Araç kiralama hizmeti özellikle son yıllarda hem bireyler hem işletmeler arasında giderek artan bir popülerliğe sahiptir. Araç satın almanın ve araç sahibi olmanın beraberinde getirdiği yüksek maliyetler göz önünde bulundurulduğunda, gerek bireyler gerek işletmeler daha avantajlı bir çözüm olan araç kiralama hizmetini tercih etmektedir. Buna bağlı olarak araç kiralama hizmeti alacak bireylerin ve işletmelerin, kiralık araçla kazada sorumluluk başta olmak üzere çeşitli konularda soru işaretleri ile karşı karşıya kalması olasıdır. “Kiralık araçla kazada ne olur?”, “Kiralık araba arızası kime aittir?” ve “Kiralık arabada kazayı kim öder?” sorularının yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Kiralık Araç Kaza Yaparsa Ne Olur?
Trafikte sürücüler trafik kurallarına eksiksiz bir şekilde uysa da çeşitli nedenlere bağlı olarak kazaya karışmak mümkündür. Bu kazalar bazen hafif özelarlı, bazen ise ciddi özelarlı olabilir. Kiralık araç kaza yaparsa öncelikle tutanak tutmak, ardından araç kiralama hizmetinin alındığı şirket ile iletişime geçmek gerekir.
Kiralık araçla yapılan kaza sonucunda herhangi bir ölüm ve yaralanma olmadıysa, doğrusu maddi özelarlı bir kaza söz konusuysa, taraflar arasında usulüne uygun tutanak tutulması sigorta ve kasko sözleşmeleri kapsamında yeterli olarak kabul edilir. Ülkemiz yasalarına göre maddi özelarlı kazalara trafik ekiplerinin müdahalesi gerekli değildir. Bu yüzden kiralık araçla maddi özelarlı kaza yapıldığında önce tutanak tutulmalıdır. Ardından sigorta poliçesi ve ehliyet belgesi gibi çeşitli bilgilerin ve belgelerin karşılıklı olarak alınması gerekir. Tutanağın geçerli olarak kabul edilmesi için işaretli yerler usulüne göre; net, eksiksiz ve kurallara uygun bir şekilde doldurulmalıdır.
Bu adımların tamamlanmasının ardından araç kiralama şirketi ile iletişime geçilmesi ve kaza ile ilgili bilgilendirme yapılması gerekir. Araç kiralama sektörünün öncü ismi … araç kiralama hizmeti verdiği müşterileri kiralık araçlarla kaza yaptığı takdirde; hızlı ve doğru yönlendirmeler yapmakta, kazanın ardından araç çekilmesi ve yeni araç temini gibi konularda kaliteli hizmetler sunarak olası bir müşteri mağduriyetini önlemektedir.
Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?
“Kiralık araçta özeları kim öder?” sorusuna verilecek yanıt kaza özelinde değişebilir. Kiralık araçla maddi özelarlı bir trafik kazası yapıldığında özeları kimin ödeyeceği ya da hangi durumlarda ödemeden muaf olunacağı, faydalanılan araç kiralama hizmetinin kapsamına göre belirlenir.
Kiralık araçla yapılan kazalarda özeların tazmin edilmesi için; kazaya karışan araca ya da araçlara ilişkin tüm bilgilerin bulunduğu, üzerinde resmi makamların imzasıyla “Aslı Gibidir” kaşesinin olduğu tutanaklar, ayrıca olay yeri fotoğrafları ve alkol raporları eksiksiz bir şekilde ibraz edilmelidir. Söz konusu kazaya karışan tüm araçlara ve sürücülere ait ruhsatların, ehliyet belgelerinin ve trafik sigortası poliçelerinin fotokopileri alınmalıdır. Bu belgelerin eksik olması ya da özelar tazminine engel bir durumun varlığı hâlinde, özelar bedelinin kasko sigortasından karşılanması mümkün olmaz. Sürücünün alkollü ya da uyuşturucu madde etkisi altında olması, kaza sırasında aracı kiralama hizmetini alan ya da araç kiralama sözleşmesinde ismi belirtilmiş ek sürücü dışında bir kişinin kullanması özelar tazminine engel olan durumlar arasında sıralanabilir.
Kiralık Araçta Tek Taraflı Hasar Nedir?
Bir yayaya ya da araca zarar verilmesi söz konusu olmayan trafik kazaları tek taraflı kaza olarak adlandırılır. Çoğunlukla sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi ve bunun sonucunda aracın duvara, ağaca veya kaldırıma çarpması sonucu oluşur. Kiralık araçta tek taraflı özelar söz konusu olduğunda, doğrusu kaza sonucunda bir başka araca ve yayaya özelar gelmediğinde 155’i aramak ve görevli ekibi çağırmak gerekir. Daha sonra hazırlanan tutanak araç kiralama şirketine ibraz edilir.