Cam Filmi Yasak Mı? Cam Filmi Cezası Ne Kadar? - Teknoloji Güncesi
Sürüş Önerileri

Cam Filmi Yasak Mı? Cam Filmi Cezası Ne Kadar?

Sürücüler çeşitli nedenlere bağlı olarak araba cam filmi kullanmayı tercih edebilirler. Kimileri gizlilik için, içeriyi göstermeyen film uygulamalarına başvurur; kimileri ise güneşten gelen UV ışınlarına karşı ek bir güvenlik önlemi olması için cam filmlerinden yararlanırlar.

Ancak cam filmi ile ilgili çeşitli tartışmalar söz konusudur. Bu konudaki kuralların sürücüler arasında kafa karışıklığı yaratması, birçok sürücünün “Cam filmi yasak mı?” sorusunun cevabını tam olarak bilememesine neden olabilir. Sizler için … araç kiralama olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizde bu konuyla ilgili önemli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Cam Filmi Nedir?

Cam filmi nedir?” sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Cam filmi araçların camlarına uygulanan ince bir ekstra katmandır. Günümüzde her araçta olmasa da bazılarında karartılmış camlar mevcuttur. Karartılmış cam seçeneği olmayan araçlarda aynı etkiyi cam filmiyle elde etmek mümkündür. Cam filmi genellikle termostatik polimer reçinesinden üretilir. Her ne kadar birçok kişi tarafından yalnızca görünümleri için tercih edilseler de aslında cam filmlerinin geniş bir yelpazede işlevi bulunur.

Cam Filmi Neden Kullanılır?

Cam Filmi Yasak Mı? Cam Filmi Cezası Ne Kadar? 2

Cam filmi kullanımının geniş bir yelpazede farklı sebebi mevcuttur. Bunların arasında ilk olarak cam filminin araç içerisinde daha fazla gizlilik sağlaması sayılabilir. Ayrıca bazı özel cam filmleri güneş ışınlarının neden olduğu yansımaları kırarak sürücüler için daha güvenli bir sürüş deneyimi de sağlar.

Cam filmleri zararı olan UV ışınlarını bloke eder. Bu, iç mekânın solma ve yıpranmadan korunmasına destek sağlar ve bununla beraber UV ışınlarına maruz kalma riskini azaltır. Bilindiği üzere, güneşten gelen UV ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalmak cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırır.

Bunun yanı sıra sıcak yaz aylarında araç içlerinin güneş ışınları yüzünden ısınması, klima kullanımının artmasına yol açabilir. Siyah cam filmi güneş ışınlarını engelleyerek araç içerisinde daha serin bir ortam oluşturulmasına katkıda bulunur. Özellikle uzun yolculuklarda klima kullanımının azaltılmasıyla daha fazla yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür

Araçlarda Cam Filmi Yasak mı?

Araba cam filmi yasak mı?” sorusu birçok sürücü için tedirginlik yaratan sorulardan birisidir. Araç cam filmleri kendi içerisinde farklı türlere ayrılır. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre taşıtların camlarına görüntüyü değiştirecek seviyede renkli film tabakaları uygulanması yasaktır ancak görüntüyü değiştirmeyecek seviyedeki film tabaklarının uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca kullanılan filmin, ışığı en az %70 oranında geçirmesi gerekir. Bu bağlamda 1 ve 2 numara cam filmlerinin kullanılması mümkündür.

Ancak cam filmi taktırma şartları bununla sınırlı değildir. “Ön cam filmi yasak mı?” sorusuna da ne olursa olsun cevap verilmesi gerekir. Ön cama film uygulamak tamamen yasaktır ve bu yasağa uymayan sürücüler ön cam filmi cezası ile karşı karşıya kalabilirler.

Hangi Araçlara Cam Filmi Yaptırılabilir?

Cam Filmi Yasak Mı? Cam Filmi Cezası Ne Kadar? 3

Cam filmi yasak mı?” sorusunu cevaplarken kullanılacak filmin türü kadar uygulama yapılacak araç da önemlidir. Hangi araçlarda cam filmi kullanılabileceği Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik kapsamında belirlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre BM/AEK Regülasyonu kapsamındaki araçlar hariç tutularak sadece M, N ve O kategorisi araçlarda cam filmi uygulanabilmektedir. Bu sınıfların dışındaki araçlara cam filmi uygulanması yasaktır.

2023 Cam Filmi Cezası Ne Kadar?

Cam filmi cezası 2023 yılında her yıl olduğu gibi yeniden düzenlendi. 30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL’dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir. Aksi durumlarda ise idari para cezasının yanı sıra ilgili araç trafikten menedilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu