Seyahatinize karar vermeden önce Rent Go’nun sunduğu araç kiralama seçeneklerini keşfedin.
Günümüze kadar tarihi dokusu korunmuş birçok esere ve medeniyete ev sahipliği yapan Bursa yemyeşil doğasıyla adından söz ettiriyor. Konumu itibariyle ulaşımı oldukça kolay olan şehir, İstanbul’a yakın gezilecek yerlerin başında yer alıyor.
Bursa, Osmanlı başta olmak üzere Roma, Bizans, Selçuklu dönemlerinin izlerini taşıyan kültür ve tarih kenti olarak biliniyor. Bizans ve Osmanlı döneminin eşsiz eserlerinin ve doğal güzelliklerinin yanı sıra sanayi ve ticaret merkezi olarak da biliniyor. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine başkentlik yapan şehir, sanayi, kültür ve tarih alanında birçok ilke ev sahipliği yapıyor. Şehir, her medeniyet döneminde medreseleri, camileri, tekkeleri ile bilimin ve İslam aleminin, han ve çarşıları ile ticaretin merkezi haline gelmiştir.
Konu İçeriği
Bursa’da Gezilecek Yerler Hakkında
Şehrin her noktasında tarihi ve doğal bir güzellik yer alıyor. Bursa’nın Osmanlı’nın başkenti olmasından dolayı Bursa’da gezilecek yerler denildiğinde akla mimari, medreseler, camiler, türbeler ve hanlar geliyor. Ancak şehir tarihi güzelliklerin yanı sıra doğası ve şirin köyleri ile de dikkat çekiyor. Bursa’da, kış turizmin çarpıcı noktalarından biri olan kayak merkezi de bulunuyor.
UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmeyi başaran Cumalıkızık Köyü de gezebileceğiniz noktalardan birisi. İşte sizlere seyahat rotanızı belirlerken yardımcı olacak birkaç lokasyon önerisi.
- Ulu Cami
- Uludağ
- Cumalıkızık Köyü
- İznik
- Yeşil Türbe
- Soğanlı Botanik Parkı
Bursa Ulu Cami
1396-1399 yılları aralığında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilen Bursa Ulu Cami, tarihi dokusu ve ihtişamlı mimarisi ile ziyaret eden herkesi kendine hayran bırakıyor. Türkiye’de bulunan benzer mimarideki Osmanlı eserlerinin en büyüğü olan devasa yapının, dört köşeli paye üzerine oturan 20 kubbesi bulunuyor.
Eşit bölümlere ayrılmış her sütunu örten yirmi kubbe ile çevrili caminin orta kısmında üstü açık kubbe konumlanıyor. Kuzey avlusuna açılan ‘Taç Kapı’ dışında doğu ve batı cephelerinde de iki kapısı bulunuyor. Heybetli Taç Kapısından girdiğiniz ilk anda manevi atmosferi ile büyüleneceğiniz Ulu Cami’nin iç duvarlarını, 41 ayrı hattat tarafından yazılmış, 192 hat levözelı ve duvar yazısı süslüyor.
Dönemin önemli hattatlarına ait hat yazılarının her biri farklı sanat değeri taşıyor. Evliya Çelebi’nin Bursa’nın Ayasofyası olarak nitelendirdiği yapının, kündekari ahşap sanatının etkilerini taşıyan işlemelerle bezenmiş minberi, Osmanlı mimarisine özgün zarifliği sunuyor. Kent merkezinde yer alan camiyi ziyaret ederken Yavuz Sultan Selim tarafından Ulu Cami’ye atfedilmiş kutsal emanetlerden biri olan Kabe örtüsünü de görebilirsiniz.
Bursa Uludağ
Kent merkezinden biraz uzaklaşarak doğanın eşsiz güzellikleri ile başbaşa kalmak ve dağ manzaralarının tadını çıkarmak isterseniz, seyahat rotanızına Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ’ı ekleyebilirsiniz. İstanbul, Ankara, Eskişehir, Çanakkale ve Balıkesir gibi illere yakın bir şekilde konumlanan Bursa Uludağ’a karayolu ile kolayca ulaşabilirsiniz.
2.543 metre yüksekliğinde 40 kilometrelik alana yayılmış dağ, yaz ve kış dönemlerinde farklı aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de kış ve doğa sporları için merkez haline gelen Uludağ’da, farklı yükseklik ve uzunluktaki kolay, orta ve zor kategorilerinde 20 kayak pisti bulunuyor.
Amatör veya profesyonel herkese hitap eden pistler, kış tatilini geçirmek için yerli ve yabancı birçok ziyaretçi tarafından tercih ediliyor. Uludağ, ayrıca devletimizde nadir görülen buzul oluşumlarından Kara Göl, Kilimli Göl, Aynalı Göl, Heybeli Göl, Buzlu Göl, Çayırlıdere Gölü ve Koğukdere Gölü’ne ev sahipliği yapıyor. Trekking severlere hitap eden 8 farklı yürüyüş parkuru da bulunuyor.
Eşsiz tabiata sahip heybetli dağın etrafında yer alan Sarıalan, Kirazlıyayla ve Kadıyayla kış turizmi sonrrası uyanan doğanın muhteşem güzelliklerini sunuyor.
Uludağ, yaz aylarında yeşil doğası, kış aylarında bembeyaz manzarası ile yılın dört mevsimi ziyarete açıktır.
Bursa Cumalıkızık Köyü
Bursa seyahat rotanızı Uludağ’ın kuzey eteklerinde kurulan, 700 yıllık geçmişiyle Osmanlı’nın tarihi dokusunu günümüze taşıyan, köy halkının misafirperverliği ile adından sıkça söz ettirdiği Bursa Cumalıkız Köyü’ne çevirebilirsiniz.
Cumalıkızık Köyü, Osmanlı’nın Bursa’da ilk yerleştiği bölgelerden biridir. Köyde bazıları halen kullanılmakta olan Osmanlı konut mimarisini yansıtan, 270 ev bulunuyor. Dönemin tarihi dokusu korunarak restore edilmiş evlerin, üst katlarında cumbalı veya kafesli pencereler bulunuyor. 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmış köy şehirden 11 km uzaklıkta, köy hayatının huzurunu ve sakinliğini yansıtıyor. Şehir merkezine yakın bir mesafede yer alan köyün her köşesinde tarih kokan dar ve taş sokaklarında gezebilirsiniz.
Bursa İznik
Osmanlı’nın tarihini yansıtan birçok esere ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Bursa’yı ziyaret etmek istiyorsanız, İznik ilçesi sizin için ideal bir seçim olacaktır. Dört imparatorluğa başkentlik yapmış nadir yerleşimlerden biri olan Bursa İznik, İstanbul’a yakın konumuyla günübirlik ve haftasonu gezilerinin uğrak noktası haline geliyor.
Roma’dan Bizans’a, Selçuklulardan Osmanlı’ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan tarihi dokusu İznik’i her açıdan önemli kılıyor. Osmanlı fethi sonrası camiye dönüştürülen Ayasofya (Orhan) Camii, İznik’te ayakta kalmış en eski Osmanlı medresesi olan Süleyman Paşa Medresesi, Hacı Özbek Camii, II.Murad Hamamı, duvarları çinilerle kaplanmış Eşrefzade Camii, ilçenin sembollerinden biri olan İznik’in Tarihi Kapıları, İznik Roma Tiyatrosu, Yeşil Camii, Kırgızlar Türbesi gezebileceğiniz tarihi noktalar arasında yer alıyor.
Şehrin tarihi dokusunun yanı sıra İznik Gölü, doğanın muhteşem inceliklerini sunuyor. İznik Gölü çevresinde doğa yürüyüşlerine çıkabilir, mavi ve yeşilin her tonuna sahip manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
Bursa Yeşil Türbe
Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmed tarafından 1421’de yaptırılan Bursa Yeşil Türbe, adını içinde ve dışında kullanılan çinilerin renginden alıyor. Bursa İznik’in en güzel çinilerinin sergilendiği sekiz köşeli türbenin dış duvarlarında yer alan yeşil ve firuze yeşili çiniler görenleri kendine hayran bırakıyor.
Bursa’nın önemli simgelerinden biri haline gelen, konumu itibariyle şehrin her noktasından görülebilecek şekilde inşa edilmiş türbe, Osmanlı türbelerinin en yükseği olarak biliniyor. Türbenin içerisinde Sultan Çelebi Mehmet ile birlikte oğulları Şehzade Mustafa, Yusuf ve Mahmut, kızları Ayşe Hatun, Sitti Hatun ve Selçuk Hatun’un sandukaları yer alırken, her sanduka, mihrab, iç cephe ve duvarlar çinilerle kaplıdır.
Yeşil Türbe, yapısı ve mimarisi ile Bursa seyahat listenizin ortaya çıkarında yer alacaktır.
Soğanlı Botanik Parkı
Şehrin yoğunluğundan uzaklaşarak doğanın dinginlik veren atmosferini deneyimlemenize olanak sağlayan Soğanlı Botanik Parkı, 400 dönümlük bir alana yayılıyor. Şehre oldukça yakın olan bu parkta yer alan oturma ve piknik alanları, çocuk oyun parkları sevdiklerinizle değerli anları paylaşmanızı mümkün kılıyor.
Bu parkta, baharı müjdeleyen çiçeklerin enfes kokusunu ve yemyeşil doğayı hissedebilirsiniz. Yılın her mevsiminde bambaşka bir tabiat manzarası sunan 150 ağaç türü ve 8 bin ağaca ev sahipliği yapan parkın hemen yanında bulunan Bursa Hayvanat Bahçesi’ni de ziyaret edebilir, masalsı bir dünyanın kapılarını aralayabilirsiniz.
Bursa gezisine karar verdikten sonra İstanbul Araç Kiralama ve Bursa Araç Kiralama ofislerimizi ziyaret ederek size uygun aracı kiralayabilirsiniz.