Otoyol geçiş ücreti özellikle uzun yola çıkacak olan sürücüler için yola çıkmadan önce göz önünde bulundurulması gereken unsurlardan biridir. Yolculuğun genel maliyeti hesaplanmak istendiğinde, otoyola girilmesi planlanıyorsa kesinlikle otoyol ücreti hesaplama işleminin de yapılması gerekir. Özellikle araç kiralama ile yola çıkacak olan kişiler için genellikle maliyet hesabı bir adım daha önemli olabilmektedir.
Ülkemizde geçiş ücretleri her yıl değişiklik gösterir. Bu nedenle 2023 köprü geçiş ücreti ve otoyol geçiş ücreti önceki yıllara göre farklıdır. Bununla birlikte resmi ve dini tatil dönemlerinde bazı otoyollardan ve köprülerden bayram süresince geçiş ücreti alınmaz. Ancak bu dönemlerde yoğunluktan dolayı trafik problemi yaşanabileceği de göz ardı edilmemelidir.
Konu İçeriği
15 Temmuz Şehitler Köprüsü Geçiş Ücretleri
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, İstanbul Boğazı üzerinde yer alır ve Türkiye’nin en önemli ulaşım akslarından biridir. Köprü, Avrupa ve Asya yakalarını birbirine bağlayarak İstanbul trafiğinin akışını sağlar.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü ücreti araçların sınıfına ve geçiş saatine göre değişkenlik gösterir. Köprü geçiş ücretleri, Otoyol ve Köprüler Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir ve düzenli olarak olarak güncellenir. Boğaz Köprüsü geçiş ücreti altı farklı araç tipine göre değerlendirilir. Bu değerlendirmeye göre geçiş ücretleri aşağıdaki gibidir. Bu ücretler bununla birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için de geçerlidir.
- Aks aralığı 3,20 m’den küçük, iki akslı araçlar 8,25 TL
- Aks aralığı 3,20 m ve 3,20 m’den büyük, UKOME kararı gereğince geçebilen ve geçemeyen her türlü iki akslı araç 10,75 TL
- 3 akslı her türlü araç 23,25 TL
- 4 ve 5 akslı her türlü araç 46 TL
- 6 ve yukarı akslı araçlar 61 TL
- Motosikletler 3,25 TL
Yavuz Sultan Selim Köprüsü Geçiş Ücretleri
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Boğazı üzerinde konumlanan, 59 metre genişliği ve 322 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek ve en uzun askılı köprüleri arasında yer alır. İstanbul-İzmir Otoyolu üzerinde yer alan köprü, İstanbul trafiğini rahatlatmak için inşa edilen üçüncü köprü olma özelliğine sahiptir ve bu yüzden 3. Boğaz Köprüsü olarak da anılır. Köprünün iki kule arasındaki ana açıklığı 1.408 metre olup toplam uzunluğu 2.164 metredir. Köprü, 8 şeritli bir otoyolun yanı sıra iki tane de yaya ve bisiklet yolu içerir. Ayrıca otomatik ödeme sistemleri, acil durum durakları, teknik geçişler ve köprü üzerinde yer alan yolcu terminali gibi özelliklere de sahiptir.
2016 yılında kullanıma açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ücreti de yıllık olarak değişir. Köprü ücreti aşağıdaki gibidir.
- Aks aralığı 3,20 m’den küçük, iki akslı araçlar 19 TL
- Aks aralığı 3,20 m ve 3,20 m’den büyük, UKOME kararı gereğince geçebilen ve geçemeyen her türlü iki akslı araç 25 TL
- 3 akslı her türlü araç 46,50 TL
- 4 ve 5 akslı her türlü araç 118,50 TL
- 6 ve yukarı akslı araçlar 147,50 TL
- Motosikletler 13 TL
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile beraber İstanbul’da 3 köprü ücreti de hem kullanılan araca hem de tercih edilen köprüye göre değişiklik gösterir.
Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri
Osmangazi Köprüsü, İzmit Körfezi üzerine inşa edilmiş dünyanın en uzun aralıklı asma köprülerinden biridir ve İstanbul-İzmir arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde kısaltır.
Bazı otoyol ve köprülerin bayramlarda ve resmi tatillerde ücretsiz olması bu dönemlerde “Osmangazi Köprüsü ücretsiz mi?” sorusuyla sıklıkla karşılaşılmasına neden olur. Ancak Osmangazi Köprüsü, yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen bir proje olduğu için bayramlarda ve resmi tatillerde ücretsiz geçiş kapsamına girmez.
Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri, araçların sınıfına ve geçiş saatine göre değişkenlik gösterir. Tıpkı diğerleri gibi Osmangazi Köprüsü fiyatları da Otoyol ve Köprüler Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir. 2023 yılı için Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti aşağıdaki gibidir.
- Aks aralığı 3,20 m’den küçük, iki akslı araçlar 184,50 TL
- Aks aralığı 3,20 m ve 3,20 m’den büyük, her türlü iki akslı araç 295 TL
- 3 akslı her türlü araç 350 TL
- 4 ve 5 akslı her türlü araç 464,50 TL
- 6 ve yukarı akslı araçlar 585 TL
- Motosikletler 129 TL
1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücretleri
1915 Çanakkale Köprüsü, 3,5 kilometrelik ana açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsüdür. Köprü, Asya ve Avrupa kıtalarını bağlayacak olan 88 kilometrelik Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projesinin bir parçasıdır. Projenin amacı, Marmara Bölgesi’nde ve Türkiye’nin batısındaki illerde yaşayan insanların seyahat sürelerini kısaltmak ve bölge ekonomisine katkıda bulunmaktır. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün toplam maliyeti yaklaşık 2,5 milyar euro civarındadır ve Türkiye’nin mega projelerinden biri olarak kabul edilir.
1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretleri aşağıdaki gibidir.
- Aks aralığı 3,20 m’den küçük, iki akslı araçlar 200 TL
- Aks aralığı 3,20 m ve 3,20 m’den büyük, her türlü iki akslı araç 250 TL
- 3 akslı her türlü araç 450 TL
- 4 ve 5 akslı her türlü araç 500 TL
- 6 ve yukarı akslı araçlar 950 TL
- Motosikletler 50 TL
Kuzey Marmara Otoyolu Ücretleri
Köprüler gibi otoyollar da geçiş ücretine tabidir. Üstelik otoyol geçiş ücreti hesaplama, köprü ücretlerine göre biraz daha karmaşık olabilmektedir. Otoban geçiş ücretleri otobana girilen ve otobandan çıkılan gişeye göre değişiklik gösterir.
Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul’un Anadolu yakasını Gebze’den, Avrupa yakasını da Yassıören’den geçerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden birbirine bağlayan ulaşım projesidir. Proje; Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’ndan oluşmaktadır. Toplam uzunluğu 257 kilometre olan otoyol 4 şeritli olup güzergâh üzerindeki İstanbul-İzmir Otoyolu ile birleşerek İzmir’e kadar devam eder.
Kuzey Marmara Otoyolu üzerinde 14 farklı gişe bulunur. Bu nedenle otoyol ücreti ciddi farklılıklar gösterir. Örneğin Kurnaköy 2 gişelerinden girip İstanbul Park gişelerinden çıkan bir motosikletli otoban ücreti olarak 5 TL öderken TEM Akyazı gişelerinden girip İstanbul Park gişelerinden çıkan motosikletinin 60 TL ödeme yapması gerekir. Kuzey Marmara Otoyolu ücreti hesaplamak isteyen kişilerin giriş çıkış gişelerini belirlemesi ve buna göre hesaplama yapması önemlidir. Geçiş ücretlerinde düzenlemeler olduğu için yola çıkmadan önce son açıklanan resmi ücretlere göz atmak her zaman en doğru hesaplamayı halletmeye destek sağlar.