IP Adresinizi Kimler Görebilir - Neler Yapabilir - Nasıl Korunuruz? - Teknoloji Güncesi
Bilgi Güvenliği

IP Adresinizi Kimler Görebilir – Neler Yapabilir – Nasıl Korunuruz?

İnternette gezinmek araba kullanmaya benzetilebilir. Aracın plakasına bakan birisi sahibi hakkında pek çok bilgiye ulaşabilir. Bir cihazın IP adresi de tam olarak bir araç plakasına benzemese de benzer bir şekilde işe yarayabilir. İnternet üzerinde sahtekarlık yapan kişiler IP Spoof dediğimiz çok da zor olmayan bir yöntemle sizin adınıza iş çevirebilir. Örneğin size kafayı takan birisi IP adresinizi öğrendikten sonra tespiti kolay bir şekilde mümkün olmayan bu yöntemle sizin IP’ niz ile bağlanıyormuşcasına internet üzerinde her türlü yasadışı işlemi gerçekleştirebilir.İnternet üzerinde herhangi bir websitesine erişmek istediğinizde arka planda siz farkına varmadan bir ya da daha çok sunucu ile iletişim halinde olursunuz.  Bu iletişim sırasında, web sunucularından veriler indirilir ve tarayıcınıza sitenin görüntüsü olarak veya daha başka türlerde size aktarılır. Bunlar resimler, diğer medya dosyaları, reklamlar, bazı betikler vb. gibi birçok veri olabilir.

Her iletişim denemesi cihazınızın IP adresini iletişimi kurduğunuz sunucuya gönderir aynı zamanda sunucunun IP adreside size gönderilir. Aynı mantık diğer internet bağlantıları için de geçerlidir.

Mail için kullandığınız Outlook programı ya da diğer mail programları (Thunderbird vb.), oyun platformu olan Steam sunucuları, dosya paylaşım programları(içlerinde en tehlikelisi) şeklinde listeyi internet ile bağlantı kurabilen tüm programlar için hatta işletim sisteminizin kendisi için uzatabiliriz.

En kısa şekliyle her bağlantı denemesi IP adresinizi görünür yapacaktır.

Buraya tıklayarak IP adresiniz ve tarayıcınız ile ilgili bir kaç basit bilgiye erişebilirsiniz.

ip_bilgileriniz

IP adresi; hakkınızda hangi bilgileri ortaya çıkarır?

Bir aracın plakası gibi düşünürsek, sürücüsüne ulaşmak için tam anlamıyla gerekli değildir ancak aracın sahibiyle olan ilişkiyi ortaya çıkarır. Evden internete bağlanıyorsanız IP adresi doğrudan sizi değil evinizi işaret eder, tam olarak sizi de işaret edebilir. WebRTC ile local IP adreslerine de ulaşılabilir. Benzer şekilde bir işyerinin sahibine ulaşılabilir.

IP adresleri genel bilgileri gün yüzüne döker. Ayrıntılı bilgilere ulaşmak için internet servis sağlayıcılar ile ya da ülkemizde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı aracılığı ile asıl sahibinin kim olduğuna ulaşılabilir. Servis sağlayıcılar yanlış hatırlamıyorsam yasal olarak; IP adresi ile ilişkilendirilmiş tarih, saat, müşteri bilgilerini 2 yıl kadar saklamak zorundalar.

Yasal yollardan IP adresi ve sizin aranızda ki bağlantı her türlü kurulabilir. Bunun için de gerekli olan şey IP adresinizin biliniyor olmasıdır.

Herhangi birisi sizin IP adresiniz sayesinde hangi bölgede bulunduğunuz konusunda yorum yapabilir. Ülkemizde henüz mahalle bazında bir kayıt ağacı yok, aslında olmaması da iyi birşey çünkü kötü niyetli kişilerin bu verilerle yapabileceklerinin neler olabileceğini size bırakıyorum.

internet_security

Korunmak için Ne Yapabiliriz

Korunmak için neler yapabiliriz cümlesini görünce hemen tedirgin olmayın. Zira interneti gerekli sınırlar içerisinde kullanıyorsanız tedirginlik boşuna. Ancak herşey bir kenara ben internet üzerinde hiçbir şekilde iz bırakmak istemiyorum diyorsanız.Aşağıda yer alan adımların hepsini bir arada uygulamanız gerekiyor.

  1. Öncelikle WebRTC ile ilgili yazımızı okuyup gereken adımları uygulamakla başlayın.
  2. Güvenli olduğuna inandığınız genele açık yerlerde bulunan kablosuz internetleri kullanabilirisiniz. Ancak bunu yaparken de dikkatli olmakta fayda var çünkü bu tarz mekanlar Lamer dediğimiz işe yeni başlayan çaylakların uğrak yerleridir. Bu kişiler kablosuz ağ üzerinde sniff dediğimiz yöntemle hassas verilerinize erişebilirler. Ancak alttaki maddeyi uygulamışsanız bunları kafaya takmanıza gerek yok.
  3. Proksi sunucusu ya da VPN kullanabilirsiniz. Ancak bu tarz yerleri kullanırken yine hassas verilere erişim yapılacaksa dikkatli olmakta fayda var, çünkü bu servisi sağlayan sunuculara bilgileriniz giderken şifrelenmiş olabilir ancak sunucu ve sonrasında verileriniz yine basit yöntemler ile erişime açıktır. VPN kullanmak size bir önceki maddeyi dikkate almamanızı sağlar. Çünkü VPN bağlantılar genel itibariyle şifrelenmiş olarak iletim sağlar.

Harun Kocaman

Baba Matematikçi ve Bilgisayar ve Bilişim Yüksek Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu