Çekme Belgeli Araç Nedir, Nasıl Trafiğe Çıkarılır?
“Çekme belgeli araç nedir?” sorusu birçok sürücünün kafasını karıştıran sorulardan birisidir. Özellikle ikinci el araç almayı düşünenlerin, ilanlarda yer alan çekme belgeli araç ifadesi ile karşılaşmış ve bu araçların alınıp alınmayacağı konusunda tereddüde düşmüş olma ihtimalleri oldukça yüksektir.
Çekme belgeli araç aslında uzun süredir trafikte olmayan araçtır. Uzun süre kullanılmayacak ya da kaza sonucu hurdaya ayrılmış araçlar için çekme belgesi alınması şarttır. Ancak her çekme belgeli araba kazalı değildir. Uzun süreli seyahat gibi çeşitli nedenlerle aracını kullanamayacak olan kişilerin de çekme belgesi alması gerekir. Çekme belgeli araçlar belgenin geçerliliği süresince vergiden muaf tutulur. Bu nedenle uzun süre araçlarını kullanmayacak olan sürücüler çekme belgesi alarak vergiden tasarruf sağlayabilirler. “Çekme belgesi nedir?” sorusunun kısaca cevabı ise uzun süre kullanılmayacak araçlarda vergi muafiyeti sağlamak için alınan belgedir.
Çekme belgesi ya da çekme belgeli araç almadan önce sürücülerin bilmesi gereken belli başlı noktalar mevcuttur. … araç kiralama olarak sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizin devamında çekme belgesi ve çekme belgeli araçlar hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz.
Çekme Belgeli Araç Alınır mı?
Sürücülerin merak ettikleri konulardan birisi de çekme belgeli araçların satın alınıp alınmayacağıdır. Bazı kişiler çekme belgeli araç konusunda yanlış bilgilere sahiptir ve çekme belgeli araçların hepsinin kaza yapmış, hurda araçlar olduğunu düşünür. Ancak bu araçlar çekme değil hurda belgeli araç olarak geçer.
Her ne kadar çekme belgesi ve hurda belgesi birbiriyle sıkça karıştırılsa da aslında birbirlerinden çok farklıdır. Çekme belgeli araç muayene işlemi sonrasında tekrar trafiğe çıkabilir. Hurda belgeli araçlar için ise böyle bir durum söz konusu değildir. Ancak ağır kaza geçirmiş ve kaza maliyeti yüksek olan araçlar da çekme belgeli olabilmektedir. Bu nedenle araç satın almadan önce bu konuya dikkat edilmesi gerekir. Çekme belgeli araç almadan önce aracın muayeneye girmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Çekme Belgesi Nasıl Alınır?
Uzun süreli seyahate çıkmak, onarım maliyeti yüksek kazaya karışmak ya da daha geniş bir yelpazede nedenden dolayı uzun süre kullanılmayacak araçlar için çekme belgesi almak gerekir. Çekme belgesi alabilmek için sürücülerin yerine getirmeleri gereken bazı gereklilikler mevcuttur.
İlk olarak vergi dairesinden aracın herhangi bir vergi borcu olmadığını gösterir belge alınmalıdır. Sonrasında ise Şoförler ve Otomobilciler Odasından alınacak iki adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu’nun doldurularak çekme belgesi için gerekli dilekçe ile Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğine başvurulması yeterlidir. Çekme belgesi başvurusu kabul edildikten sonra ilgili aracın trafikten çekildiğini gösteren trafik tescil belgesi verilir.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkar mı?
Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarma, sürücüler tarafından merak edilen bir diğer konudur. Benzer şekilde “Hurda belgeli araç trafiğe çıkar mı?” sorusu da sürücüler tarafından sıklıkla sorulur. Hurda belgeli bir araç onarılsa dahi tescil iznine sahip olmadığından trafiğe çıkamaz. Çekme belgeli araçlar için ise böyle bir problem mevcut değildir. Bununla beraber “Çekme belgeli araç nasıl trafiğe çıkartılır?” sorusunun cevabı da oldukça basittir.
Çekme belgesi olan araçların tekrar trafiğe çıkmadan önce muayeneden geçirilmesi gerekir. Sürücülerin muayene randevusuna gitmeden önce zorunlu trafik sigortası ve egzoz muayenesi yaptırması şarttır. Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür. Daha sonra noterden alınan Plaka Basım Talep Belgesi ile beraber Şoförler Odasından plaka çıkartılır. Çekme belgeli aracın trafiğe çıkabilmesi için son olarak motorlu taşıtlar vergisini ödemek gerekir. Sonrasında ise sürücüler problemsiz bir şekilde araçlarıyla trafiğe çıkabilirler.