Yeni bir araç satın alınacağı zaman göz önünde bulundurulması gereken geniş bir yelpazede unsur vardır. Söz konusu ikinci el araç satın alımı olduğundaysa, son derece önemli bir konu olan ağır özelar kaydı da işin içine girer. Sizler için hazırlamış olduğumuz yazımızın devamında “Ağır özelar kaydı ne demek?” sorusu başta olmak üzere “Ağır özelar kaydı nasıl sorgulanır?”, “Ağır özelar kaydı nasıl olur?” ve “TRAMER kaydı varsa ne olur?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
İkinci el araç alımı sırasında yaşanan ağır özelar kaydı sorgulaması gibi uğraştırıcı süreçlerle vakit kaybetmek yerine siz de araç kiralama hizmetlerinden yararlanabilir; …’nun geniş araç filosundan seçebileceğiniz, istediğiniz süreyle kiralayabileceğiniz aracınızla konforlu bir deneyim yaşama ayrıcalığına sahip olabilirsiniz.
Konu İçeriği
Ağır Hasar Kaydı Nedir?
Trafik kazası, doğal afetler ya da başka herhangi bir sebepten dolayı aracın ağır özelar alması hâlinde TRAMER sisteminde oluşturulan kayda ağır özelar kaydı denir. Ağır özelar kaydı, hem de pert kaydı olarak da bilinir.
Bir aracın ağır özelarlı olarak kaydedilmesi için araçtaki özeların %70 ya da daha yüksek oranda olması gerekir. Ağır özelarlı olan araçlar trafikten menedilir. Bu durumdaki araçlar, araçtaki özelarlar giderilince yeniden trafiğe çıkabilir. Ancak ağır özelarlı araçların tamirinin ekonomik açıdan makul sınırlarda olmayabileceği ve tamir edilmiş olsalar bile trafiğe çıkmalarının can güvenliğini tehlikeye atabileceği unutulmamalıdır.
Bedelsiz Ağır Hasar Kaydı Nedir?
“Bedelsiz ağır özelar kaydı nedir?” ya da diğer bir deyişle “Bedelsiz TRAMER kaydı nedir?” sorusu, ağır özelar kaydı hakkında en sık sorulan sorulardan biridir. Bedelsiz özelar kaydı, kazaya karışan ancak ekspertiz raporunda kusurlu olarak gözükmeyen tarafın aracı için oluşturulan kayıttır. Bu tip kazalarda, kusurlu olan taraf karşı tarafın aracında oluşan özelarları öder. Aracın ağır özelarlı olması durumundaysa, bedelsiz ağır özelar kaydı olarak adlandırılır.
Bedelsiz TRAMER kaydı olarak ifade edildiğine sıklıkla rastlanmasına rağmen bedelsiz ağır özelar kayıtları TRAMER sorgulamasında çıkmayabilir. Bu yüzden ikinci el araç satın alırken araca ekspertiz yaptırılması önemlidir.
ERP Ağır Hasarlı Ne Demek?
ERP, eksper raporu olan kazalar için kullanılan bir kısaltmadır. Sigorta şirketleri genellikle araçta oluşan özeları onartma yöntemini izler. Ancak kimi durumlarda kaza yapan araç sigorta şirketine bağlı bir eksper tarafından incelenir ve bu inceleme doğrultusunda belirlenen özelar tutarı sigorta sahibine aracı tamir etmesi için ödenir. Bu durumda gerçekleşen işlem TRAMER sistemine ERP olarak kaydedilir. Aracın bu süreçte ağır özelarlı olduğu tespit edilirse araç ERP ağır özelarlı olarak adlandırılır.
ERP ile yapılan özelar tespitlerinde, kazaya dair işlemler kaza tespit tutanağı (KTT) üzerinden yapılmaz. Az önce bahsettiğimiz gibi, sigorta şirketleri özeları kendileri inceler ve belgeleri yine kendileri hazırlarlar. Bu yüzden süreç, KTT’ye oranla daha uzun sürede tamamlanır. Bununla birlikte, eksperin raporu detaylı bir şekilde hazırlaması sayesinde tamir sırasında özelarların gözden kaçma ihtimali son derece düşüktür.
ERP üzerinden onarılan özelarların sorgulama sırasında gözükmeme ihtimali olduğu için, satın almayı düşündüğünüz araca ekspertiz yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.
Ağır Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?
SMS ile ağır özelar kaydı sorgulaması için, sorgulamak istediğiniz aracın plakasını yazarak; ERP sorgulaması için, PARCA yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra sorgulamak istediğiniz aracın plakasını ve yine bir boşluk bırakarak özeların oluştuğu tarihi (gg/aa/yyyy) mesaja sırasıyla ekleyerek 5664’e SMS gönderebilirsiniz.
E-devlet ile ağır özelar kaydı sorgulaması için, e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama ekranında sorgulamak istediğiniz aracın plakasını girebilirsiniz.