Assos Neresidir? Gezilecek Yerler Nerelerdir? - Teknoloji Güncesi
Gezi & Tatil

Assos Neresidir? Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Geçmişi antik çağlara, günümüzden yaklaşık 3.000 yıl öncesine kadar uzanan Assos hem tarihi güzellikleri hem de denizinin insanı büyüleyen tonlardaki maviliğiyle unutulmaz tatillere ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında sahilleri, yılın dört mevsimiyse kültürel mirasıyla turistleri ağırlayan Assos gezilecek yerler konusunda tatmin edici bir çeşitliliğe sahip. Hazırladığımız Assos gezi rehberi ile siz de şehri daha yakından tanıyabilir, tatilinizin keyfini doyasıya çıkarmak için ihtiyaç duyabileceğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

Assos Neresidir? Hangi İldedir?

Assos; Çanakkale’de, Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 km güneyindeki Behramkale Köyü’nde konumlanmış bir antik kent. Karşısında Midilli adasının yer aldığı Assos, volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarında bulunuyor. Bu tepenin eteklerinde karşımıza çıkan Behramkale kenti, günümüzde bir yerleşim yeri olarak hâlâ aktif.

Assos Kaç Günde Gezilir?

Assos’ta gezilecek yerler, özellikle bölgenin tarihini hissetmenizi sağlayacak destinasyonları da eklerseniz son derece çeşitli. Üstelik yaz aylarındaki ziyaretlerinizde sahile uğrayarak yorgunluğunuzu atabilir ve denize girerek serinleyebilirsiniz. Hâl böyleyken, Assos’u rotanıza yalnızca temel destinasyonları ekleyerek bir günde gezebileceğiniz gibi, Assos’ta birkaç günlük daha uzun bir tatil de planlayabilirsiniz. Rotanızı istediğiniz gibi oluşturmak, destinasyonlar arasında özgürce gezebilmek için ise Rent Go olarak sizlere sunduğumuz araç kiralama hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

Assos’ta Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Tarihi destinasyonlar, kamp alanları, plajlar, koylar, tüplü dalış için uygun noktalar… Çanakkale Assos gezilecek yerler konusunda farklı zevklere hitap etmeyi başarıyor.

Oldukça köklü ve önemli bir geçmişi olan Assos tarihi yerler konusunda da beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Assos Antik Kent, şehre geldiğinizde kesinlikle görmeniz gereken destinasyonlardan biri. M. Ö. 6. yüzyılda kurulmuş Antik Kent’in içerisinde Athena Tapınağı, Antik Tiyatro ve Batı Kilisesi gibi ilgi çekici yapılar bulunuyor.

Bölgenin en önemli lokasyonlarından biriyse şüphesiz Athena Tapınağı. Şehrin en yüksek noktasında yer alan ve bu sayede eşsiz bir manzara sunan tapınağın elbette etkisi altına alan olan tek tarafı bu değil. Athena Tapınağı bununla beraber Anadolu’daki tek Dor düzenindeki yapı olma özelliğini de taşıyor. Etrafı sütunlarla çevrili tapınağın içerisi, ön oda ve kutsal oda bölümlerinden oluşuyor. Assos Antik Kent’in içerisinde Athena Tapınağı’nın bir minyatürü de bulunuyor.

Assos’ta Athena Tapınağı dışında ziyaret edilebilecek kiliseler de mevcut. Batı Kilisesi, üç adet nefi ve yarım daire şeklindeki bir adet apsisi ile kentin çarşı olarak adlandırılan kısmının güneyinde yer alıyor. Yaklaşık olarak 30×20 m’lik bir yapı olan Batı Kilisesi’nin naos ve beta bölümlerinde yazıtlı mozaikler dikkat çekici. Ayazma Kilisesi ise kentin batı kapısının yaklaşık 400 m kuzey batısında bulunuyor. Kilisenin zemininde Roma Dönemi lahitleri olarak adlandırılan levhalar görülebiliyor.

Assos Tepeden Görünümü

Assos, eski dönemlerde, şehirde üretilen lahitleriyle meşhurdu. Şehirde bulunan, Helenistik ve Roma dönemlerinde kalma Assos Nekropolü’nü de ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Mezarlık, Helenistik Dönem’den Arkaik Dönem’e dek uzanan bir zaman diliminde kullanılmış.

Agora, Assos Antik Kenti’nin çarpıcı noktalarından biriydi. Kent için önemli olan her türlü gelişme burada gerçekleşiyordu. Ayrıca etrafında meclis binası olan Assos Bouleuterion gibi başka önemli kamusal binalar bulunuyordu.

Gymnasion ise gençlerin eğitim aldığı, 32×40 m ölçülerinde bir yapı. Günümüzde büyük kısmı hâlâ ayakta duruyor. Assos Antik Kenti’nin güney yamacında Assos Antik Tiyatrosu bulunuyor. Büyük kısmı depremler yüzünden yıkıldığı düşünülen tiyatronun 1.500 kişilik kısmı restore edilmiş durumda ve çeşitli etkinlikler için kullanılmaya devam ediliyor. Assos Antik Limanı, balık restoranları ve çeşitli otelleriyle şehrin hem aktif hem de tarihi noktalarından bir diğeri.

Hüdavendigar Camii, Behramkale Köy Kahvesi, Behramkale Köprüsü, Apollon Smintheus Tapınağı, Zeus Altarı, Aristo Heykeli gibi şehrin farklı noktalarındaki destinasyonları da ziyaret etmeyi unutmayın. Denize girmek istediğinizdeyse Koruoba Koyu, Kadırga Koyu, Yeşil Liman Koyu, Liman Plajı, Akliman Sahili, Sivrice Koyu ve Sokakağzı Koyu’na uğrayabilirsiniz. Tüplü dalış içinse özellikle Sokakağzı Koyu’na gidebilirsiniz.

Assos Athena Tapınağı

Assos Antik Kent Ücretleri

Assos Antik Kent giriş ücreti 150 TL. Sesli rehberlik hizmeti de sunuluyor.

Assos Antik Kent’te Müzekart Geçerli Mi?

Çanakkale Assos Antik Kenti, müzekart ile ücretsiz bir şekilde gezilebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu