5G Geliyor
Daha ülkemizde 4G bile görmemişken ve 5G’ nin adını yeni duymuşken, bilim adamları yaptıkları testlerde yeni hız rekoru kırdıklarını duyurdular.
Surrey Üniversitesi 5G Geliştirme Merkezi (5GIC) yaptıkları araştırmalarda terabit/sn hızlara ulaştıklarını duyurdular. Bu hız şu ana kadar mobil teknolojilerde bilip de görmediğimiz duyup da inanamayacağımız bir seviyede. Şöyle ki pratik olarak 1Tbit/8 = 128GB/sn yani saniyede 128 Giga Baytlık bir veri aktarımından bahsediliyor. Söylediklerine göre bu teknoloji 3. şahıslara yani topluma 2018 yılı gibi sunulmaya başlanılacak. Ofcom’ a göre İngiltere bu teknolojiye 2020 yılında ayak uyduracak seviyede olacakmış. Orada durum bu şekilde ise güzide ülkemize ne zaman gelir bilinmez.
5G hızında ne yapmak ne kadar sürer bir bakalım
5MB boyutunda bir mp3 dosyası indirmek istediğinizde siz farketmeden dosya inmiş olacak. Şöyleki 5/(128*1024) sn sürecek.
1GB boyutunda bir film indirmek istediğimizde pratikte o da inmiş olacak. Peki iletişim hızı bu kadar artmışken elimizdeki teknolojik cihazların okuma/yazma kapasiteleri şimdiki seviye de kalırsa ne olacak. Olacak şey gayet açık, iletişimden toplanan veri yani film, dosya, mp3 artık her ne olursa önce cihazımızın ram’ ine yolculuk yapacak daha sonra kalıcı hafızaya yani diske yazılırken bekleyeceğiz.
Pratikte 5G hızı 4G’ ye oranla 65.000 kat daha hızlı olacak.
Bu konuda yakın zamanda Samsung’ un yapmış olduğu saniyede 7.5 Gigabit lik hız ise Surrey takımının ulaştığı hızın %1 i bile değil.
Bu hız aslında kablosuz bağlantılar için mükemmel bir seviye çünkü şu an kullanılan fiber hatlarında görülebilen bir hızdan bahsediyoruz.
Araştırma bu hız yapılırken 100m mesafede laboratuvar ortamı kullanılmıştır. Şu an için 100m çok çok küçük bir mesafe ancak daha yeni doğan bir teknoloji için bu hız çok iyi bir sonuç. 5G temel olarak 6GHz üzerinde ki spektrumları kullanıyor. Bu bağlamda değerlendirme yapacak olursak cep telefonumuza 5G teknolojisi girdiği zaman,10-50Gbps kapasitesinde bir hız olacak ve bu hızda 15Megabit/sn hızında olan 4G’ nin yaklaşık 1000 katına tekabül ediyor. Araştırmacılar şu an için kendilerini uçtan uca olan iletişimde ki gecikmeyi 1 milisaniyenin altına düşürme gayreti içerisindeler ve söylediklerine göre bunu başardıklarında 4G ile ulaşılması ya da yapılması mümkün olmayan yeni teknolojilerin kapısını aralamış olacak.