Araç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır? - Teknoloji Güncesi
Sürüş Önerileri

Araç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

Özellikle uzak mesafelere yolculuğa çıkmanın çarpıcı noktalarından birisi de aracın ne kadar yaktığını hesaplamaktır. Bu sayede yolculuğunuzda ne kadar yakıt gerektiğini öğrenebileceğiniz gibi bununla birlikte aracınızın bir depo benzinle ne kadar mesafe aldığını da hesaplayabilirsiniz. Yakıt hesaplama özellikle araç kiralama düşünenler için önemli bir noktadır. Çünkü daha önce kullanmadığınız bir aracın kaç kilometre yol alacağını ya da ne kadar yakıt tüketeceğini bilmeden yola çıkmak bazı problemler yaşamanıza neden olabilmektedir. Bu nedenle yakıt tüketimi hesaplama son derece önemlidir. Aracın ne kadar yakıt tükettiğini bilmeden çıkılan yolculuklarda en yakın benzinliğe kilometrelerce mesafede yolda kalma riski oldukça yüksektir.

Arabanın Ne Kadar Yaktığı Nasıl Hesaplanır?

Arabanın ne kadar yaktığını hesaplama oldukça kolay, ancak aynı oranda dikkat gerektiren bir işlemdir. Aracın ne kadar yaktığını hesaplamak için öncelikle aracınıza yakıt aldıktan sonra ne kadar yol gittiğinizi not alın. Sonra aldığınız yakıtın litre değerini, kilometre cinsinden aldığınız mesafeye bölün. Bu değer size aracınızın kilometrede ne kadar yakıt tükettiğini göstermektedir. Bulduğunuz değeri 100 ile çarparak yakıt tüketimi hesaplama işlemini tamamlayarak aracınızın 100 kilometrede ne kadar yaktığını bulabilirsiniz. Örneğin 60 litre yakıt ile 450 kilometre yol aldığınızda 60’ı 450’ye bölmeniz gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmiş olduğinizde aracınızın kilometrede 0,13 litre yakıt tükettiği verisine sahip olursunuz. Bu sonucu 100 ile çarptığımızda ortaya çıkan ve yaklaşık 13,3 litreye tekabül eden değer, aracınızın 100 kilometrede tükettiği yakıt miktarıdır.

Yakıt Hesaplama Formülü

Yakıt hesaplama formülü farklı bir şekilde kullanılarak aracın bir depo benzinle kaç kilometre gidebileceği de hesaplanabilmektedir. Aracın litre bazında yakıt deposu kapasitesi, 100 kilometrede yakılan yakıtın litre değerine bölünmesi ve çıkan değerin 100 ile çarpılması ile bir depo benzinle kaç kilometre yol alınabileceği yaklaşık olarak hesaplanabilir. 80 litre yakıt tankı olan bir arabanın 100 km’de 13,3 litre yakıt tükettiğini varsayarsak 80’i 13’e böldüğümüzde 6,01 değerini buluruz. Bulduğumuz bu sayıyı da yüzle çarptığımızda sonuç yuvarlak olarak 601 çıkar. Bu şekilde 80 litre yakıt tankı olan ve 100 km’de 13,3 litre tüketen bir aracın tam dolu depoyla 601 km yol alabildiğini söylemek mümkündür. Ancak bu şekilde km yakıt hesaplama yaklaşık bir sonuç çıkarır. Yol durumu, aracın durumu, araçtaki yük miktarı, lastik basıncı gibi birçok faktör yakıt tüketimini etkilemektedir. Bu nedenle genellikle bulunan kilometreden 50 kilometre altı aracın bir depo ile gidebileceği maksimum mesafe olarak kabul edilmektedir. Bizim örneğimizde bulduğumuz 601.5’tan 50’yi çıkardığımızda elde ettiğimiz 551,5 km aracın tam dolu depoyla güvenli ulaşım mesafesi olarak kabul edilir.

Araç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır? 2

Araç Yakıt Tüketimini Neler Etkiler?

Her ne kadar mazot hesaplama formülü ile bir sonuç elde edilse de aslında gerçek dünya koşullarında bu sonuç her zaman doğru olmayabilmektedir. Havanın aşırı rüzgârlı olması dahi yakıt tüketiminde farklılıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle farklı zamanlarda yapılan tüketim kontrolleri ile daha doğru bir ortalama olarak sonuç elde etmek mümkün olmaktadır. Aracın yakıt tüketimini en çok etkileyen faktörler arasında lastik basıncı, aracın ağırlığı ve içindeki yük miktarı, sürüş tarzı ve yol durumudur. Bununla beraber araç tavanında bagajın bulunması ya da aracın başka bir aracı ya da karavanı çekiyor olması da yakıt tüketiminde farklılıklara neden olmaktadır. Yakıt tüketimini etkileyen mekanik faktörler de bulunmaktadır. Hava filtresinin ya da yakıt enjektörlerinin tıkanmış olması yakıt tüketiminde farklılaşmaya yol açar. Bunun dışında aynı aracı iki farklı kişinin sürmesi durumunda da yakıt tüketimi farklılık gösterebilmektedir. Hızlı bir şekilde gaza yüklenme ve ani fren yapma normalden daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Görece hızı sabit tutma ve trafik akışını göz önünde bulundurarak gaz ve fren pedallarına sakin basmak yakıt tüketimini önemli ölçüde düşürür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu