Araç Neden Yağ Yakar, Nasıl Önlenir? - Teknoloji Güncesi
Araç

Araç Neden Yağ Yakar, Nasıl Önlenir?

Yağ, araç motorunun işlevlerini yerine getirmesi için son derece önemlidir. Motor yağı pistonları, silindir duvarlarını, krank şaftını ve bağlantı çubuklarını kayganlaştırarak motorun problemsiz bir şekilde emek harcamasını sağlar. Dolaylı olarak da benzinden tasarruf edilmesine olanak sunar.

Motor yağı seviyesini düzenli olarak olarak kontrol etmek ve ideal yağ miktarını sağlamak motoru korurken bununla birlikte aracın ömrünü uzatır. Ancak bazı durumlarda araç yağ yakmaya ortaya çıkar ve motor yağı eksilir. “Motor yağı neden eksilir?” sorusunun cevaplarından birisi de aracın yağ yakmasıdır. Motor yağı eksikliği aracın performansının düşmesine ve özelar görmesine neden olabilir.

Motorun yağ yakması bazı durumlarda normaldir ancak bazı araçların motoru öbürlerinden daha fazla yağ yakar. Motorun yağ yakmasını önlemek ve aracın sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamak için “Araba neden yağ yakar?” sorusunun cevabını bilmek gerekir.

Araç Neden Yağ Yakar?

Aracın yağ yakması birçok motor türünde yaygın görülen bir durumdur. Ancak tüketim miktarı bu noktada ön plandadır. Bazı araç modelleri için yaklaşık 1.500 kilometrede 1 litre yağ yakılması normaldir. Bazı modeller için ise düzgün bir şekilde kullanıldığında 3.500 kilometrede 1 litre civarında yağ yakılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak aracın yağ yakması bir şüphe oluşturduğunda yağ tüketimi yakından izlenmelidir. Ortalama olarak 4.500 kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi bir probleme işarettir.

Motor Yağı Nedir?

Motor yağı nedir?” sorusu birçok kişinin merak ettiklerinden birisidir. Günümüzde motor yağları konvansiyonel ve sentetik olmak üzere iki farklı içeriğe sahiptir. Konvansiyonel yağlar basit yapılıdır ve yeni değiştirildikten sonra motor parçaları arasında harika bir kayganlık sağlar. Konvansiyonel yağlar araç yol aldıkça yavaşça etkisini kaybeder ve koruyuculuğu düşer.

Sentetik motor yağları ise daha yüksek performanslı sürüş alışkanlıklarında ve daha yüksek sıcaklıklarda daha yüksek koruculuğa sahiptir. Araç yağı üreticileri zorlu şartları karşılamak için yapay bileşiklerden sentetik yağlar hazırlar. Sentetik yağlar konvansiyonel formüllerden genellikle daha iyidir. Kimyasal stabilitesi sayesinde asidifikasyona ve oksidasyona karşı daha dayanıklıdır.

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Motorun yağ yaktığını anlamak oldukça basittir. Yağ seviyesinin düzenli olarak olarak kontrol edilmesi durumunda aracın yağ eksiltip eksiltmediği kolayca anlaşılır. Bunun yanı sıra ikinci el araç alacak ya da araç kiralama ile araç kiralayıp yola çıkacak olan kişilerin kontrol edebileceği başka noktalar da vardır. Bu şekilde aracın motorunun yağ yakıp yakmadığını anlamak mümkün olmaktadır.

Motor yağ yakarsa ne olur?” sorusunun cevabı egzoz dumanında gizlidir. Motoru yağ yakan araçların egzozundan mavimsi renkli duman çıkar. Bunun yanı sıra yağ yakıldığını motorun kendisinden de anlamak mümkündür. Motor çalışma sıcaklığına geldikten sonra yağ kapağını açmanız yeterlidir. Yağ kapağını açtıktan sonra motorda üfleme olduğunu görürseniz bu motorun yağ yaktığı anlamına gelir.

Motor Neden Yağ Yakar?

Araç neden yağ yakar?” sorusunun birden fazla nedeni vardır. Motor pistonlarında yer alan segmanların bozulma olması, supapların zaman içerisinde aşınma sonucu zarar görmesi, emme supaplarının ve çevresinde yer alan parçaların arızalanması, uzun süre motor yağ seviyesinin olması gerekenden düşük olması motorun yağ yakmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Ayrıca 20 yaşını doldurmuş araçlarda kullanıma bağlı aşınma sonucunda da yağ yakma görülebilmektedir. LPG’li araç yağ eksiltme problemi ile de benzer nedenler yüzünden karşılaşılır.

Motor Yağ Yakması Nasıl Önlenir?

“Motor neden yağ yakar?” anlaşıldıktan sonra yapılması gereken tek şey motorun mümkünse hiç yağ yakmamasını ya da kabul edilebilir sınırlar içerisinde yağ yakmasını sağlamaktır. Bunun için yapılması gerekenler ise oldukça basittir. Aracın yağını zamanında değiştirmek, araca hararet yaptırmamak ve en önemlisi aracı yüksek devirlerde kullanmamak yağ yakmayı önlemenin en basit yoludur. Öte yandan aracın yağ yakmasına buna neden olabilecek özelarlı bir parça varsa bu parçanın değiştirilmesi de aracın yağ yakmasını önler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu