İkame Araç Nedir? Hangi Durumlarda İkame Araç Alınabilir? - Teknoloji Güncesi
Araç

İkame Araç Nedir? Hangi Durumlarda İkame Araç Alınabilir?

İkame araç kasko sigortalarında ek bir güvence olarak sunulur. Günümüzde sürücüler tarafından en çok tercih edilen sigorta ayrıcalıklarından birisidir. Bu nedenle birçok kasko sigortasında ikame araç hizmeti de bulunur. Mevcut aracın çeşitli nedenlerle bir süre kullanılamadığı durumlarda ikame araç modelleri araç sahipleri için kurtarıcı rolü üstlenmektedir. Bu sayede araç sahipleri gündelik hayatlarında herhangi bir problem yaşamadan hayatına devam edebilir.

İkame Araç Nedir?

İkame araç hizmeti ile araç sahiplerine çok önemli bir avantaj sunulsa da hâlâ birçok sürücü “ikame araç nedir?” sorusunun cevabını bilmemektedir. İkame araç, asıl aracınızın kazadan ya da başka bir nedenden özelar alarak trafiğe çıkamayacak duruma gelmesi sonucunda sigorta şirketlerinin ya da araç kiralama firmalarının sunduğu yedek araç hizmetidir. İkame araç asıl aracın serviste bulunduğu sırada sürücülerin araçsız kalmamasını sağlayan oldukça avantajlı bir hizmet olarak görülür.

Hangi Durumlarda İkame Araç Verilir?

İkame Araç Nedir? Hangi Durumlarda İkame Araç Alınabilir? 2

İkame araç her türlü kaza ya da özelar sonrasında sunulan bir hizmet değildir. Sürücülere çeşitli şartlara bağlı olarak ikame araç temin edilir. Bunun için ilk olarak sigorta poliçesinde ikame araç hizmetinin bulunması gerekir. Bu teminatın bulunmadığı durumlarda ikame araç hizmeti verilmez. İkame aracın verilme şartları da poliçede belirtilir. İkame araç hizmet için genellikle asıl aracın trafiğe çıkamayacak durumda olması ve 48 saatten daha uzun süre serviste kalması gerekir.

İkame Araç Verilirken Modeli Nasıl Belirlenir?

İkame araç şartları düzenlenen sigorta poliçesinde belirtilir. Verilen geçici aracın modeli de poliçe kapsamında belirlenmiş olan şartlara bağlıdır. Geçici araç genellikle sürücülerin asıl aracına yakın modellerden seçilir. Verilen geçici aracın model özellikleri poliçeye bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

İkame Araç Kullanma Süresi Nedir?

İkame Araç Nedir? Hangi Durumlarda İkame Araç Alınabilir? 3

İkame araç süresi de poliçe kapsamında belirtilen şartlardan bir tanesidir. Geçici araç genellikle 24 – 48 saat içerisinde araç sahibine teslim edilir. Aracın kullanım süresi genellikle 7 – 15 gün arasında değişiklik gösterir. Bu süre zarfında asıl aracın bakım ve onarımı tamamlanırsa sürenin dolması beklenmeden ikame araç sigorta ya da araç kiralama şirketine iade edilmelidir. İkame aracın kullanım süresi genellikle uzatılmaz. Asıl araç henüz trafiğe çıkmaya hazır hâle gelmemiş olsa dahi süre dolduğunda ikame aracın teslim edilmesi gerekir.

İkame Araç Kaskoyu Bozar Mı?

İkame araç, kasko sigortası kapsamında sunulan hizmetlerden bir tanesidir. Bu nedenle ikame araç hizmetinden yararlanmak kaskonun bozulmasına neden olmaz. Eğer poliçenizde böyle bir hizmet mevcutsa, asıl aracınız trafiğe çıkamayacak hâle geldiğinde gönül rahatlığıyla ikame araç hizmetinden yararlanabilirsiniz. İkame araç hizmetinden yararlanma sayısı da genellikle sınırlıdır. Poliçe kapsamına göre ikame araç hizmetinden yılda 1 ya da 2 kez yararlanmak mümkün olmaktadır. Poliçe kapsamında yer alan hizmet sayısı aşıldığında sürücüler yıl içerisinde tekrar bu hizmetten yararlanamaz.

İkame Araç ile Kaza Yapılırsa Ne Olur?

İkame araç ile kaza yapılması sürücülerin endişelerinden bir tanesidir. Kaza şartları genellikle kasko poliçesinde belirtilir. Bu nedenle aslında ikame araçla kaza durumunda yapılması gerekenler sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Genel olarak başka bir araçla kaza durumunda sürücülerin kesinlikle tutanak tutmaları ve ikame araçta meydana gelen özeları sigorta şirketine danışmadan yaptırmamaları gerekir. Bazı poliçelerde kazada hatalı olan taraf ikame aracı kullanan kişiyse oluşan özeların tamamını karşılaması gerekir. Kusur karşı tarafta ise ikame araç sürücüsünün bir maliyeti olmaz. Bazı poliçelerde ise kusurlu tarafa bakılmaksızın sigorta şirketi herhangi bir bedel talep etmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu