Ekspertiz Nedir? Oto Ekspertiz Neden Önemli ve Nasıl Yapılır?
Oto ekspertiz, otomobiller ile ilgisi olan herkesin duyduğu bir terimdir. Oto kiralama, ikinci el araba alma ya da satma işlemlerinden en az birini yapmış olan kişiler “Ekspertiz nedir?” sorusunu ne olursa olsun sormuştur. Bununla beraber “Ekspertiz ne demek?” sorusunun cevabı da genellikle bilinmeyenler arasında yer verilmiştir.
Ekspertiz temel olarak bilirkişi tarafından yapılan incelemedir. Özellikle araç alım satımlarında hem alıcılar hem de satıcılar arabanın problemsiz olduğunu görmek için oto expertiz bilgisine başvururlar. Aracın teknik ve mekanik durumunu inceleyerek çıkarımlar yapılması ve performansının ölçülmesi için, diğer bir deyişle aracın durumunun bir uzman tarafından kontrol edilmesi için ekspertiz gereklidir. Ekspertiz sonucunda araç ile ilgili detaylı ve doğru bilgilere erişmek mümkün olmaktadır.
Konu İçeriği
Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır?
“Ekspertiz nasıl yapılır?” sorusunun cevabı aslında biraz karmaşıktır. Sağlıklı bir değerlendirilmenin yapılabilmesi için araca çok sayıda testin yapılması ve aracın büyük bir kısmının kontrolden geçirilmesi gerekir.
Ekspertiz için aracın temizlenerek servise getirilmesi gerekmektedir. Çünkü ekspertiz kapsamında boya kontrolü de yapılmaktadır. Araç ekspertiz işleminde aracın süspansiyonları test edilir. Tüm tekerleklerin kontrol edildiği bu işlemde varsa direnç kaybına bakılır ve patlak olup olmadığı kontrol edilir.
Sonrasında ise aracın frenleri test edilmektedir. Araç fren yaptığında sağa ya da sola doğru çekmemeli dört tekerin üstünde dengede kalmalıdır. Frenleme kontrolünü canlandıran aracın fren performansı test edilir. Fren testinden sonra dyno testi olarak da bilinen dynometre yapılır. Dyno için lifte alınmadan önce aracın yürüyen aksamında darbe ya da fiziki problem olup olmadığı kontrol edilir. Yakıt kaçağı ya da yağ kaçağı gibi durumlar bu aşamada belirlenmektedir. Dynometrede araç motoru limitlerine kadar zorlanır. Test sonrasında aracın performansı hakkında bilgi sahibi olmak mümkün olur.
Ekspertiz kapsamında motorun beyni olarak bilinen ECU testi ya da el freni testi gibi diğer testler de gerçekleştirilmektedir. “Oto ekspertiz nedir?” sorusunun cevabı tüm bu yanıtlardan yola çıkarak basit bir kontrolden çok, aracın detaylı bir şekilde muayene edilmesi şeklinde verilebilir.
Ekspertiz Ücretini Kim Öder?
Bazı araç alış satış işlemlerinde ekspertiz ücretinin hangi tarafın sorumluluğu olduğu konusunda kararsızlık yaşanabilmektedir. Bazı araç sahipleri araçlarını satılığa çıkarmadan önce ekspertiz raporu almaktadır. Bununla beraber alıcılar da ekspertiz raporu olmayan araçlarda ekspertiz isteyebilmektedir. Ekspertiz ücreti talep eden tarafından ödenmektedir. Ekspertiz ücreti aracın markasına, modeline ve ekspertiz firmasına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tek bir ekspertiz ücreti standardından bahsetmek mümkün olamamaktadır.
Oto Ekspertizde Hangi Araçlar Kullanılır?
Ekspertiz raporu araç hakkında bilirkişi tarafından yapılan testler sonucunda ortaya konan detaylı bir rapordur. Aracın hemen hemen tüm bölümlerinin kontrol edilebilmesi için ekspertiz esnasında çok çeşitli makinalar kullanılmaktadır. Süspansiyon test cihazı, kontrol paneli, boya kalınlığı ölçüm cihazı, dyno, yanal kayma testi, lift, ECU arıza tespit cihazı, akü arıza testi cihazı, fren testi cihazı, fren hidrolik kontrol cihazı ve kompresör gibi çok çeşitli araçlardan yararlanılır.
Ne Zaman Oto Ekspertiz Yaptırılır?
Oto ekspertiz yaptırmak için herhangi bir dönemin beklenmesi şartı bulunmamaktadır. Satıcılar tercihen araçlarını satılık ilanına koymadan önce ekspertiz yaptırmaktadır. Alıcılar ise satın almayı düşündükleri arabaya, satın alma işleminden önce ekspertiz yaptırmalıdır. Ekspertiz raporunun eski tarihli olması raporun güncelliğini yitirmesine ve sorgulanmasına neden olur. Rapor alındıktan sonra aracın kullanılması yıpranmaya devam etmesine yol açar ve bundan dolayı raporda yer almayan durumlar oluşabilmektedir. Raporun güncelliğini kaybetmemesi için satışı söz konusu olan araçların satışa mümkün olan en yakın zamanda alınması gerekmektedir. Ortalama olarak ekspertiz işlemi 20 dakika ile 1 saat arasında değişiklik göstermektedir. Sonrasında ise ekspertiz raporu anında oluşturulur.