Site icon Teknoloji Güncesi

Emniyet Şeridi Cezası Kaç TL 2023?

Emniyet Şeridi Cezası Kaç TL 2023? 1

Belirli acil durumlarda kullanılmak üzere ayrılmış emniyet şeridi, normal şartlar altında boş bırakılması gereken son derece önemli bir şerittir. Bu yüzden emniyet şeridinin kullanımı trafik kuralları ile düzenlenmiştir ve kurallara aykırı davranılması durumunda trafik cezaları ile karşılaşılabilmektedir.

Sivil sürücülerin emniyet şeridinde seyir hâlinde olması trafik kurallarına aykırıdır. Sivil sürücülerin emniyet şeridinde bulunabileceği tek bir durum mevcuttur. Aracı arıza yapan ya da olağanüstü bir durum yaşayan sürücüler, trafiğin akışını engellememek için araçlarını emniyet şeridine çekebilirler. Bu gibi acil durumlar dışında emniyet şeridinin sivil araçlar tarafından ihlal edilmesi sonucunda emniyet şeridi ihlali cezası uygulanmaktadır. Emniyet şeridi cezası bir kişinin şikâyeti üzerine, trafik kameraları vesilesiyle ya da trafik polisi tarafından kesilmektedir. 2023 emniyet şeridi ceza tutarını öğrenmek ve şerit ihlali cezası hakkında daha fazlasına ulaşmak için … araç kiralama olarak sizin için hazırlamış olduğumuz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

2023 Emniyet Şeridi Cezası Ne Kadar Oldu?

Ülkemizde trafik cezaları her yıl yeniden düzenleniyor. Bu düzenleme kapsamında trafik cezalarının miktarı değişiyor. Emniyet şeridi cezası 2023 yılında yeniden düzenlenen cezalar arasında. 2021 yılında 1.339, 2022 yılında ise 1.823 TL olan emniyet şeridi ihlali cezası 2023 yılı itibariyle 4.064 TL oldu. Daha önceki yıllarda olduğu gibi sürücüler 2023 yılında da erken ödeme indiriminden yararlanabiliyor. Bu kapsamda şerit ihlali cezası ceza kesildikten sonraki 15 gün içerisinde ödenirse, ceza tutarı 4.064 TL yerine %25 indirimle 3.048 TL oluyor. Bu süre içerisinde ödeme hayata geçirmeyen sürücülerin indirimden yararlanma imkânı ortadan kalkıyor. Bu nedenle ceza alan sürücülerin cezayı 15 gün içerisinde ödemeleri tavsiye edilmektedir.

Şerit İhlali Nedir?

Şerit ihlali, temel olarak yolun birden fazla şeritle bölündüğü yerlerde sürücülerin seyir şeridi dışında ilerlemesidir. Yanlış şeritte seyretmenin yanı sıra gereksiz şerit değiştirmek ya da emniyet şeridi gibi belirli amaçlar için ayrılmış şeritlerin gereksiz kullanımı da şerit ihlali kapsamında değerlendirilmektedir. Şerit ihlali trafik düzeninin ciddi biçimde bozulmasına neden olabilir, trafikteki diğer katılımcıların güvenliğini tehlikeye atabilir ya da trafikte ciddi kazalara neden olabilir. Bu nedenle trafik cezaları arasında şerit ihlali için uygulanan cezalar yüksek ve caydırıcı olacak şekilde düzenlenmektedir. Özellikle emniyet şeridi kuralları olmak üzere sürücülerin belirlenmiş olan şerit kurallarına uymaları, trafik akışının düzenli olarak ve güvenli olması için son derece önemlidir.

Emniyet Şeridi Cezası Nereye Ödenir?

Sürücülerin arasında merak edilen konulardan birisi de trafik cezalarının nereye ödeneceğidir. Ülkemizde birden çok trafik cezası ödeme kanalı bulunmaktadır. Trafik cezası alan sürücüler cezayı PTT şubelerinden, vergi dairelerinden ya da anlaşmalı bankaların şubelerinden ödeyebilirler. Bunların yanı sıra, interaktif vergi dairesi ya da e-Devlet platformu üzerinden cezaların ödenmesi mümkündür. Ceza tebliğ edilmeden beyanlı ödeme yapmak isteyen sürücüler, bu cezaların ödemesini yine interaktif vergi dairesinden ya da e-Devlet platformu üzerinden yapabilirler. Araç kiralama şirketlerinden kiraladıkları araçları kullanırken ceza alan sürücüler de yine aynı yöntemleri kullanarak aldıkları cezayı ödeyebilir ya da hizmet aldıkları araç kiralama şirketiyle konu hakkında görüşebilirler.

Emniyet Şeridi Cezası Kaç Günde Ödenmelidir?

Emniyet şeridi cezası alan sürücülerin, cezayı aldıktan sonraki 15 gün içerisinde ödeme yapması durumunda ceza tutarında %25 oranında indirim gerçekleştirilmektedir. İndirimden yararlanmak isteyen sürücülerin, aldıkları cezayı 15 gün içerisinde ödemesi tavsiye edilir. Kesildikten sonraki 15 gün içerisinde ödenmeyen cezalar için sonradan indirim uygulanması mümkün olmamaktadır. Ceza aldıktan sonraki 30 günlük süreçte ödemesi gerçekleştirilmeyen cezalar için ise ödenmeyen her ay başına %5 oranında faiz işlenmektedir.

Exit mobile version