E-Ticaret Sitesi Rehberi 2021 - Teknoloji Güncesi
E-Ticaret

E-Ticaret Sitesi Rehberi 2021

E-ticaret Sitesi Kurma Rehberi 2021

Günümüzün en rağbet bulan iş modellerinden önde gelen e-ticaret, bir online mağaza kurup internetten satış yapmaktan ibaret değildir. E ticaret sitesi oluşturmak ve online satış yapmak, gün geçtikçe büyüyen ve gelişen bir sektöre dahil olmak demektir. Eğer bu sektöre girmek ve başarıya ulaşmış olmak istiyorsanız, dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan detaylar vardır. Sadece internet sitenizi yapıp yayına almak, oltaya yem takmadan balık avlamaya çalışmak gibidir.  Sonrasında internet sitenizin reklam tanıtımları ve sosyal medyanın etkili bir şekilde kullanılması gerekir ki, verilen emekler karşılığını bulabilsin.

E-ticarete adım atmak her ne kadar zahmetli görünse de, çağımızın teknolojisi yardımıyla lüzumlu adımları rahatça atabilirsiniz. Özellikle hazır e-ticaret paketleri bu mevzuda en büyük yardımcınız olacaktır. Anahtar teslim çözümler yardımıyla düşündüğünüzden oldukça daha kısa zaman arasında ürünlerinizi kendi e-ticaret sitenizden satmaya başlayabilirsiniz.

E-ticarete yeni bir teşebbüs yaratarak yahut mevcut işletmenizi web ortamına taşıyarak başlayabilirsiniz. Fiziksel bir işletmeniz var olsa bile lojistik yapınızda değişikliklere gitmeniz gerekebilir. Bununla beraber teknik altyapı ve dijital pazarlama, online ortamdaki varlığınızı sürdürebilmeniz için temel dinamikler arasındadır.

Kurumsal yahut kişi olarak hizmet vermeniz ayrım etmeksizin bazı aşamalardan geçmeniz gerekir. Sitenizi kurmadan ilkin bir ön hazırlık yapmalı ve arkasından da yasal süreçleri tamamlamalısınız. Bu süreçte fizyolojik ve dijital emek harcamaları yürütürken profesyonellerden yardımcı de alabilirsiniz.

Küçük ve büyük bütün bu teferruatları kolaylıkla aşabilmeniz için ihtiyacınız olacak bütün bilgiler, bu rehberde yer almaktadır. Sizin için hazırlamış olduğumuz e-tecim sitesi kurma rehberi yardımıyla ancak e-ticaret sitesini oluşturmayı değil, e-ticaretin bütün adımlarını öğrenebilirsiniz.

Rehberimiz zamanla geliştirilecek ve ayrıntılara girilecektir, öyle ki konuyla hiç alakası olmayanlar da rehberi takip ederek sıfırdan yeni bir e-ticaret sitesi nasıl kurulur ve işletilir hepsini öğrenebilecektir. Şimdilik yüzeysel olarak değindiğimiz başlıklar karar vermenizde az da olsa etkili olabilir.

8 Adımda E-Ticaret Sitesi

Hali hazırda bir işletmeniz olduğunu ve bu işletmenizi internet dünyasına taşıyacağınızı düşünerek aşağıdaki maddeleri yazabiliriz. Henüz sektöre girmemiş ancak e-ticaret yapmayı düşünüyorsanız bunlara markanızın oluşturulması, şirketinizin kurulumu, yerel reklamlar gibi maddeleri de ekleyebiliriz.

  1. E-ticaret yapacağınız alan ve sektörü belirleyin.
  2. Satacağınız ürünleri ve ürün gruplarını seçin.
  3. E-ticaret altyapınıza karar verin.
  4. Sitenizin tasarımını oluşturun
  5. Ürünlerinizi e-ticaret sitenize ekleyin
  6. Kargo ve lojistik altyapınızı hazırlayın
  7. Ödeme sağlayıcısı hizmeti alın. (paytr, iyizco, shopier ya da direk banka kredi kartı ödeme kanalları)
  8. Pazarlama faaliyetleri ile işinizi büyütün

Bu maddelerden bazılarına kısaca değinelim.

1. E-ticaret yapacağınız alan ve sektörü belirleyin

Hali hazırda bir işletmeniz varsa zaten sektörünüz bellidir. Henüz karar vermemişseniz işletmenizi kurarken genel bir kategori ile girmeniz ilerleyen süreçte ürün yelpazenizi genişletmeye karar verdiğinizde sıkıntı çıkmaması için iyi olur.

E-Ticaret Sitesi Rehberi 2021 2

2. Satacağınız ürünleri ve ürün gruplarını seçin

Hazırda bir işletmeniz var ve fiziksel ürünler satıyorsanız ya da sektöre yeni girmek istiyorsanız aşağıdaki ürünleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Türkiye’ de 2020 yılında en çok rağbet gösterilen 9 ürün grubu şunlardır.

  1. Akıllı Saatler
  2. Yüz maskeleri (kişisel bakım)
  3. Spor kıyafet ve ekipmanları
  4. Hamile elbiseleri, bebek hediyeleri
  5. Sırt çantaları
  6. VR aksesuarları (sanal gerçeklik)
  7. Temalı süper kahraman tişörtler
  8. Minimal saatler
  9. Evcil hayvan ürünleri

3. E-ticaret altyapınıza karar verin

Yıllık, aylık abonelik modeli ile ilerleyen pek çok hazır yazılım işinizi görecektir. Sektörde en çok karşılaştığımız sorun, kullanıcıların sistemleri kullanmakta zorluk çekmeleridir. Bu yüzden açık kaynak yazılımları daha çok tercih ediyoruz, çünkü tıkandığınız bir konuda binlerce eğitim dokümanı, videolar vs. bulabilmeniz mümkün. Genelde kullandığımız alt yapı Wordpress. Tek bir ürün satıyorsanız ekstra eklentiler (woocommerce, ecommerce vb.) ile sitenize ek yükler yüklemeden sadece o ürün için özel bir satış stratejisi ve ayarlamaları ile ürün satışına başlayabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Rehberi 2021 3
E-ticaret sitesi rehberi 2011 – woocommerce

E-ticaret için açık kaynak wordpress ve woocommerce

Bir çok hazır özellik ve bedava bir yazılım ikilisi. Sürekli değişen SEO ve diğer güvenlik kriterlerine hızlı bir uyum nedeniyle tercih edilir. Günümüzde e-ticaret siteleri blog yazıları ile desteklenmeden istenen başarılara ulaşması çok daha zordur. Wordpress sayesinde hem blog hem de e-ticaret sistemi bir arada hazırda sunulur. Hızlı bir şekilde değişiklik ve entegrasyonlar yapılabilir. Diğer pazaryeri sitelerine csv, xml formatlarında ürünlerinizi hızlı bir şekilde aktarabilmenizi ya da oralardan ürünlerinizi çekebilmenize olanak sağlar.
Satış öncesi-sonrası eposta kampanyalarını, müşteri ilgisini çekebilecek yeni ürünleri, kuponları vs. hızlı bir şekilde pazarlama olanağı sunar. Tüm ayarları ile hazır ve istediğiniz an yeni özellikler eklenebilecek bir e-ticaret paketi istiyorsanız tavsiyemiz bu seçenektir.

Yıllık abonelik ücreti olmadan tamamen açık kaynak, güvenlik ve SEO ayarları ile ekonomik bir e-ticaret sistemi istiyorsanız Web Doktoru Hızlı E-Ticaret Sistemini deneyebilirsiniz.

Açık kaynak Opencart

Wordpress + woocomerce ikilisine göre aynı şartlarda oluşturulmuş bir sunucuda daha performanslı olması nedeniyle tercih edilebilir. Doğrudan e-ticaret amaçlı olarak üretiliyor olması tabii ki bir avantaj, ancak yönetim paneli bir önceki açık kaynak yazılıma göre daha karışık gelebilir.

Yukarıda yer alan diğer maddeler için ilerleyen zamanlarda ayrıntılı açıklamalar yapabiliriz. Bu maddeler zaten isimden yüzeysel olarak anlaşılmaktadır.

Açık kaynak olarak daha bir çok yazılım (nopCommerce, PrestaShop, Zen Cart, Magento, Drupal, Odoo eCommerce, Bagisto vb.) sizleri e-ticarete taşıyabilir ancak burada değindiğimiz Wordpress+Woocommerce ve Opencart en çok kullanılan sistemler olduğu için onlara değinmeyi uygun gördük.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu