Site icon Teknoloji Güncesi

Akıllı telefonunuz ile daha iyi çekimler yapmak için ipuçları

Günümüz akıllı telefon kameraları, karmaşık ve bu iş için üretilen kameralara kafa tutar hale geldi hatta onların yerini almaya başladılar. Hemen hemen heryerde bu konuyla ilgili birşeyler okuyor ve bilinçaltınız yeter artık diyorsa, işte size her tür çekimde işinizi kolaylaştıracak 4 basit ipucu.

High Dynamic Range (HDR)

Akıllı telefonların çoğunda yerini alan ve bir çekim şekli olarak karşımıza çıkan HDR, Türkçe karşılığına Yüksek Değişken Aralık diyebiliriz.

Bu modda fotoğraf çekerken, aslında arka planda 3 farklı pozlama modunda fotoğraf çekilir, bunlar düşük, standart ve yüksek pozlama. Bu üç farklı pozlama kullanılarak, insan gözünün gördüğüne en yakın fotoğraf oluşturulmaya çalışılır.

 Peki HDR modunu ne zaman kullanmalıyız:

– Manzara çekimleri: Gökyüzünün daha mavi, ağaçların ve yapıların daha detaylı olmasını istiyorsanız.

– Doğrudan günışığı: Bu senaryoda, güneşi çekim yapmak istediğimiz nesnenin arka tarafına gelecek biçimde ayarlayıp aramıza başka bir nesneyi sokmamalıyız.

Ne zaman HDR kullanmamalıyız:

-Hareketli çekimlerde: Bu nesnelerin bulanıklaşmasına neden olur.

– Ayrıntı istenen yerler, portre, vesikalık, vs: Durağan bir nesnenin ayrıntılarını yakalamak istiyorsak en iyi çekimdir ancak, yaşlı birini çekerken yüz hatlarını bu kadar ayrıntılı görmek istemeyebilirsiniz.

Uzaktan Kumanda

Fotoğraf çekerken deklanşöre basmak tek yolumuz olmamalı. Daha esnek ve titreşimsiz fotoğraf çekmenin daha kolay yolları var.

Iphone ve Android işletim sistemli telefonlarda ses açma tuşunu veya bir kulaklığın tuşlarını bu iş için uzaktan kumanda olarak kullanabilirsiniz. Samsung galaxy S4 veya LG G Flex telefonunuz varsa “Cheese” demeniz fotoğraf çekimi için yeterli olabilir. (Ayarlardan-Cihazım-Ses Kontrolü)

akıllı telefonlarda hızlı çekim modu

Sürekli Mod (Burst Mode)

Yerinde duramayan çocukları, adrenalin dolu spor olaylarını, bir oraya bir buraya koşuşturan evcil hayvanınızı çekmek için en ideal çekim modudur.

 

Odağı ve Patlamayı Sabitleme

Sanırım ekrana tıklayıp odaklanmayı ve pozlamayı sabitlemeyi biliyorsunuzdur ancak telefonu hareket ettirmeniz ya da odaktaki nesnenin hareket etmesi halinde bu odaklanma bozulacaktır.

Bunu her durumda sabitlemek için ekrana kilitlenmenin tamamlanmasına kadar basılı tutun, modelinize göre klitlendi, af lock vs. gibi bir ileti ekranınıza gelebilir ya da General Mobile Discovery kullanıyorsanız hiçbir uyarı gelmeyebilir. Bu şekildeyken telefonu nereye çevirirseniz çevirin odak ve pozlama sabit kalacaktır. Bu sayede odağınızdakiler net geri kalanlar silik ya da tam tersi şeklinde çekimler yapabilirsiniz.

Kaynak: photoshopderslerim.net

Exit mobile version