Batarya Sağlığı - Teknoloji Güncesi
Genel

Batarya Sağlığı

Günümüz de neredeyse herkesin elinden bırakamadığı ve sürekli enerji ihtiyacı olan bir cihaz var; evet, tabii ki akıllı telefonlardan bahsediyorum. Başlığımız batarya sağlığı ancak bu makale sadece Lityum içerikli bataryaları kapsamaktadır. Hmm öyleyse benim burada bir işim yok demeden önce piyasada bulunan neredeyse tüm akıllı cihazlarda bu tür pillerin kullanıldığını bilin. Bazı insan grupları bir araya gelince nedense bu elimizden bırakmadığımız akıllı cihazların şarjı konusunda konuşmayı alışkanlık haline getirmiş durumda. Hani bazıları için otomobillerinin ne kadar hızlı olduğu ve kadranı nasıl 360 derece (hiçbir zaman olmuyor) hareket ettirdikleri bir erkeklik meselesiymiş gibi anlatılır ya. İşte günümüzde de cep telefonlarının şarjı için bu geçerli durumda. Her ne kadar konuşan ve sidik yarıştıran taraflar kendi dediklerine bile inanmasalar da şarjlar hep çok uzun gidiyordur. Neyse Ramazandan kaynaklanıyor herhalde konuşmuyorum ama ellerim saçmalamaya devam ediyor. Uzatmayalım konuya hızlıca dalalım ve çıkalım.

Meraklısı için:

Lityum hücreleri 1.5V ile 3.7V arasında bir gerilim üretir. En belirgin özelliği diğer pillere göre daha uzun ömürlü ve daha pahalı olmasıdır. Avrupa’ da satılan her pilin %0,5 ‘ ini lityum piller oluşturmaktayken, bu oran Japonya da %28’ dir. Lityum pillerin en kötü özelliklerinden birisi de kısa devre olduğunda ortaya çıkıyor, zira patlama ihtimali yüksek bir pil. Hele bir de işin içine yüksek sıcaklıklar giriyorsa patlama kaçınılmaz olabilir. Kısa devre anında hızlı şekilde deşarj olurlar. Özellikle fotoğraf makinelerinde pil boşaltma fonksiyonları vardır, sanırım bazı uygulamalar ile akıllı cihazlar içinde bu geçerli ama tavsiyem çok dikkatli olun. Yakın zamanda hatırlarsınız meşhur bir markanın amiral gemisi diye tabir edilen modelleri birer birer patlamaya başlamıştı.

Bazı araştırmacı arkadaşlar durmamış ve lityum-iyon içerikli piller üzerinde bazı testler yapmışlar, kulağa küpe olacak bilgiler de burda başlıyor.

batarya 5000mah

Pilin Boşluğu

Deşarj Döngüsü

Tablo 1: Deşarj oranlarına göre pil ömrü

%100

%50

%25

%10

300 – 500

1,200 – 1,500

2,000 – 2,500

3,750 – 4,700

Sonuç:

Yukarıda ki tabloya göre yorum yaparsak. Kısmı deşarj pilin ömrünü uzatıyor. Tabloda bir sıkıntı var diye düşünüyorsanız lütfen dikkatli bakın.  Pil tamamen bitik durumdayken şarj ederseniz batarya azami 500 deşarj döngüsü yaşamda kalabiliyor. Tabloya göre hareket etmek biraz zor, çünkü akıllı cihazlarınızda yer alan batarya 10-20 dakika youğn bir şekilde  3/4g, wifi kullanımından sonra zaten %10 kadar bir boşluk anında oluşuyor. Bu durumda bu tabloyu optimal bir şekilde kendinize uyarlamak en akıllıcası olur. Cihazın bataryasının olabildiğince uzun ömürlü olmasını istiyorsanız bataryayı fazla boşaltmamaya özen göstermelisiniz.

Tavsiyeler:

  • Cihazlarınızı olabildiğince kendi şarj cihazları ile şarj etmeye özen gösterin.
  • Uzun süren şarj döngülerinden kaçının.
  • Şarj sırasında bataryada aşırı ısınma oluyorsa şarj cihazını fişten çekin.

Her ne yaparsanız yapın eninde sonunda bataryanız eskiyecek ya da ülkemizde bataryanız kullanım ömrünü tamamlamadan yeni bir cihaz almış olacaksınız zaten. Fazla takıntı yapmaya gerek yok, bir akıllı cihazda bildirimler vs. sürekli aktifse ve binlerce kişi takip ediyorsanız ne yaparsanız yapın bataryanın deşarj olma süresi sizi zaten tatmin etmeyecektir.

 

 

 

Harun Kocaman

Baba Matematikçi ve Bilgisayar ve Bilişim Yüksek Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu