Site icon Teknoloji Güncesi

Kablosuz Çekim Mesafesini ve Sinyal Gücünü Arttırma

Kablosuz Çekim Mesafesini ve Sinyal Gücünü Arttırma 1

wireless

Kablosuz internetin çekim mesafeni nasıl arttırırım diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Mutfakta bile bulabileceğiniz malzemelerle kablosuz internetin çekim mesafesini arttırmanız mümkün. Sözü daha fazla uzatmadan buyrun makalemizi okumaya:

Kablosuz internetinizi üst komşuyla ortak mı kullanıyorsunuz ya da sokağın karşısındaki tanıdığınız ile birlikte mi kullanıyorsunuz. Kullandığınız kablosuz modem evinizin diğer odasında ve az çekiyor diye dertleniyor musunuz? Ya da daha uzak mesafede bulunan birinin kablosuz internetini mi kullanmak istiyorsunuz. Altı üstü bir kat , toplasan 10 metre gelmez dediğiniz yerden kablosuz internetinizin çekmemesine sinir mi oluyorsunuz, o zaman doğru yere geldiniz, bu yazının sonunda sadece elinizdeki malzemeleri kullanarak kablosuz internet ağınızın çekmeme problemini aşacaksınız.

 

Ön bilgiler:

 

Meraklısına Rekor Denemesi

 

Kablosuz Standartları Veri Hızları

İsim Hız
IEEE 802.11 2 Mbps max.
IEEE 802.11a 54 Mbps max. (40 MHz’ta 108 Mbps)
IEEE 802.11b 11 Mbps max. (40 MHz’ta 22 Mbps, 60 MHz’ta 44 Mbps)
IEEE 802.11g 54 Mbps max. (g+ =108 Mbps, 125 Mbps’a kadar mümkün; 2 Mbps Karma (g+b) IEEE 802.11b)
IEEE 802.11h 54 Mbps max. (40 MHz’ta 108 Mbps)
IEEE 802.11n 300 Mbps max. (kullanılan Teknik MIMO; 20. Ocak 2006’da tasarlandı; Versiyon 2.0 19. Mart 2007’de geliştirildi)

 

Basit İşlemler

 

Ön Hazırlık

Bu konuda ki en önemli faktörümüz kablosuz cihazımızın hiç yoktan bir adet anteni ve özellikle de harici bir anteni olması. Kablosuz cihazınızın harici bir anteni varsa işiniz büyük ölçüde kolaylaşacaktır. Harici bir anten yoksa işiniz biraz daha zor ve karmaşık olabilir ancak dert etmeyin yine de çekim alanını ve sinyal gücünü artırmanın yolları var.

Wireless – Kablosuz Windsurfer ismini belki duymuşsunuzdur. Bu yöntem parabolik yansıtma olarak da bilinir. Bu yöntemin en güzel yanlarında biri de antenin arkasında kalan alanda daha az radyasyon oluşması.

kablosuz anten uygulaması

 

 

Haydi Başlayalım ve Kablosuz Anten Güçlendiricimizi Yapalım:

Bunun için önce şuradaki pdf dosyasının çıktısını almanız gerekiyor. Yok el becerim iyidir çizerek yaparım diyorsanız siz bilirsiniz. Ya da kendinize güveniyorsanız kendinize özel parabolik yansıtıcı yapabilirsiniz. Bunun için ana malzememiz alüminyum folyo ya da özellikle düz bir yüzeye sahip olabilecek metal malzemeler, metal olmasında ki amaç radyo sinyallerini yansıtması.

Altta yer alan resimdeki gibi çıktısını aldığımız kağıtları kesiyoruz. Mavi ve kırmızı kesik çizgilerle gösterilen yerlere delik açıyoruz, bunu için o kısımları maket bıçağı benzeri bir aletle çizmeniz yeterli. Sol üst köşede yer alan ortasında Windsurfer yazan kağıt üzerindeki + işaretlerinin olduğu yerler kablosuz cihazımızın anteninin gireceği yerlerdir bu kısımları da sadece çizgilerin üzerinde çizerek delikler açıyoruz.

 

Kablosuz anten

 

Kablosuz anten için yaptığımız bu sinyal güçlendiricinin gerçekten işe yarayıp yaramadığını test etmek istiyorsanız, Netstumbler programını kullanabilirsiniz. Programı yansıtıcımız olmadan ve varken deneyerek sinyal kalitesini değerlendirip sonucu görebilirsiniz.

Burada yer alan basit şablondan üretilmiş yansıtıcı ile kablosuz sinyal gücü 6db olan bir cihaz 9db’ ye yükseliyor. Kaliteyi daha da yukarı taşımak istiyorsanız yansıtıcının boyutunu artırabilirsiniz. Bu işi abartıp bildiğimiz çanak antenleri kullananlarda mevcut, özellikle açık alanlarda inanılmaz sonuçlara ulaştığını iddia edenlerde var.

 

Aşağıdaki resimler de başlangıçta 6db ‘lik bir cihazın kablosuz sinyal gücünün 9db seviyesine geldiğini görüyorsunuz. Resimlerde dikkat çeken en önemli unsurlardan biri de antenin arkasında oluşan sinyal yoğunluğunun azalmış olması, antenin arkasına düşen bölgede sinyalin zayıf olması, daha az radyasyona maruz kalınması demektir.

 

Dikey düzlemde kablosuz sinyalin güç artışı
Yatay düzlemde kablosuz sinyalin güç artışı

Kablosuz cihazınızın harici anteni yoksa yine bihaz kullanmak ve cihazı uzatma kabloları aracılığı ile bulunduğunuz ortamdan başka bir yere taşımak sağlığınız açısından da iyi olacaktır.

 

Kablosuz Antenlerle ilgili Diğer Bağlantılar

Kablosuz Anten ve Güçlerine göre hesaplama aracı: http://www.radiolabs.com/stations/wifi_calc.html

Daha gelişmiş bir parabolik wireless anten yapmak istiyorsanız gerekli hesaplamaları yapan uygulama: http://mscir.tripod.com/parabola/

Kablosuz çekim gücünü artıran antenimizin aşama aşama yapımı için örnek video

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YwW26jNWAQE]
Exit mobile version