Site icon Teknoloji Güncesi

Trafik İşaretleri ve Anlamları

Trafik İşaretleri ve Anlamları 7

Trafik denildiğinde akla direkt olarak motorlu taşıtlar gelmektedir. Ancak insanlar ve hayvanlar da aslında trafiğin bir parçasıdır. Trafiğin sözlük tanımı yayaların, araçların ve hayvanların karayolları üzerindeki hareketleridir. Bu hareketler kurallarla, ışıklarla ve trafik işaretleri ile düzenlenir. Araç sahibi olmak ya da araç kiralama hizmetini tercih ediyor olmak trafik işaretlerine uyum gerekliliği noktasında herhangi bir istisnaya neden olmaz.

Kullanımda olan birçok trafik işareti bulunmaktadır. Trafikte işaretler kendi içlerinde farklı türlere ayrılmaktadır. Trafik işaretleri ve anlamları çok çeşitlidir. İşaretlerin kendileri ile beraber renkleri ve şekilleri de farklı anlamlara sahiptir. Trafik işaretleri; tehlike uyarı işaretleri, trafik tanzim işaretleri, trafik bilgi işaretleri, durma ve park etme işaretleri olmak üzere dört farklı kategoride incelenir. Trafik işaretleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir ve kategorilendirilir. Tüm sürücülerin trafik işaretleri ve isimleri konusunda bilgi sahibi olması gerekir.

Tehlike Uyarı İşaretleri

Trafik levhalarının en bilineni ve en sık görüleni tehlike uyarı işaretleridir. Trafik levhalarının anlamı sadece üzerindeki simgelerden değil hem de renginden ve şeklinden de gelmektedir. Tehlike uyarı işaretlerinin büyük çoğunluğu kırmızı çerçeveye sahip üçgen şeklindedir. Tehlike uyarı işaretleri T koduna sahip işaretlerdir. Toplamda 52 tane tehlike uyarı işareti bulunur. Tehlike uyarı işaretlerinden en sık gördüklerimiz viraj ve eğim işaretleridir.

En Sık Kullanılan Tehlike Uyarı İşaretleri

T-1a Sağa Tehlikeli Viraj: İleride sağa doğru tehlikeli bir viraj olduğu anlamına gelir.

T-1b Sola Tehlikeli Viraj: Yolun ilerisinde sola doğru tehlikeli viraj olduğunu gösterir.

T-3a Tehlikeli Eğim İniş: Yolun ilerisinde yüksek açılı eğim olduğunu gösterir. Bu işaret sürücülerin yavaşlaması gerektiği anlamına gelir.

T-11 Yaya Geçidi: Yakın mesafede yaya geçidi olduğunu gösterir.

Trafik Tanzim İşaretleri

Trafik tanzim işaretleri de tehlike uyarı işaretleri ile beraber en çok kullanılan levhalardır. Bu işaretler sürücülere ve yayalara içerisinde bulundukları yol hakkında bilgi verir. Yolda bulunan kısıtlamalar, yasaklar ya da öncelikler trafik tanzim işaretleri ile belirtilir. Adından da anlaşılacağı gibi bu işaretler trafiği izleyeceği yolu göstermeye ve düzenlemeye yarayan işaretlerdir. Trafik tanzim işaretleri genellikle yuvarlak, kırmızı ya da mavi renkli olur. Trafik levhaları ve adları arasında en detaylı olanıdır. Trafik tanzim işaretleri kendi içerisinde öncelik gerektiren trafik tanzim işaretleri, yasak ya da kısıtlama bildiren trafik tanzim işaretleri ve mecburiyet bildiren trafik tanzim işaretleri olarak ayrılır. Trafik tanzim işaretleri TT koduyla ortaya çıkar. Toplamda 69 tane trafik tanzim işareti bulunur.

En Sık Kullanılan Trafik Tanzim İşaretleri

TT-1 Yol Ver: Kavşaklarda yer alan kırmızı ters üçgen şeklindeki işarettir ve ana yolda bulunan araçlara geçiş önceliği verilmesi gerektiği anlamına gelir.

TT-2 Dur: Kırmızı renkli sekizgen şeklinde olan levha yola girmeden ya da hamle yapmadan önce diğer tüm araçlara yol verilmesi gerektiğini gösterir.

TT3 Bütün Yasaklama ve Kısıtlamaların Sonu: Beyaz renkli yuvarlak şeklindeki bu tabela yolun öncesinde belirtilen sollama yasağı ya da hız sınırlaması gibi yasak ve kısıtların sonlanmış olduğini gösterir.

Trafik Bilgi İşaretleri

Trafik bilgi işaretleri, trafik işaretleri içerisinde en geniş yelpazeye sahip olan türdür. Toplamda 112 adet trafik bilgi işareti bulunur. Bu işaretler çevrede yer alan yollar ve yerleşim yerleri hakkında bilgi verir. Bununla beraber levhalar ve anlamları hem de navigasyon görevi de görür. Dikdörtgen, kare, dörtgen ya da ok şeklinde olan bu işaretlerin geneli mavi renklidir. Bununla beraber kahverengi turistik mahal levhaları, yeşil renkli otoyol levhaları ve sarı renkli kaçış rampası levhaları da bu kategoride yer alır. Trafik bilgi işaretleri hem de trafik levhalarının anlamları göz önünde bulundurulduğunda en detaylı olanlarıdır. Levha kodları ise B harfiyle ortaya çıkar.

En Sık Kullanılan Trafik Bilgi İşaretleri

B-9a Meskun Mahal Levözelı (İl Merkezi): Her ilin girişinde ve çıkışında olan levhalardır. Bu levhalar hem de ait olduğu için nüfus ve rakım bilgisini içerir.

B-5b Kavşak İçi Yön Levözelı: Navigasyon görevi gören levhalardır. Kahverengi olan bu levhalar turistik merkezlere giden yolu gösterir. Ayrıca üzerinde söz konusu yere kaç kilometre kaldığı da yer alır.

B-14b Okul Geçidi: Okul çıkışına yakın yerlere konur. Sürücüleri okul çıkışına yaklaşıldığı ve yavaşlanması gerektiği konusunda uyarır.

B-22 Durak: Mavi renkli kare şeklindeki levha toplu taşıma duraklarında kullanılır.

Durma ve Park Etme

Trafik işaretleri arasında durma ve park etme işaretleri oldukça kısıtlı kullanıma sahiptir. Ayrıca sayı olarak da bu işaretler oldukça azdır. Durma ve park etme işaretlerinin kodları P harfiyle ortaya çıkar. Trafik levha anlamları olarak en kolay anlaşılabilir levhalardır.

En Sık Kullanılan Durma ve Park Etme İşaretleri

P-1 Park Etmek Yasaktır: Bulunduğu yerde araç parkının yasak olduğunu gösterir.

P-2 Duraklamak ve Park Etmek Yasaktır: Bu işaretçinin olduğu yol boyunca park etmek ya da kısa süreli duraklamanın yasak olduğunu gösterir.

P-3a Park Yeri: Alanın araç parkına uygun olduğunu belirtir.

 

Exit mobile version