Boyasız Araç Güneş Yanığı Nasıl Giderilir? - Teknoloji Güncesi
Araç

Boyasız Araç Güneş Yanığı Nasıl Giderilir?

Güneş yanığı araba özelarları içerisinde en çok karşılaşılanlardan biri. Arabanızı kapalı bir garajda tutmuyorsanız ya da açık alana park ettiğinizde branda ile kapatmıyorsanız zaman içerisinde araç üzerinde güneş yanıklarının oluştuğunu görebilirsiniz. Ancak güneş yanığı sorununu önlemek ya da bu sorunu minimuma indirmek için alabileceğiniz çeşitli önlemler mevcut. Güneş yanığı çoktan meydana geldiyse, bu sorunu çözmek için de farklı yöntemler uygulanabiliyor. Her ne kadar ilk akla gelen yöntem aracı boyatmak olsa da aslında güneş yanığı çoğu zaman aracı boyatmadan giderilebilecek bir problem. … araç kiralama olarak hazırlamış olduğumuz yazımızın devamında araç güneş yanığı ve araç güneş yanığı giderme yöntemleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Araç Güneş Yanığı Neden Olur?

Araçlarda meydana gelen güneş yanığının temelinde güneşin zararı olan ultraviyole (UV) ışınları yer alır. Aracın uzun süre boyunca UV ışınlarına maruz kalması sonucu, başta tavan olmak üzere birçok bölgede güneş yanığı oluşur. Bunun sebebi, UV ışınlarının aracın boyasının pigmentlerine ve moleküllerine zarar vermesidir. Bu zarar zamanla boyanın renginin solmasına ve parlaklığını kaybetmesine yol açar. Ancak güneş yanıkları sadece UV ışınlarından kaynaklanmaz. Sıcaklık da güneş yanıklarının oluşmasında etkin rol oynar. Güneş ışınlarının neden olduğu yüksek sıcaklıklar aracın yüzeyinin ısınmasına ve boyanın genleşmesine, bunun yanı sıra boyanın yüzeyinde kabarcıklar ve soyulmalarla karşılaşılmasına sebep olur.

Aracınızı Güneş İzinden Nasıl Koruyabilirsiniz?

Eğer aracınızda güneş yanığı olmasını istemiyorsanız çeşitli önlemler almanız gerekir. Aracın boyasını korumaya yönelik olan bu önlemler aslında araç güneş yanığı giderme yöntemlerinden çok daha etkilidir.

Güneş yanığına karşı en etkili koruma, araç boyası üzerinde yer alan koruyucu katmanlardır. Otomobiller, fabrikada boyanın üzerine uygulanan koruyucu katmanlarla gelmektedir. Bu katmanlar aracın uzun süre boyunca güneşe maruz kalması nedeniyle zaman içerisinde zayıflayabilir ya da özelar görebilir. Boyanın üzerinde koruyucu katmanın olmaması, aracın boyasının çevresel etmenlere karşı savunmasız kalmasına neden olur. Bu nedenle koruyucu katmanın zamanla yenilenmesi tavsiye edilmektedir.

Çevresel şartlardan oluşan kir ve tozlar da zamanla yüzeyde birikerek aracın boyasının korunmasız kalmasına yol açmaktadır. Bu da araçta güneş yanıkları oluşmasına sebebiyet verir. Araçta güneş yanıklarının meydana gelmemesi için aracın düzenli olarak olarak temizlenmesi şarttır.

Aracın kaput bölgesinde oluşan güneş yanığı

Araç Güneş Yanığı Nasıl Giderilir?

Araba güneş yanığı giderme, birçok otomobil sahibinin merak ettiği konulardan biridir. Araçta oluşan güneş yanıklarını gidermenin en etkili yöntemi aracı boyatmaktır. Bununla beraber her ne kadar lokal olarak boyama işlemleri gerçekleştirilebilse de bu işlemlerde aracın boyasında ton farklılıklarının meydana gelme riski mevcuttur. Bu yüzden güneş yanıkları tavan ya da kaput gibi belirli bölgelerde kümelenmiş olsa bile aracın tamamının boyanması tavsiye edilmektedir. Ancak birçok sürücü hem satarken değer kaybı yaşanmaması hem de yüksek maliyetlerle karşılaşılmaması için araçlarını boyatmayı tercih etmezler ve uygulayabilecekleri alternatif yöntemler ararlar.

Aracın tavanında oluşan güneş yanığı

Boya Kullanmadan Güneş Yanığı Nasıl Giderilir?

Boya kullanmadan oto güneş yanığı giderme için uygulanabilecek çeşitli yöntemler mevcuttur. Son yıllarda güneş yanığını gidermeye yönelik en etkili yöntem vernik sökücülerdir. Bu yöntemi uygulamaya geçmeden önce araçta güneş yanığı olmayan bölgeleri kapatmak gerekir. Sonrasında ise yanıkların olduğu bölüme vernik sökücü sprey sıkılır ve bu bölümün üzeri folyo ile kapatılır. Vernik sökücü, bölgedeki verniği eritir. Eriyen katmanı plastik bir aparat ile kazımak ve üzerine pasta cila yapmak yeterlidir. Tavan güneş yanığı gibi inatçı boya özelarları bile bu şekilde kolay bir şekilde giderilebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu