız mümkün tabi ki aldığınız kişiler dolandırıcı değillerse.Bu tarz usb bellekler yani çakma olup gerçek kapasitesini taşımayanlar iki şekilde karşımıza çıkıyor.

  1. Birinci tipte kapasite ne kadarsa hepsini belleğe yazabiliyorsunuz ancak sadece son yazdığınız dosyalar tam anlamıyla kullanılabilir oluyor.
  2. İkinci tipte ise yine sözde kapasitenin tamamını yazabiliyorsunuz ancak sadece ilk yazdıklarınız kullanılabilir oluyor.

 

hyperx_1TB

Diyelim ki aldığınız USB bellek 64GB kapasiteli, bunu üreten arkadaşlar belleğin çipi ile oynayarak gerçekte kapasitesi ne kadarsa mesela 4GB ise çip 4GB veri yazımından (ya da okunmasından) sonra sizi tipine göre ilk  ya da son sektöre yönlendiriyor ve örneğimize göre 15 döngüden sonra kapasite dolu uyarısı veriyor. Böylece işletim sistemi kapasite olarak 64 GB okuyabiliyor ve yazabiliyor.

Yakın bir zamanda arkadaşlardan birisi meşhur çin sitesinin birinden 64GB kapasiteli diye micro usb girişi de bulunan çift taraflı (OTG özellikli) bir usb bellek almış. Gayet şık ve sağlam bir görüntü sergiliyordu. Fiyatını öğrendiğim de geçmiş olsun diyip alışveriş için biçilen zaman dolmamışsa para iadesi istemesini söyledim ve aldım USB belleği test ortamına.

Test Ortamı:

Test ortamımız; aslında hali hazırda elinizde bulunan ve USB bellek okuyup yazabilme yeteneği olan herhangi bir cihazdan ibaret. Bu akıllı telefonunuz da olabilir bilgisayaranızda. Testimizin amacı USB belleğin tam kapasitesini öğrenmek değil yaklaşık kapasite ve hızını öğrenmek olacak. USB belleğin gerçek kapasitesi öğrenmek için en hızlı yöntem bilgisayarınız da bulunan büyük boyutlu dosyaları usb belleğe gönder deyip işlemin tamamlanmasını beklemek.

Bunun için ben arkadaşın 64GB kapasiteli diye aldığı belleğe film arşivinde ki dosyalardan toplu bir seçim yapıp (51GB civarında) usb belleğe gönder dedim ve beklemeye başladım. Aslın da bir kaç saniyelik bir bekleyişten sonra hiç de haksız olmadığımı anladım. Çünkü piyasada bulunan kaliteli USB belleklere birşeyleri gönder dediğimizde; kopyalama işlemi sırasında ekrana gelen tahmini kalan süre, yazma hızı ve kopyalanan verinin akışı gibi değerlerde tam anlamıyla olmasa da bir kararlılık olurken, bu cihazda bir kilobaytlar seviyesini bir megabaytlar seviyesini bir de kopyalanan toplam miktarın akışını düzgün bir şekilde değilde bir miktar durup sonra sanki basamak atlar gibi görüyorduk aynı zamanda çok yavaştı.

Kopyalama işlemi başladıktan sonra işlemi kendi halinde bıraktık ve yaklaşık 2 saat kadar bir zaman geçtikten sonra sadece 17GB civarı bir verinin kopyalandığını görmemiz bile bu cihazın aslında bir sahtekarlık ürünü olduğu söylememize yeterlidir. Yaklaşık kapasiteyi bulmak için de cihaza kopyaladığımız filmleri bir bir açmaya başladık, kopyalanan 17 GB verinin (içerisinde yaklaşık olarak 210 nesne vardı, bunların bir kısmı film kalan kısmı ise filmlere ait altyazı dosyaları) sadece ilk kopyalanan aşağı yukarı 7GB ‘ lık kısmı USB bellek üzerinde sağlam ve izlenebilir olarak geri kalan kısım ise veri barındırmayan sadece dosya isimlerinden ibaret olduğunu gördük.

USB Belleğin Gerçek Kapasitesini Öğrenmek için Yapmanız Gerekenler

  • En kestirme şekliyle varsa film arşivi, mp3 vs. dosyaları USB belleğin kapasitesini dolduracak kadar miktarını USB belleğe gönderin
  • Kopyalama işlemi sırasına göre;
    • En son kopyalanan öğeyi çalıştırın. Eğer bu dosya film dosyası ise filmin son saniyelerine gidin (bu arada orijinal filmin kaç dakika olduğuna bakın) eğer film gösterimi devam ediyorsa cihazınız gerçekten orijinal (tüm dosyalar çalışıyorsa kapasite gerçektir) ya da birinci tipte bir USB bellektir
    • İlk kopyalanan öğeyi çalıştırın. Eğer bu dosya film dosyası ise filmin son saniyelerine gidin (bu arada orijinal filmin kaç dakika olduğuna bakın) eğer film gösterimi devam ediyorsa cihazınız gerçekten orijinal (tüm dosyalar çalışıyorsa kapasite gerçektir) ya da ikinci tipte bir USB bellektir.

 

 USB Belleğin Hızını Öğrenmek İçin Yapmanız Gerekenler

USB belleklerin hızını öğrenme konusunda hata payını minimuma indirgeyen bir makale (yine programsız olacak) daha sonra ele alınacaktır, şimdi yeri gelmişken basitçe üzerinden geçelim. Bunu basit bir örnek ile açıklayalım. Elinizde bulunan ve parçalı halde yani 1KB, 1MB vs. ve toplam boyutu 1200MB olan dosyaları USB belleğinize gönder dediğiniz anda ve bittiği anda bilgisayarınız saatini saniye cinsinden not edin.

Toplam 1200MB dosyanın yazılması diyelim ki 60sn sürsün. Bu durumda 1200MB/60sn = 20MB/sn gibi çok çok iyi bir yazma hızı elde ederiz.

Önümüzde ki günlerde bu konuyu yani usb belleğin hızını test etme konusu daha detaylı olarak ele alınacaktır.

 

 

 

Harun Kocaman

Baba Matematikçi ve Bilgisayar ve Bilişim Yüksek Mühendisi

Bir Yorum

  1. Piyasada su an en hizli USB 3.0 olanlardir. Ben saniyede 80- 90 MB la kopyaliyabiliyorum. Tabi bunun icin bilgisayarinizdada USB 3.0 girisi olmasi lazim. Sevgilerimle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu