USB cihazlar ne kadar güç istiyor - Teknoloji Güncesi
Genel

USB cihazlar ne kadar güç istiyor

Bilgisayarınıza taktığınız her USB cihazın belirli bir miktar güce ihtiyacı vardır. Tabii ki kendi güç kaynağı olanların tamamı bu kategoriye girmezler.  USB cihazların ne kadar güce ihtiyaç duyduklarını önemsemeyebilirsiniz. Ancak yeni model akıllı telefonunuzun saatlerce bilgisayar da takılı olduğu halde pil seviyesinde meydana gelen sadece %1-2 değişiklik canınızı sıkmış olabilir. İşte bunun nedenini öğrenmek istiyorsanız devam edin umursamıyorsanız buraya.

Bilgisayarınızda bulunan USB çıkışları için azami güç miktarları:

USB 2.0 azami olarak 5V ve 500 mA (mili amper) çıkış gücüne sahiptir.

USB 3.0 ise azami olarak yine 5V ve 900mA çıkış gücüne sahiptir. Bunlar standart verilerdir.

Yukarıda yer alan iki satır akıllı telefonunuzun neden saatlerce bilgisayarda takılı olduğu halde şarj olamadığını açıklıyor aslında. Cihazınızın orijinal şarj aletinde çıkış gücü olarak genelde (output power) 5V ve 1.0 A ibarelerini görürsünüz. Tabii ki bu değerler standart değil ancak akıllı telefonların çok büyük çoğunluğu için değerler bu şekildedir. Hele bir de bilgisayarınızda USB Hub vb. çoklayıcılar kullanıyorsanız ve cihazınızı şarj olması için bu cihazlara takmışsanız büyük bir ihtimalle boşa bekliyorsunuz demektir. Aynı zamanda bu USB çoklayıcınıza başka cihazlarda takılı ise bu bekleyiş gerçekten boştur.

usb-priz

Amacınız akıllı cihazınız ya da benzeri bir cihazı şarj etmekse ve bilgisayarınızda USB 3.0 portu varsa bu portları kullanmanız yararınıza olacaktır. Bu portları kullandığınız halde cihazınız yine de şarj olmuyorsa bilgisayarınız da USB 3.0 için gereken (driver) sürücüler yüklenmemiş olabilir.

Ne işimize yarar:

Dizüstü bilgisayarınız ve akıllı cihazınız her zaman yanınızda oluyorsa ve bu ikiliyi sık kullanıyorsanız; USB 3.0 desteği olmayan bir cihazı USB 3.0 girişlerine takmak laptopunuzun şarjının çabuk bitmesine neden olabilir.  Bazı bilgisayarlar da ve/ya cihazlar da özellikle şarj için koyulan özel USB portları vardır bu portların çıkış gücü 500mA ile 2100mA arasında değişebilmektedir. Peki akıllı cihazınızın orijinal şarj aleti azami 1A çıkışa sahipken 2.1A ‘ lik güç verilirse ne olur. Hemen aklınıza cihazınızın garanti kapsamı dışında kalacağı ve bozulacağı ya da son zamanlarda çok duyduğumuz haberde ki gibi cihazınızın bir bomba gibi patlaması mümkün olabilir mi? Akıllı telefon üreticilerinin garanti şartlarında farklı bir cihazla şarj etme veya yüksek voltaj altında bozulan cihazlar kullanım hatasından kaynaklı arızalara girer ve evet eğer cihazınız bozulacak olursa garanti kapsamı dışındadır. Ancak burada sözünü ettiğimiz şarj amaçlı özel bir cihaz değil, bir bilgisayardan bahsediyoruz. Normal şartlar altında cihazın arıza yapmasına neden olacak bir güç çıkışı vermezler. Bu satırların asıl amacı olan USB güç isteği nedeninden dolayı gerekenden fazla güç çıkışı verilmez. Şehirler arası otobüs ile sık sık yolculuk yapıyor ve yol boyunca telefonunuz ile uğraşıyorsanız ve özellikle yedek bataryanız ve bir şarj üniteniz yoksa dinlenme tesislerinde bulunan hızlı şarj üniteleri dikkatinizi çekmiş olabilir, işte bu cihazlar da yüksek amper de çıkış sağlayarak cihazınızın kısa bir sürede şarj olmasını sağlarlar. Bu cihazların azami çıkış güçleri standart olarak cihazınızın güç isteğinin limitini aşmaz ve cihazınıza ksıa süreli kullanımlarda zararı dokunmaz. Ancak evinizde sürekli bu tarz bir cihaz ile şarj yapıyorsanız batarya ömrünüzün kısalır.

Hangi Cihaz Ne Kadar Güç İstiyor:

Uzun süredir kullandığım ve bedava olan küçük bir yazılım ile Windows işletim sistemi (98 sonrası) kullanan bilgisayarlar da bunu görebiliriz. Programımız Nirsoft’ un USBDview isimli programı. Daha önceden kullananlarınız varsa, program aslında bilgisayarınıza bağlanmış ve bağlı olan tüm usb cihazların listesini seri numaraları da dahil anında vermekte. Ancak güç tüketimi dikkatinizden kaçmış olabilir.

usbdview

Resimde 1. sırada yer alan ve Drive Letter olarak H: ve I: atanmış olan cihaz bir harici hardisk ve kendi adaptöründen güç sağlıyor. Ancak buna rağmen 2mA gibi belirsiz bir güç kullanıyor tabii ki bu gücü kullanma nedeni iletişim. 2. sırada bulunan ve G: sürücü olarak bilgisayarın gördüğü cihaz mini USB bellek. 3. sıradaki ise HTC marka One X model telefonumuz. Gördüğünüz gibi güç tüketiminde HTC One X birinci sırada olmasına rağmen bilgisayarın sağladığı bu güç cihazın doğru düzgün bir şekilde şarj olmasına yetmiyor çünkü orijinal şarj aleti üzerinde çıkış gücü olarak 5V ve 1.0 A yazıyor.

htc_sarj_cihazı

Konu ilginizi çekmişse; önümüzde ki günler de “Akıllı telefon, laptop vb. cihazlarınızın pillerinin sağlını korumak ve daha uzun ömürlü olmaları için yapabileceğiniz basit işlemler” temalı olarak hazırlayacağım yazı da ilginizi çekebilir.

 

Harun Kocaman

Baba Matematikçi ve Bilgisayar ve Bilişim Yüksek Mühendisi

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu