“Karadeniz’in neyi meşhur?” sorusuna verilecek birçok yanıt var ama yine de Karadeniz’in yemekleri her defasında bu soruya en sık verilen yanıtlar arasında yer alıyor. Çünkü Karadeniz, doğası kadar yemekleri ile de büyüleyici bir etki yaratıyor. Karadeniz yemekleri bölgenin coğrafi yapısı, iklim şartları ve elbette yaratıcı halkının karakterini taşıyor. Benzersiz tatlerin bulunabileceği Karadeniz mutfağı yemekleri farklı tatleri denemek isteyenlere dört mevsim farklı alternatifler sunabiliyor. Bu yazımızın konusu da işte bu tatler… Karadeniz’in meşhur yemekleri arasından sizin tercihiniz hangisi olacak, hangi tat sizi Karadeniz’e, tat turuna doğru yola çıkaracak? Haydi birlikte Karadeniz’e özgü yemekler keşfimizi başlatalım…
- Hamsi Pilavı
- Hınkal
- Karadeniz Lahana Çorbası
- Karadeniz Usulü Kuru Fasulye
- Karadeniz Usulü Palamut Buğulama
- Karadeniz Usulü Karalahana Sarması
- Fasulye Kavurması
- Trabzon Usulü Kuymak
Konu İçeriği
Hamsi Pilavı
Karadeniz’den çıkan taze hamsiler Karadeniz yemeklerinde sıklıkla kullanılıyor ve her bir kullanım kendi tat aurasını yaratıyor. Ama Karadeniz usulü hamsili pilav yok mu! İşte bu tatin efsanevi olduğu biliniyor. Hamsi filetolar, bölgeden toplanan taze yeşillikler, pirinç ve özenli bir hazırlık; sonuç tek kelimeyle enfes oluyor. Haliyle hamsili pilav hayranları Karadeniz’den uzakta olsalar dahi bu tatten kopamıyor.
Hınkal
Karadeniz yemekleri dünya mutfağı ile kıyaslanabilecek bir zenginliğe ve tate sahip! Bakınız hınkal, ilk bakışta Çin mantısını andıran bu iri yapıdaki mantı hem kıymalı hem de patatesli hazırlanabiliyor. Yumuşacık… Yoğurtsuz yenmesi onu Türk mutfağının imzalarından olan mantıdan da ayırıp benzersiz kılıyor. Mutlaka denenmeli, birçok kişi için Karadeniz rotası yalnızca hınkal anlamına gelebiliyor, bizden söylemesi.
Karadeniz Lahana Çorbası
Karadeniz yemekleri karalahananın çeşitli kullanımlarını kapsayıcı bir özelliğe sahip; Karadeniz lahana çorbası da Karadeniz tatleri dendiğinde akla ilk gelenlerden. Nasıl gelmesin ki? Hem doyurucu hem de benzersiz bir tada sahip. Zengin malzemelerin kullanımı karalahana tatini bastırmak bir yana, ön plana çıkarıyor. İç ısıtan, tadı damakta kalan ve hızlıca tüketilen bir kase çorba isterseniz siz de rotanızı Karadeniz’e çevirebilirsiniz.
Karadeniz Usulü Kuru Fasulye
Karşınızda Karadeniz yöresel yemekleri içinde en çok müdavime sahip olanlardan biri; Karadeniz usulü kuru fasulye! İspir fasulyesi ile pişirilen bu yemeğe kuşbaşı doğranmış etler benzersiz bir tat katıyor. Tek başına sofranın yıldızı haline gelmesi ile pişmesi aynı zamana denk geliyor. Yanında turşu ve pilav da varsa, değmeyin keyfinize!
Karadeniz Usulü Palamut Buğulama
Karadeniz yemekleri hamsi ile bütünleşse de hamsinin rakipsiz olduğu düşünülmemeli. Karadeniz usulü palamut buğulama hem hafif hem de çok tatli. Taze palamutlar kılçıklarından temizleniyor; zeytinyağı, soğan, biber ve patatesle bir arada pişiriliyor. Sonuç hem farklı hem de “keşke olsa da yesek” dedirten bir tat şöleni oluyor.
Rotanızı henüz Karadeniz’e, Karadeniz yemek kültürü keşfine çevirmediniz mi? O zaman devam edelim…
Karadeniz Usulü Karalahana Sarması
En iyi Karadeniz yemekleri, Karadeniz’e özgü yemekler, eşsiz Karadeniz yemekleri… Sorunuz ne olursa olsun karşınıza Karadeniz usulü karalahana sarması gelmesi garantidir. Karalahananın benzersiz aromasını barındıran bu sarmayı bir kez denediğiniz takdirde ağzınızda kalan o benzersiz tadı özlemeniz işten bile değildir. Bu kadar meşhur olmasını tesadüfle açıklamak mümkün mü? İşte Karadeniz gezisi için bir neden daha…
Fasulye Kavurması
Fasulye kavurması Karadeniz yöresine özgü en meşhur tatlerden biri. Tadı hem akıllarda hem de damaklarda kalıyor. Üstelik hem doyurucu hem de hafif. Dolayısıyla “bir tabak daha” diye seslenen iç sesinizi susturmanız gerekmiyor. Yörede fasulye kavurmasına yumurta da eklenebiliyor. Her versiyonu sağlıklı, her versiyonu baharatlarla zenginleştirildiğinde ayrı bir şölen vadediyor.
Karadeniz gezisi planlıyorsanız bu doğa harikası bölgenin size sunacağı birçok güzelliğe hazır olmalısınız. Karadeniz doğası ve Karadeniz yemekleri odaklı bir rota çizmek adına Karadeniz gezi rehberi incelemelerine başlayabilirsiniz.
Tüm bölgeyi keşfetmek için yeterli zamanınız yoksa da size güzel bir alternatif sunmak isteriz. Rotanızı büyük şehirlere yakınlığı, doğal güzellikleri ve birbirinden tatli yemekleri ile Batı Karadeniz’in tat durağı Bolu iline çevirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!