Direksiyon Neden Sertleşir? Sebepleri Nelerdir? - Teknoloji Güncesi
Sürüş Önerileri

Direksiyon Neden Sertleşir? Sebepleri Nelerdir?

Direksiyon, tekerlekli araçların tamamının istenilen yöne yönlendirmesinde görevli bir dizi parçanın yönetildiği sistem olarak tanımlanabilir. Zaman içerisinde gelişen hızla gelişen teknolojinin de etkisiyle direksiyonlar sadece bir yönlendirici değil, araç içi eğlence sisteminin de kontrol edildiği bir yönetim merkezi haline dönüşmüştür. Direksiyon fonksiyonlarının sorunsuzluğu sürüş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilir, direksiyon fonksiyonları ile ilgili bazı sorunlar sürücülerin “direksiyon dönmüyor” gibi şikayetlerde bulunmasına yol açabilir. Direksiyon sistemi direksiyon simidi, direksiyon milli, direksiyon dişli kutusu, direksiyon amortisörü, rot ve rot ortaya çıkarından oluşur. Hidrolik araçlarda bunlara ek olarak hidrolik pompası, direksiyon mafsalı ve avare kol gibi parçalar da yer alır. Günümüzdeki araçların çoğunda hidrolik direksiyon sistemi bulunur. Bu sistem hidrolik yağın pompalanması ve tahrik sistemine etkisi ile sürücünün direksiyonu daha kolay yönlendirmesini sağlar. Bazı durumlarda direksiyon sertleşmesi gibi problemler meydana gelebilmektedir. Bu yazımızda aracın yönlendirilmesini ve kontrolünü zorlaştıran direksiyon sertleşmesi ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur?

Direksiyon sertleşmesi birçok sebebe bağlı olarak meydana gelebilir. Bu nedenle “Direksiyon neden sertleşir?” sorusunun tek bir cevabı bulunmaz. Hidrolik direksiyonlar ile elektrikli direksiyonlar farklı nedenlere bağlı olarak sertleşebilmektedir. Genel olarak “Arabanın direksiyonu neden sertleşir?” sorusunun en sık görülen cevabı lastik hava basıncının düşmesidir. Bununla beraber rot ayarının bozulması, mekanik aksamda meydana gelen problemler, direksiyon mafsalında paslanma, direksiyon kutusu arızası ve pompa arızası gibi durumlarda da direksiyonda sertleşme meydana gelebilmektedir.

“Hidrolik direksiyon neden sertleşir?” sorusunun cevaplarından biri de direksiyon hidrolik yağının azalmasıdır. Elektrikli direksiyonlarda ise direksiyon sigortasının atması ya da direksiyonu besleyen elektrik motorunda problem meydana gelmesi direksiyonun sertleşmesine yol açabilir. Özellikle yeni sürücülerin “direksiyon niye sertleşir?” ya da ”ABS Fren Sistemi Nedir?” gibi soruları sorması oldukça normaldir.

Ani Direksiyon Sertleşmesi

Direksiyon Neden Sertleşir? Sebepleri Nelerdir? 2

Ani direksiyon sertleşmesi bazı sürücülerin başına gelebilmektedir. Özellikle elektrikli direksiyon sistemine sahip olan araçlarda ani direksiyon sertleşmesi ile daha sık karşılaşılmaktadır. Genellikle alternatörün ya da akünün direksiyon sistemine yeteri kadar akım veremediği durumlarda elektrikli direksiyon daha zor hareket eder. Hidrolik direksiyonlarda ise ani direksiyon sertleşmesi çoğunlukla mekanik arızalara bağlı olarak ortaya çıkar. Hidrolik yağını azalması ya da sürüş esnasında motora bağlı olan kayışın kopması gibi durumlarda ani direksiyon sertleşmesi görülebilmektedir. Araç kiralama dahilinde sürücülere tahsis edilen araçların direksiyon sistemlerinin de düzenli olarak olarak kontrolü sağlanır ve olası sorunların yaşanma riski minimize edilir.

Sert Direksiyon Nasıl Yumuşatılır?

Direksiyon Neden Sertleşir? Sebepleri Nelerdir? 3

“Sert direksiyon nasıl yumuşatılır?” sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Sertleşmeye neden olan durum ortadan kaldırıldığında direksiyon eski yumuşaklığına geri döner. Zaman içerisinde sertleşme olduysa yapılacak kontroller ile direksiyonun neden sertleştiğini bulabilirsiniz. Bunun için ilk olarak lastik basınçlarının kontrolü gelir. Sonrasında ise hidrolik direksiyonlu araçlarda direksiyon hidrolik yağı kontrol edilmelidir. Yağ azaldıysa, ilave edildiğinde sorun ortadan kalkar. Kontrol edilebilecek bir diğer nokta da ön rot ayarlarıdır. Ön rot ayarlarının düzgün olduğu durumlarda süspansiyonların kontrol edilmesi gerekmektedir. Aracı yukardan bastırıp bıraktığınızda eski konumuna geliyorsa süspansiyonlarda problem yok anlamına gelir. Ancak sallanıyorsa süspansiyonların değişmesi gerekmektedir. Son olarak hidrolik direksiyon pompası arızasına bakılmalıdır. Pompa arızası olduğunda araç rölantide çalışırken direksiyonu sağa sola çevirdiğinizde vınlama yaptığını duyabilirsiniz.

Direksiyon Dönmemesinin Sebepleri

“Direksiyon sertleşmesi neden olur?” sorusunun cevabı içerisinde direksiyonun dönmemesinin sebeplerini de barındırır. Direksiyon sertleştiğinde ya da ağırlaştığında rahat hareket ettirilemez. Özellikle direksiyon sisteminde yer alan mekanik bağlantılarda meydana gelen arızalar direksiyonun dönmemesine neden olabilmektedir. Benzer bir şekilde aracın süspansiyonlarında meydana gelen problemler sonucunda da direksiyon dönme becerisini kaybedebilir. Direksiyonun dönmediği durumlarda ilk olarak lastik hava basınçlarının kontrolü tavsiye edilir. Düşük basınçlı lastikler direksiyonun sertleşmesine ve sonucunda dönmemesine neden olur. Lastik hava basıncı problemi olmadığı durumlarda diğer kontrolleri yaparak problemin nerede olduğu belirlenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu