Sandık Motor Nedir? Ne İşe Yarar? - Teknoloji Güncesi
Araç

Sandık Motor Nedir? Ne İşe Yarar?

Araba fabrikalarında üretilen araç sayısı ile parça sayısı aynı değildir. Bir araç fabrikasında 100 araçlık bir üretim varsa 300 – 400 araca yetecek kadar parça üretimi yapılabilmektedir. Buna motor da dâhildir. Sandık motor olarak bilinen bu motorlar fabrikalarda üretilen ancak araçlarda kullanılmayan orijinal motorlardır. “Sandık motor nedir?” sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse araç üreticisi tarafından, aracın fabrikasında üretilen ama araçta kullanılmayan motor olduğu söylenebilir. Halk arasında tam motor ya da eksiksiz motor olarak da bilinir. Sandık motor denmesinin sebebi ise motorun aslına bakarsanızn ahşap sandık kasa ile gelmesinden kaynaklanır.

Sandık Motor Ne İşe Yarar?

Sandık motor, aracın bir kazaya karışması ve motor tamirinin maliyetli olması durumunda üreticiden alınan orijinal motordur. Ağır kazalarda ya da hurda araçlarda sıfır sandık motor kullanımı daha az maliyetli bir çözüm olabilmektedir.

“Sandık motor ne işe yarar?” sorusunun cevabı aslında aracın orijinal motor bileşenleriyle tamir edilmesidir. Sandık motor da aracın önceki motoruyla aynı işlevleri yerine getirerek araca güç sağlar. Temel olarak aracın fabrika çıkışı motoru ile arasında hiçbir fark yoktur. Hatta büyük ihtimalle aynı fabrikada aynı işçiler tarafından üretilmiştir.

Bazı sürücüler sandık motora olumsuz bakmaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de araba piyasasında çıkma sandık motor takılı olan araçlardır. Pert olmuş ya da ağır kazaya karışmış ancak motoru kazada özelar almamış araçlardan alınan sorunsuz motorlar çıkma sandık motor olarak adlandırılır. Çıkma sandık motor performansı, sıfır sandık motorun performansından doğal olarak daha düşüktür. Ancak bu motorların fiyat genellikle sıfır sandık motorlara göre daha uygundur.

Yarım Sandık Motor

Sandık Motor Nedir? Ne İşe Yarar? 2

Sandık motor çeşitleri, yarım sandık motor ve komple sandık motor olarak ikiye ayrılır. Yarım sandık motorlarda, motorun gömlek ve piston kısımları dışında kalan bileşenleri revizyona uğramıştır. Bu motorlarda en çok revize edilen parçalar sekmanlar, sibop gaydları ya da siboplardır.

Yarım sandık motor çeşitleri, komple sandık motor çeşitlerine göre daha uygun fiyatlıdır. Motor kafası problemsiz bir şekilde çalışan araçlar için yarım sandık motorda yeni bir blok ya da krank mili tercih etmek araç sahiplerinin daha çok tasarruf etmesini sağlar.

Sandık motor her ne kadar fiyat konusunda avantaj sağlasa da her marka ve model için kolay bulunamamaktadır. Bununla beraber yarım sandık motorda bazı motor bileşenleri diğerlerine göre daha uzun süre kullanılmış olacağı için uzun vadede ek arızaların ve tamir maliyetlerinin çıkma riski vardır.

Komple Sandık Motor

Sandık Motor Nedir? Ne İşe Yarar? 3

Komple sandık motor adından da anlaşılabileceği gibi bileşenleri eksiksiz olan sandık motor türüdür. Bu motorlarda herhangi bir eksik parça bulunmaz ve motor tam olarak fabrikadan çıktığı gibidir. Motorun komple değişmesi gerektiği durumlarda tercih edilmektedir.

Komple sandık motorun en önemli avantajı ise direkt olarak hızlıca motor boşluğuna yerleştirilip bağlantılarının yapılabilmesidir. Bu sayede aracın serviste kalma süresi çok daha kısalır. Bir diğer önemli avantajı ise araç üreticilerinin fabrikalarından kolay bir şekilde alınabilmesidir. Komple sandık motorun içerisinde aracın modeline göre turbolar, pompa, yağ filtreleri, yakıt sistemi ve muhafaza kapakları da yer almıştır.

Komple sandık motorun maliyeti, yarım sandık motora göre daha fazladır. Bir diğer dezavantajı ise özellikle yeni üretime başlayan modellerde sandık motorun üretici tarafından temin edilmesinin birkaç ayı bulabilmesidir.

Yarım ya da komple sandık motorların bu tip sorunlarıyla uğraşmamak ve tamir, bakım masraflarını ortadan kaldırmak için araç kiralama hizmetlerinden yararlanılması etkili ve pratik bir çözüm sunar. Ayrıca aracın tamirde kalacağı süre içerisinde de bu süreci daha konforlu bir şekilde atlatmanıza destek sunar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu