Kablosuz Çekim Gücünü Artırma
Genel

Kablosuz Çekim Mesafesini ve Sinyal Gücünü Arttırma

Kablosuz internetin çekim mesafeni nasıl arttırırım diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Mutfakta bile bulabileceğiniz malzemelerle kablosuz internetin çekim mesafesini arttırmanız mümkün. Sözü daha fazla uzatmadan buyrun makalemizi okumaya:

Kablosuz internetinizi üst komşuyla ortak mı kullanıyorsunuz ya da sokağın karşısındaki tanıdığınız ile birlikte mi kullanıyorsunuz. Kullandığınız kablosuz modem evinizin diğer odasında ve az çekiyor diye dertleniyor musunuz? Ya da daha uzak mesafede bulunan birinin kablosuz internetini mi kullanmak istiyorsunuz. Altı üstü bir kat , toplasan 10 metre gelmez dediğiniz yerden kablosuz internetinizin çekmemesine sinir mi oluyorsunuz, o zaman doğru yere geldiniz, bu yazının sonunda sadece elinizdeki malzemeleri kullanarak kablosuz internet ağınızın çekmeme problemini aşacaksınız.

 

Ön bilgiler:

 

  • Wi-fi ya da diğer adıyla kablosuz internet, lisans gerektirmeyen frekans aralığında çalışır.
  • Günümüzde en bilinen ve en çok kullanılan standartları 802.11x olarak kısaltılan 802.11a/b/g/n ‘ dir.
  • Avrupa’ da kablosuz cihazlar için izin verilen azami güç sınırı 20 dBm (ya da db) (100mW)’ dir. Yanlış hatırlamıyorsam Türkiye’ de bu sınır 18 dBm idi. Peki nedir bu dBm; kısaca cihazların güç yoğunluğunu belirten ölçü birimi diyebiliriz. Basit bir ifadeyle; dBm arttıkça maruz kaldığımız radyasyon oranı da artmaktadır.
  • Kablosuz cihazlar şu an için WEP, WPA ve WPA2 şifreleme yöntemlerini kullanmaktadır.
  • Standart olarak kullanılan antenlerle birlikte 802.11b/g, kapalı alanlarda 30m, açık alanlarda 100m azami çekim kapasitesine sahiptir. 802.11n ise bu standartların 2 katı diyebiliriz yani kapalı alanlarda 70m açık alanlarda 200m çekim kapasitesine sahiptir.
  • 2.4GHz frekansını kullanan cihazlar 5GHz frekansını kullanan cihazlara göre biraz daha yüksek çekim alanına sahiptir. Yani frekans arttı diye çekim mesafesinin artmasını beklemeyin.

Meraklısına Rekor Denemesi

  • Bu konuda kırılmış en iyi rekor İsveç Uzay Araştırmaları kuruluşunun 6 watt’ lık yükselticiler ile yaptıkları 420km’ dir. Bu rekor standart olmayan cihazlarla sağlanmıştır.

 

Kablosuz Standartları Veri Hızları

İsim Hız
IEEE 802.11 2 Mbps max.
IEEE 802.11a 54 Mbps max. (40 MHz’ta 108 Mbps)
IEEE 802.11b 11 Mbps max. (40 MHz’ta 22 Mbps, 60 MHz’ta 44 Mbps)
IEEE 802.11g 54 Mbps max. (g+ =108 Mbps, 125 Mbps’a kadar mümkün; 2 Mbps Karma (g+b) IEEE 802.11b)
IEEE 802.11h 54 Mbps max. (40 MHz’ta 108 Mbps)
IEEE 802.11n 300 Mbps max. (kullanılan Teknik MIMO; 20. Ocak 2006’da tasarlandı; Versiyon 2.0 19. Mart 2007’de geliştirildi)

 

Basit İşlemler

  • Kablosuz internet ağınızın önündeki en büyük engel duvarlardır. Ekstradan kablosuz anteni ve benzeri şeylerle uğraşmadan önce mümkünse kablosuz cihazlarınızın arasına çekim kalitesini düşürecek unsurları sokamamaya çalışın. Kapalı alanlarda bu tarz fiziksel engeller mutlaka olacaktır o yüzden en aza indirgemeye çalışın. Mesela üst komşunuzla ortak kullanıyorsanız onların kablosuz modeminin bulunduğu odanın altında kablosuz internetinizi kullanmaya çalışın. Ya da üst komşunuzun kablosuz cihazı daha merkezi bir yere taşımasını isteyebilirsiniz.
  • Yukarıda yer alan veri hızları tablosuna baktığımızda bile bazı hız problemlerinin üstesinden gelebiliriz. Kablosuz cihazınızın kullandığı standart 802.11a/b ise ve çekim problemi yaşamıyor olsanız bile hızınız düşük olabilir. Cihazlarınız destekliyorsa 802.11n standardını kullanın. Mümkünse kablosuz cihazınız üzerinden bunu kontrol edin. Bu ayar genellikle cihazınız Kablosuz Ayarları menüsünde yer alır.
  • (21.10.2014 Düzenleme) Cihazınızda kanal seçimi yapabiliyorsanız 1,6 ya da 11. kanallardan birini seçin, bu kanallar hem bant genişliği olarak en geniş kanallardır hemde çekim gücünü az da olsa artırırlar.
  • Yine cihazınız destekliyorsa çalışma modu olarak 20Mhz seçmeniz 40Mhz ya da otomatik seçime göre çekim mesafesini artıracaktır, ancak 20Mhz modunda veri iletişim hızı biraz düşecektir.Sorununuz çekim probleminden kaynaklanıyorsa bu işinizi görecektir.

 

Ön Hazırlık

Bu konuda ki en önemli faktörümüz kablosuz cihazımızın hiç yoktan bir adet anteni ve özellikle de harici bir anteni olması. Kablosuz cihazınızın harici bir anteni varsa işiniz büyük ölçüde kolaylaşacaktır. Harici bir anten yoksa işiniz biraz daha zor ve karmaşık olabilir ancak dert etmeyin yine de çekim alanını ve sinyal gücünü artırmanın yolları var.

Wireless – Kablosuz Windsurfer ismini belki duymuşsunuzdur. Bu yöntem parabolik yansıtma olarak da bilinir. Bu yöntemin en güzel yanlarında biri de antenin arkasında kalan alanda daha az radyasyon oluşması.

kablosuz anten uygulaması
kablosuz anten uygulaması

 

 

Haydi Başlayalım ve Kablosuz Anten Güçlendiricimizi Yapalım:

Bunun için önce şuradaki pdf dosyasının çıktısını almanız gerekiyor. Yok el becerim iyidir çizerek yaparım diyorsanız siz bilirsiniz. Ya da kendinize güveniyorsanız kendinize özel parabolik yansıtıcı yapabilirsiniz. Bunun için ana malzememiz alüminyum folyo ya da özellikle düz bir yüzeye sahip olabilecek metal malzemeler, metal olmasında ki amaç radyo sinyallerini yansıtması.

Altta yer alan resimdeki gibi çıktısını aldığımız kağıtları kesiyoruz. Mavi ve kırmızı kesik çizgilerle gösterilen yerlere delik açıyoruz, bunu için o kısımları maket bıçağı benzeri bir aletle çizmeniz yeterli. Sol üst köşede yer alan ortasında Windsurfer yazan kağıt üzerindeki + işaretlerinin olduğu yerler kablosuz cihazımızın anteninin gireceği yerlerdir bu kısımları da sadece çizgilerin üzerinde çizerek delikler açıyoruz.

 

Kablosuz anten
Kablosuz anten

 

Kablosuz anten için yaptığımız bu sinyal güçlendiricinin gerçekten işe yarayıp yaramadığını test etmek istiyorsanız, Netstumbler programını kullanabilirsiniz. Programı yansıtıcımız olmadan ve varken deneyerek sinyal kalitesini değerlendirip sonucu görebilirsiniz.

Burada yer alan basit şablondan üretilmiş yansıtıcı ile kablosuz sinyal gücü 6db olan bir cihaz 9db’ ye yükseliyor. Kaliteyi daha da yukarı taşımak istiyorsanız yansıtıcının boyutunu artırabilirsiniz. Bu işi abartıp bildiğimiz çanak antenleri kullananlarda mevcut, özellikle açık alanlarda inanılmaz sonuçlara ulaştığını iddia edenlerde var.

 

Aşağıdaki resimler de başlangıçta 6db ‘lik bir cihazın kablosuz sinyal gücünün 9db seviyesine geldiğini görüyorsunuz. Resimlerde dikkat çeken en önemli unsurlardan biri de antenin arkasında oluşan sinyal yoğunluğunun azalmış olması, antenin arkasına düşen bölgede sinyalin zayıf olması, daha az radyasyona maruz kalınması demektir.

 

Dikey düzlemde kablosuz sinyalin güç artışı
Dikey düzlemde kablosuz sinyalin güç artışı
Yatay düzlemde kablosuz sinyalin güç artışı
Yatay düzlemde kablosuz sinyalin güç artışı

Kablosuz cihazınızın harici anteni yoksa yine bihaz kullanmak ve cihazı uzatma kabloları aracılığı ile bulunduğunuz ortamdan başka bir yere taşımak sağlığınız açısından da iyi olacaktır.

 

Kablosuz Antenlerle ilgili Diğer Bağlantılar

Kablosuz Anten ve Güçlerine göre hesaplama aracı: http://www.radiolabs.com/stations/wifi_calc.html

Daha gelişmiş bir parabolik wireless anten yapmak istiyorsanız gerekli hesaplamaları yapan uygulama: http://mscir.tripod.com/parabola/

Kablosuz çekim gücünü artıran antenimizin aşama aşama yapımı için örnek video

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YwW26jNWAQE]

Harun Kocaman

Baba Matematikçi ve Bilgisayar ve Bilişim Yüksek Mühendisi

Bir Yorum

  1. İşe yarıyor ancak daha profesyonel olmasini isteyenler için harici antenlerde satılıyor. Gerçi o kadar para harcayana kadar bu en güzel çözüm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu