Konu İçeriği
Shopify Nedir? Nasıl Kullanılır? Shopify kullanan örnek siteler
Shopify nedir sorusunun en kısa cevanı, yazılım ve programlama bilgisi olmadan kendi e-ticaret mağazanızı oluşturabileceğiniz, ödeme alabileceğiniz ve İnternet üzerinden ürün satabileceğiniz ücretli bir e-ticaret mağazası yazılımıdır. Shopify’ın dünya çapında 1.000.000 milyon civarı müşterisi var ve 2020 yılı ilk çeyrek 470 milyon dolar olarak açıklanan Kanada merkezli bir kuruluş. Shopfiy’i kullanarak programlama bilginiz olmasa bile e-ticaret mağazanızı ana kontrol merkezi üzerinden hazırlayabilir ve minimum çabayla ürünleri anında satışa sunabilirsiniz.
Bir Shopify mağazası kurarak aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm ürün ve hizmetleri satabilirsiniz. Üstelik ürün veya hizmetinizin fiziksel olması da gerekli değildir. Yazılım şirketleri, müşterilere yazılım paketleri veya logo tasarım hizmetleri sağlamak için Shopify’ı kullanabilir. Shopify’ın 1.000.000 üzerinde geniş bir kullanıcı tabanına sahip olmasının birçok nedeni vardır. Sağladığı kullanım kolaylığı, e-ticaret mağazalarını teknik detaylar olmadan kurma ve yönetme fırsatları, entegre ödeme sistemleri (sanal POS), SEO tabanlı sistemler, ürün inceleme modülleri ve MailChimp bunlardan sadece birkaçı.
Shopify’ın avantajları neler?
- Shopify, bulut tabanlı bir hizmettir, bu nedenle tüm İnternet tarayıcılarından ve cihazlarından erişilebilir.
- Mağaza sahiplerinin minimum çabayla ve teknik bilgi olmadan kendi e-ticaret mağazalarını oluşturmalarına olanak tanır.
- Varsayılan olarak, birçok dijital pazarlama aracına sahiptir, modülleri ile mağaza sahiplerinin ürünleri kendi yöntemleriyle özelleştirmelerine yardımcı olabilirler.
- Kapsamlı kullanıcı tabanı nedeniyle birçok geliştirici, özellikle Shopify kullanıcıları için başka yazılımlar, arayüzler ve temalar geliştirmiştir.
- Liquid dile dayanmaktadır. Bu nedenle HTML, CSS ve JS dillerini öğrenen mağaza sahipleri bunları tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kadar etkin bir şekilde kullanabilirler.
- Üçüncü taraf yazılım desteği ile gelecekte gerekli işlevlerin sisteme girmesine yardımcı olur.
- Shopify, müşterinin tüm barındırma sorununu ortadan kaldırarak kendi yapısına taşıdı. Bu nedenle, kullanıcıları barındırma ve sunucu çözümleri hakkında bilgilendirmeye gerek yoktur ve kullanıcıları sunucuları yönetmeleri için eğitmeye gerek yoktur.
- 1 milyon civarı mağaza kullanıcısı birbirine yardımcı olabilir.
Shopify ücretli midir? Hizmet bedeli ne kadar?
Shopify’ın e-ticaret mağazanız için hangi paketinin uygun olduğuna göz atmak, tüm hizmet paketleri, harici ve dahili masrafları detaylarıyla incelemek isterseniz, buradan Shopify fiyatlarını inceleyebilirsiniz.
Shopify hangi programlama dilini kullanıyor?
Shopify ile hangi ürünler satılabilir?
Shopify ile neredeyse tüm yasal ürünleri satabilirsiniz. Buna dijital ürünler, yazılımlar, video, ses dosyaları, kurslar ve hizmetler dahildir. Shopify’ın çevrimiçi ödeme sistemini kullanırken bazı küçük kısıtlamalar vardır. Buna göre; Shopify’ın online ödeme sistemini kullanmak istiyorsanız:
- Akıl ve zihne etki eden kimyasallar
- Alkol çeşitleri
- Kumar veya loto gibi şans oyunlarına ilişkin biletler
- Uyuşturucu ve uyuşturucu nitelik veya içerikli ürünler
- Yetişkin içerikleri ve servisleri
Shopify Nasıl Kullanılır?
Daha önce de belirtildiği gibi, Shopify kullanıcıları sistemi denemek için 14 günlük ücretsiz bir deneme sürümüne kaydolabilir. Bu ücretsiz sürümü deneyerek Shopify’ın nasıl kullanılacağı ve Shopify’ın nasıl kurulacağı gibi birçok sorunun cevabını alabilir ve ardından mağazanın Shopify planını satın alarak e-ticaret mağazanızı yapılandırabilirsiniz.
1- Shopify’a üye olun
Shopify.com‘u ziyaret edin ve e-posta adresinizi girip “Get Started” düğmesini tıklayarak abonelik oluşturmanın ilk adımına geçin. Bir Shopify mağazası oluştururken, kullanacağınız ad mağaza adı olarak kullanılacağından seçiminizi dikkatli yapın. Daha önce aynı adı taşıyan bir Shopify mağazası açmadığınızdan emin olun.
Bu adımı tamamladıktan sonra ad, adres bilgileri, ülke ve iletişim numarası gibi daha fazla bilgi vermeniz istenecektir. Ayrıca bu sayfada satmak istediğiniz ürünleri ve satmak istediğiniz ürün çeşitlerini seçeceksiniz. Cevabı kişisel kararınıza göre verebilirsiniz.
2- Shopify mağaza kurulumu
Kayıt olduktan sonra, doğrudan mağaza yöneticisi ekranına gideceksiniz. Artık mağazanızın görünümünü özelleştirmeye, ürünleri yüklemeye ve ödeme ve gönderim ayarlarını belirlemeye başlayabilirsiniz.
3- Bir tema ve şablon seçin
Shopify’ın, tüm kullanıcılara hizmet sağlayabilen kendi resmi tema mağazası vardır. Bu temaları kullanırken, tasarımcının tam desteğini alacağınızı garanti edebilirsiniz. Bu şekilde mağazanızı güvende tutabilirsiniz. Shopify tarafından sağlanan tüm temalar, eksiksiz bir değişiklik listesi ile birlikte gelir ve herhangi bir kod satırına dokunmadan değişiklik yapabilirsiniz. Premium temalar daha fazla değişiklikle birlikte gelir, ancak bu harika bir e-ticaret mağazası oluşturmak için bu ücretsiz temalardan birini kullanamayacağınız anlamına gelmez. Shopify temalarında büyük değişiklikler yapmak istiyorsanız, neredeyse tüm tasarım değişikliklerini işlemek için HTML ve CSS kaynaklarına erişebilirsiniz.
4- Shopify ayarlarını düzenleyin
Çoğu Shopify teması, mağazanızın görünümünü büyük ölçüde değiştirebilecek basit değişiklikler yapmanıza olanak tanır. Bu nedenle, mağazanızın binlerce web sitesinin bir başka klonu olmayacağından emin olabilirsiniz.
Yönetim ekranındaki sol gezinme menüsünden “Temalar” ı seçin. Bu sayfada, etkinlik temanızı üstteki kutuda görebilirsiniz. Temayı buradaki basit ayarlar ve işlevlerle özelleştirebilirsiniz. Gerekirse, web sitesinin HTML ve CSS kaynağını “HTML / CSS Düzenle” menüsünden düzenleyebilirsiniz. Bu alanda mağazada yapabileceğiniz başlıca değişiklikler şunlardır:
-
- Ana sayfaya manşet veya slayt ekranı eklemek
- Koleksiyon sayfasının her satırında kaç adet ürünün listeleneceğini belirlemek
- Logonuzu yüklemek
- Öne çıkan ürünleri fonksiyonel olarak ürün sayfalarına eklemek
- Temanızın renk şeması
- Temanızın yazı tipi ayarları
5- Shopify ürün ekleme
Sol sütundan “Products” i seçin. Ardından, sayfanın sağ üst köşesinde mavi bir “Ürün Ekle” düğmesi göreceksiniz. Bu sayfayı açtığınızda size bir ürün ek sayfası verilecek ve gerektiğinde ürün hakkında detaylı bilgi ekleyebilirsiniz. Özellikle ad, açıklama ve URL gibi SEO için yararlı olan alanları kaçırmayın. Müşterilerin öğelerinizi anlamasını sağlamak için değişkenler hakkında olabildiğince ayrıntılı bilgi ekleyin.
Bu ürün sayfası aynı zamanda ürün resimlerini yüklemek için kullandığınız ekrandır. Görüntüleri yükledikten sonra yeniden düzenleyebilir ve sıralarını değiştirebilirsiniz. Ürün resimleri, satışın kaderini belirleyebilir, ürünün en iyi şekilde sergilenmesini sağlayabilir ve yakın çekimde ürünün kendine özgü özelliklerini öne çıkarabilir. Mağazanızın temiz ve düzenli görünmesi için lütfen tüm resimlerin aynı boyutta olmasına özen gösterin. Bir ürün eklemek için gerekli tüm alanları doldurduğunuzda, her zaman sağ üst ve alt köşelerde bulunan “Ürünü Kaydet” düğmesini tıklamayı unutmayın.
6- Mağazanızı yayına hazır hale getirin
Mağazanın düzgün çalıştığından emin olmak için kontrol panelinden her bir menüye göz atmayı ve ilgili diğer basit ayarları yapmayı unutmayın. Kullanacağınız online ödeme sistemlerini belirlemeli, bu sistemler üzerinde araştırma yapmalı ve mağazadan sanal POS hizmeti satın almak için kredi veya banka kartınızı kullanmalısınız. PayPal halihazırda ülkemizde faaliyet göstermediği için ödeme aracı olarak Garanti Sanal POS, İyzico veya PayU seçebilirsiniz.
Shopify Kullanan Siteler
Shopify’ı kullanan web siteleri yalnızca küçük e-ticaret mağazalarını temsil etmez. Ayrıca birçok dünya devi, e-ticaret çözümleri olarak Shopify altyapısını da kullanıyor. Aşağıda, keşfetmeniz için yerel ve küresel olarak en başarılı Shopify web sitelerinden bazıları verilmiştir:
01 – Tesla Motors
02 – Red Bull
03 – Tattly
04 – MVMT Watches
05 – Lady Gaga Offical Shop
06 – Kendall & Kylie
07 – Adele
08 – Taylor Stitch
09 – YapHane
10 – Nemesis Shoes