Araba Nasıl Park Edilir? Araba Park Etme Teknikleri - Teknoloji Güncesi
Sürüş Önerileri

Araba Nasıl Park Edilir? Araba Park Etme Teknikleri

Araç park etmek özellikle yeni araç sürmeye başlayanlar için zorlu olabilmektedir. Doğru park etmek araç kullanmaya yeni başlayanların da uzun yıllardır araç kullananların da bilmesi gerekenler arasında yer alır. Günümüzde araçlarda oluşan özelarların önemli bir kısmı park halindeyken meydana geliyor. Doğru araba park etme teknikleri sürücülerin hem kendi araçlarına hem de çevrede yer alan araçlara özelar verme ihtimalini önemli ölçüde düşürüyor. İster araç kiralama ile kullanılan araç olsun ister sürücünün kendi aracı olsun oluşan özelarlar yüklü maliyetler çıkarırken bununla birlikte aracın değerinin de düşmesine neden oluyor. Araç park etme kuralları ile bu tarz bir riski minimum seviyeye indirilebiliyor.

Uygun Park Yeri Bulma

Doğru bir araba park etme için öncelikli olarak doğru park yeri bulmak gerekir. Park yeri seçerken göz önünde bulundurulması gereken bazı faktörler vardır. İlk olarak park yerinde araç için yeteri kadar alan olduğundan emin olmak gerekir. Büyük araçlar için küçük araçlara göre daha fazla park alanı bulunmalıdır. Dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de park mesafesidir. Aracı park ederken, çıkış manevrası yapabilmek için yeterli alan bırakılmalıdır. Bunun için önerilen mesafe 120 cm civarındadır. Paralel park yapılması gereken durumlarda ise park alanının, aracın boyunun yaklaşık 1,5 katı olmasına dikkat edilmelidir. Uygun park yeri bulduğunuzda gerekli manevralar ile aracınızı boş alana yerleştirebilirsiniz. Bu noktada en büyük fark manuel araba park etme için ileri ve geri viteslerin, otomatik vites aracı park etme için park vitesinin kullanılması gerektiğidir.

Dikey Park Etme

Dikey park etme en kolay park yöntemlerinden birisidir. Park boşluğuna aracı dikey olarak yerleştirmeye dayanır. Bu yöntemle aracı geri park etmek de mümkün olmaktadır. Aracınızı park boşluğuna sığacak şekilde konumlandırdıktan sonra ileri gitmeniz ve aracı park alanına yerleştirmeniz yeterlidir. Özellikle alışveriş merkezlerinde ya da otoparklarda araçlar bu şekilde park edilmektedir. En sık görülen ikinci park şeklidir. Bu nedenle “Park etmeyi nasıl öğrenirim?” sorusunu soranlar için öğrenilmesi gereken ilk park yönteminin olduğu ifade edilebilir.

Açılı Park Etme

Araba Nasıl Park Edilir? Araba Park Etme Teknikleri 2

Açılı park aslında dikey parka oldukça benzerdir, ancak açılı parkta park alanları yaklaşık 45 derecelik açıya sahiptir. Özellikle trafiğin çok olduğu ya da tek yönlü yollarda bu tarz park yerlerine rastlamak mümkündür. Uzun araç park etme için en kolay park yöntemlerinden birisidir. Park alanına hem giriş hem de çıkış oldukça kolaydır.

Paralel Park

Araba Nasıl Park Edilir? Araba Park Etme Teknikleri 3

İki araç arasına park etmenin en zorlu yolu paralel parktır. Araba sürmenin püf noktaları arasında paralel park etmeyi öğrenmek yer alır. Paralel park ile küçük araç park etme büyük araç park etmeye göre daha kolaydır. Paralel park etme taktikleri ile aracınızı rahat bir şekilde paralel park edebilirsiniz. İlk olarak gireceğiniz park alanının aracınızın boyundan 1,5 kat daha fazla olmasına özen göstermelisiniz. Sonrasında aracınızın sürücü tarafındaki aynasını önde yer alan aracın aynası ile aynı hizaya getirecek şekilde ilerleyin. Park alanının yerine göre direksiyonu tam sağa çevirdikten sonra arkada bulunan park halindeki aracın ön kısmının tamamını aracınızın sürücü tarafındaki aynasında görene kadar geri gelin. Sonrasında ise aracın lastiklerini düz bir konuma getirerek aracınızın sağ aynasının öndeki aracın stop lambasıyla aynı hizaya gelene kadar düz bir şekilde geri gelin. Hizalamayı sağladıktan sonra aracın direksiyonunu yeniden tamamen sağa çevirerek öndeki araca doğru yaklaşın. Bu şekilde aracın burnunun park alanına girmesini sağlayabilirsiniz. Bu park etme taktikleri sayesinde kendi aracınıza ya da başkalarının aracına özelar verme ihtimalini minimuma indirmeniz mümkündür. Güvenli sürüşler dileriz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu