Bir araç sahibinin lastik hız endeksi, yük kapasitesi ve lastik ebatları hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Yeni lastik seti alınacağı zaman bu bilgiler sürüş konforu ve sürüş güvenliği açısından son derece önemli rol oynamaktadır. Lastik hız kodları, boyutu ve hız endeksi lastiğin yanak kısmında yazmaktadır. Bu kodları okumak ve yazanların ne anlama geldiğini bilmek gerekmektedir. Kiralık araba seçerken lastik kodlarını kontrol etmek ve lastik ihtiyacı olduğunda aracın lastikleriyle aynı kodlara sahip lastikleri tercih etmek gerekir.
Konu İçeriği
Lastik Hız Endeksi Nedir?
“Lastik hız endeksi nedir?” sorusunun en basit cevabı lastiğin belirtilen yük altında yasal olarak sürülebileceği maksimum hız sınırıdır. Bu hız limitleri mühendislerin yaptığı testler ile belirlenmektedir. Lastikte belirtilen hız limitinin üzerine çıkıldığında frenleme performansı, yol tutuşu ve çekiş düşmektedir. Hız endeksi sistemi Avrupa’da standart hızlarda lastik performanslarını kontrol etmek için geliştirilmiştir. Lastik üreticilerinin giderek daha büyük ve daha kaliteli lastikler üretmesi nedeniyle performans düzenlemesi getirilmiştir. Lastiklerin yumuşaklığı ve ısınma performansı hız endeksinin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Basitçe lastik hız endeksi yükseldikçe daha yumuşak olduğunu ve daha çabuk ısındığını söylemek mümkündür.
Lastik Hız Kodları Hakkında
Lastiğin hız endeksi genellikle sürücüler tarafından göz ardı edilir. Ancak güvenli bir sürüş deneyimi için doğru hız endeksine sahip lastik seçilmesi çok önemlidir. Lastik seçimi yaparken hız endeksinin aracın azami hızının üzerinde olması tavsiye edilmektedir. Doğru lastik seçimi ile yakıt verimliliği, hızlanma, fren mesafesi ve yol tutuşu optimum seviyede tutulabilir. Araçta kullanılabilecek lastik seçimleri genellikle aracın içerisinde yer alan çıkartmalarda ya da aracın kullanmak kılavuzunda yer almıştır. Lastiklerin hız performansları harfler ile belirtilmektedir.
Lastik hız kodları A1 ile başlamaktadır ve A8’e kadar devam etmektedir. A8 kodundan sonra B harfi gelir ve sonrasında Y harfine kadar devam etmektedir. A1 lastik kodu 5 km/h saate kadar hız yapılabileceğini göstermektedir. Y kodu ise 300 km/h saate kadar hızlara izin vermektedir. 300 km/h üzeri hızlar ise genellikle (Y) kodu ile belirtilmektedir.
Lastiklerde V ve N Ne Anlama Gelir?
Günümüzde birçok kişi lastik satın almadan önce “lastiklerde v ne demek?” ya da “lastiklerde h ne demek?” gibi sorular sormaktadır. Lastik endeksi hakkında bilgisi olan kişiler ise daha kolay ve doğru seçim yapmaktadır. Lastiklerde V işareti 240 km/h hıza denk gelmektedir. V hız endeksine sahip lastiklerin takıldığı araçlarda önerilen yük miktarında 240 km/h hıza kadar güvenli bir şekilde çıkılabilmektedir. N harfi ise 140 km/h saati işaret etmektedir. Bu koda sahip lastiklerin takılı olduğu araçlarda saatte 140 km’nin üzerine çıkıldığında yol tutuşu ve fren performansı olumsuz etkilenmektedir ve sürüş güvensiz hale gelmektedir.
Lastikte T Nedir?
Lastikte T işareti lastiklerin 190 km/h hıza kadar uygun olduğunu göstermektedir. “Lastikte t ne demek?” sorusunu cevaplarken dikkat edilmesi gereken bir konu bulunmaktadır. Araçlarda kullanılan lastik çeşitlerinden birisi de AT lastiklerdir. İngilizce açılımı All Terrain olan AT kısaltmasına sahip lastikler, off road koşullarına uygun lastikler olarak kabul edilir.
Lastik Seçimi Sürüşü Nasıl Etkiler?
Kaliteli lastikler daha iyi fren performansı, çekiş, ıslak sürüş performansı ve daha etkili yön verme gibi artılar sunmaktadır. “Hız endeksi h ne demek?” ya da “h/t lastik nedir?” gibi sorulara yanlış cevap verilmesi sürüş güvenliğini riske atmaktadır. Kaza sonrasında yanlış lastiklerin kullanıldığını tespit eden sigorta şirketleri genellikle ödeme yapmamaktadır. Ayrıca araca yanlış lastik takıldığında aracın garanti dışı kalması gibi durumlar da söz konusu olmaktadır. Bu nedenle araçta mevcut olan lastik türündeki lastikleri seçmek ya da lastik almadan önce kullanma kılavuzunda yer alan endekse sahip lastikleri kullanmak son derece önemlidir.