Araç Neden Hararet Yapar - Teknoloji Güncesi
Araç

Araç Neden Hararet Yapar

Günümüzdeki araçlar çok sayıda sıcaklık sensörleri ve bilgisayar kontrollü elektrikli fanları ile son derece sofistike soğutma sistemlerine sahip. Bu sayede motorlar hemen hemen her türlü hava şartında çok fazla performans kaybı meydana gelmeden problemsiz şekilde çalışabilmektedir. Ancak teknolojik anlamda alınan tüm tedbirlere rağmen araba hararet yapabilir.

“Arabalar neden hararet yapar?” sorusunun tek bir cevabı yoktur. Birçok nedene bağlı olarak araçlarda hararet meydana gelebilmektedir. Genellikle araç hararet yaptığında soğutma sisteminden kaynaklanan bir problem olduğu düşünülür. Soğutma sistemi dışında su pompasının ya da radyatör fanının arızalanması, soğutma hortumunun tıkanması gibi farklı nedenler de hararet problemine yol açabilmektedir.

Araçta Hararet Olduğunun Göstergeleri Nelerdir?

Aracın harareti sonrasında ortaya çıkan sorunlar araçtan araca farklılık gösterebilir. Araçta hararete yol açan problem belirtilerde farklılığa yol açabilir. Yine de her araçta bazı ortak hararet belirtilerinden bahsedilmesi mümkündür.

Araçta hararet oluştuğunda en sık karşılaşılan durum kaputtan su buharı gelmesidir. Hararet göstergesi yükselerek araçta bir hararet problemi olduğuna işaret eder. Bununla beraber hararet yapan araçlarda genellikle aracın ön tarafından ve özellikle kaput tarafından garip kokular gelir. Soğutucu sıvının sızdırması tatlı bir kokuya neden olur. Yağ kaçağı ise yanık bir kokunun gelmesine sebebiyet verir. Bu nedenle kaputtan gelen kokuya bakarak problemin kaynağını az çok tahmin etmek mümkün olabilmektedir. Motor yağı ya da soğutma sıvısı azaldığında eklendikten sonra sistemin problemsiz bir şekilde emek vermesi sağlanır.

Hararet Nedenleri?

“Araçlar neden hararet yapar?” sorusunun birçok cevabı olabilse de bazı nedenlerin görülme sıklığının daha fazla olduğu ifade edilebilir.

Soğutma Sıvısının Azalması

Motor çalışırken devasa yükseklikte miktarda ısı üretir. Aracın soğutma sistemi motor tarafından üretilen ısıyı dağıtır ve motor bileşenlerinin sağlıklı bir şekilde emek vermesinı sağlar. Soğutma sıvısı motordan ısıyı alarak soğutulmanın gerçekleştirildiği radyatöre taşır. Radyatörde soğutulan sıvı tekrar motora iletilir. Soğutma sıvısının az olması soğutma sisteminin ideal şekilde emek vermesinı engelleyerek motor ısınması problemine neden olur. Bu nedenle aracın soğutma sıvısının düzenli olarak olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Araç kiralama yapacak olan kişilerin, kiralamadan önce de soğutma sıvısını kontrol etmesi tavsiye edilmektedir.

Termostat Arızası

Araç Neden Hararet Yapar 2

Soğutma sıvısının akışını termostat kontrol eder. Aracın motoru çalıştığında termostat valfi kapalıdır ve soğutma sıvısı dolaşımda değildir. Motorun çalışma sıcaklığına ulaşmasıyla beraber valf açılır ve soğutma sıvısı sisteme girer. Termostatın arızalı olması motorun sıcak olmasına rağmen valfin kapalı kalarak sıvının sisteme girmesini engeller. Bu gibi durumlarda araba motoru çok hızlı bir şekilde ısınır ve hararet problemi ortaya çıkar.

Su Pompasının Bozulması

Soğutma sıvısı, soğutma sistemi içerisinde su pompası ile dolaşır. Bu pompaya su pompası adı verilmesinin sebebi bir zamanlar soğutma sıvısı yerine su kullanılmasıdır. Günümüzde ise soğutma sisteminde su yerine su ve antifriz karışımı kullanılmaktadır. Su pompasının arızalı olması durumunda soğutma sıvısı sistemde olması gerektiği gibi dolaşamaz ve soğutma sıvısı seviyesi normal olsa bile hararete yol açar.

Radyatör Arızası

Soğutma sıvısı motorun sıcaklığını aldıktan sonra tekrar soğuması için radyatöre yönlendirilir. Radyatörlerde fiziksel özelar olması ya da tıkanıklık oluşması soğutma sıvısının yeteri kadar soğumasını engeller. Bununla beraber radyatör kapağı soğutma sıvısının basınçlı ortamda kalmasını sağlar. Kapağın bozulması sistem basıncının düşmesine ve soğutma sıvısının buharlaşmasına neden olur. Bu gibi durumlarda soğutma sıvısı motoru yeteri kadar soğutamadığı gibi bununla birlikte haznedeki soğutma sıvısı da hızla boşalır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu